Gyászol Magyarország is

Szombathelytől Debrecenig az ország több nagyvárosa is lerója kegyeletét a pénteki merényletsorozat áldozatai előtt.

Francia trikolór a víztornyon

Debrecen önkormányzata közleményt adott ki, amelyben bejelentették, a városháza homlokzatára fekete lobogót tűznek, hogy kifejezze a város részvétét „az alantas támadások" áldozatai iránt. A város vezetői hozzátették: a párizsi terror Európa és az egész világ békéje elleni támadás. Debrecen mélyen elítéli a terrorizmus minden formáját, együtt érez az áldozatok hozzátartozóival és egész Franciaországgal. A városháza egyúttal gyertyagyújtással egybekötött csendes megemlékezést szervezett a Nagytemplom az áldozatok emlékére. A debreceni főtéren civilek is tartottak csendes megemlékezést.

A Nagyerdőn lévő víztorony épületét szombat este a francia trikolór színeivel világították ki az alapzattól a torony tetejéig, hogy kifejezzék az áldozatok hozzátartozóival való együttérzést. Az Alliance Francaise miskolci szervezete is megemlékezett a párizsi terror áldozatairól a Kossuth utcai épülete előtt.

Az éhezők viadala

A vasi megyeszékhelyen fél perces néma csenddel és főhajtással emlékeztek a párizsi terrortámadás áldozataira a Bartók teremben. A megemlékezés idejére a francia trikolor színeivel világították meg a koncerttermet Szombathelyen, a Hollywood Movie Music Classicson, tudtuk meg a helyszínen. Ezután következett az Éhezők viadala blokk, Korponay Zsófiával és a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola kórusával.  Bartók Zoltán, az est egyik gazdája a nézőknak elmondta, azért választották ezt a pillanatot a megemlékezésre, mert a következő film, az Éhezők viadala arról szól, hogy lehet küzdeni a terror ellen. Ezt követően a Savaria Szimfonikus Zenekar játszani kezdett és nemsokára színre lépett Korponay Zsófia is a The hanging tree című dallal.

Páva hétfőn koszorúz

Győrben a városháza főlépcsőjét francia zászlóval takarták le, s arra helyeztek mécseseket a civilek. A Győri Balett délutáni előadása előtt a művészek a közönséggel együtt a színház előtt hajtottak fejet az áldozatokért. Párizzsal és a világgal együtt gyászol Veszprém – ezekkel a szavakkal gyújtotta meg a mécsest a veszprémi polgármester a civilek gyűrűjében. Tatán a várbejáratnál gyújtottak gyertyát az áldozatokért.

Kaposváron szombat este mintegy százan helyeztek el gyertyát a székesegyháznál a párizsi terrortámadás áldozataira emlékezve. A néma főhajtáson részt vett Szita Károly, a város fideszes polgármestere is.

Pécsett a Kossuth téri gyertyagyújtást neten keresztül szervezik a helybéliek és a pécsi egyetem Erasmus ösztöndíjas hallgatói. Hétfőn Páva Zsolt, a városkormánypárti polgármestere megkoszorúzza a pécsi Francia Emlékművet (amelyet 1908-ban állítottak a pécsiek a napóleoni háborúk itt eltemetett katonáinak). 

Szegeden a konzul beszélt

Szegeden szombaton délután gyűltek össze a jóérzésű emberek, a francia kultúra barátai, köztük a városban tartózkodó Erasmus-ösztöndíjas hallgatók. Délután Eric Blin tiszteletbeli konzullal beszélgettek. Blin magyarul és franciául mondott egy rövid beszédet. Fölidézte, hogy januárban egyszer álltak már itt, közösen gyászolva a szabadságot és a demokráciát. Most újra ezért jöttek össze. Ha a szabadságszerető emberek összefognak, akkor együtt meg tudnak küzdeni a terrorista gyilkosokkal és az őket mozgató eszmékkel is – hangsúlyozta.

A konzulátus épülete előtt közel 200-an gyűltek össze. Közben az egyetem is tartott egy megemlékezést. Szegeden a Nagykörút egyes szakaszait azokról a szolidáris európai városokról nevezték el, amelyek az 1879-es nagy árvíz után segítették az újjáépítést. A szegediek összesen öt helyen gyújtottak gyertyát a párizsi terrortámadásban elhunyt áldozatok emlékére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.