Az orosz gép tragédiáján gúnyolódik a Charlie Hebdo

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kegyeletsértőnek nevezte a szatirikus francia hetilap rajzait.

Peszkov szerint a karikatúráknak semmi közük a demokráciához és a véleménynyilvánításhoz. Az egyik rajzon az Iszlám Állam egyik tagja látható, amint a fejére esik a múlt szombaton, a Sínai-félszigeten lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgép néhány darabja. A képet „Az orosz légierő egyre intenzívebben bombáz” aláírás kíséri. Egy másik rajzon a tragédia áldozatainak maradványai, testrészek és egy koponya látható. 

Oroszországban hatalmas felháborodást váltottak ki a karikatúrák. A törvényhozás alsóháza, a duma felszólította a kormányt, hogy tegye fekete listára, és minősítse szélsőséges irodalmi alkotásnak a lapot, valamint Franciaország bocsánatkérését követelik – írja a BBC.

Bomba okozhatta az orosz gép pusztulását

Oroszország is felfüggeszti a légi járatokat Egyiptomba – jelentették be pénteken. Noha hivatalosan nem ismerték el, az oroszok döntéséből arra lehet következtetni, ők is hajlanak arra, hogy elfogadják a brit és amerikai titkosszolgálatok felvetését, miszerint a Kogalimavia légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó Airbus-321-es repülőgépe szombaton bombamerénylet áldozata lett.

„Ez nem szatíra, hanem ocsmány gúnyolódás” – mondta az orosz állami televíziónak Ivan Melnikov, a duma egyik alelnöke. „Van bármilyen határa az oroszellenességnek a nyugati média oldalain?” – írta a Twitteren Alekszej Puskov, a törvényhozás nemzetközi kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke, aki még megjegyezte, amíg az egész világ velük gyászol, a Charlie Hebdo a kegyeletsértéshez való „undorító jogot” hirdeti.

A Charlie Hebdo nem reagált a vádakra.

A szatirikus hetilap szerkesztőségét január 7-én iszlamisták támadták meg. 12-en vesztették életüket, köztük a lap öt vezető karikaturistája, Cabu, Charb, Wolinski, Tignous és Honoré, valamint két újságírója, Bernard Maris és Elsa Cayat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.