jamborpitbull

jamborpitbull

Magyar vadkan

Az alábbiakban a hír generálásának sajtóban szokásos és elterjedt modelljét próbáljuk rekonstruálni. 

Az alaphír: Pesten járt szerdán egy vaddisznó.

Az általa megtett útvonalból arra lehet következtetni, hogy fölöttébb tájékozott volt.

A vaddisznó budapesti turisztikai látogatását a Citadellán kezdte, onnan sétált le a Lánchídhoz, s hosszan gyönyörködött az 1849-ben átadott pompás építményben. Nyilatkozatában kiemelte a kőoroszlánok szépségét és vadságát, de nem felejtette el hozzátenni, hogy erős a szmog a városban, ez még a szívós vadkanok életét is erősen befolyásolná (ha itt élnének). 

Sebaj, mondta később a vaddisznó, s úgy ment tovább a Szabadság híd felé, hogy közben legurított egy sört a Gösserben. 

Az Erzsébet-hídhoz érve úgy döntött, kissé megmártózik, s ha egy vaddisznó valamit elhatároz, azt meg is szokta valósítani. Egy rövid kampánybeszéd megtartása után, melyben kitért arra, hogy az erdő a vadaké, a víz a halaké, Magyarország meg a magyaroké, belecsobbant a vízbe, s a kezdeti tempóból arra lehetett következtetni, hogy megjavítja Cseh László 200 méter pillangón felállított Európa-csúcsát. Középtávra érve azonban elfáradt, de ebbe belejátszott az is, hogy a vízirendészet Vaddisznókifogó Zászlóaljának deszantos hurkoló egysége és a tűzoltóság speciális csapata partra vitték. 

A vaddisznó meleg szavakkal köszönte meg a kimentésére tett erőfeszítéseket, s életmentő emlékérmet nyújtott át a városháza illetékeseinek. 

Demszky Gábor fővárosi polgármester méltatta a vaddisznó hősies helytállását, ám hozzátette, a tragédia azért is volt elkerülhető, mert tudomást szerezve a vadállat vízi jelenlétéről, narancsszínű jelzést adtak ki a fúrópajzsoknak, azonnal álljon le a 4-es metró építése, mert csak így lehet megakadályozni a víz életveszélyes hullámzását. 

A vaddisznót végül a rendőrök föltették a Moszkva téren a 22-es busz gyorsjáratára, s azt tanácsolták neki, keressen magának egy vackot a Budakeszi Vadasparkban, ha nem akar további kellemetlenségeket. 

Időközben a vízi rendészet azt nyilatkozta, szép dolog, ami a vadkannal történt, de a jogszabályok szerint eljárást kell indítaniuk, mert a vadnak nem volt engedélye a Duna átúszására, ez pedig 30 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújtható. 

A BKV Vaddisznóellenőrzési Főosztálya is kiadott egy közleményt, eszerint egyre több a bliccelő a közlekedési társaság járatain; kiemelték a 22-es vonalát, melyen szerdán egy jegy és bérlet nélkül utazó vadkant büntettek meg 12 ezer forintra, ám az állat a Korányi kórháznál a személyi okmányok fölmutatását megtagadva leugrott, s eltörött a lába. Amikor kórházba szállították, kiderült, hogy nincs TAJ-kártyája, emiatt ellátása akadályokba ütközött. 

További fejlemény, hogy a kormány vaddisznóadó bevezetését fontolgatja azokban a budai és pesti zónákban, amelyeken a vadkan áthaladt.

A Parlament Európai Vaddisznómenekítési Albizottsága a jövő héten tartja alakuló ülését. Az MSZP és a Fidesz vaddisznó tagozat létrehozását tervezi.

Az esti órákban tüntetők jelentek meg a Kossuth téren, a vaddisznó elleni rendőrterror ellen demonstráltak...

 

 

 

2009.05.28 16:05

Ajánlott cikkek

Blogger

jamborpitbull

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.