jamborpitbull

jamborpitbull

Orbán Viktor 6-os kartonja

 

Hogyan lehet Orbán Viktornak úgynevezett 6-os kartonja? Mit bizonyít ennek megléte? A kérdés nem újkeletű. A 6-os karton az állambiztonsági beszervezés egyik legfontosabb dokumentuma volt a pártállam időszakában. A kartonokkal való politikai játszadozás az Antall-kormány idején kezdődött. Erre vonatkozó borítékokat kapott az akkori miniszterelnöktől Torgyán József és Csurka István is. A papírokkal való trükközés a politikából való kiszorítást célozta. S nagy a valószínűsége annak, hogy a Fidesz azért nem szeretné az állambiztonsági iratok nyilvánosságra hozatalát, mert a párt háttere jelentős személyi veszteségeket szenvedne.

A miniszterelnök nyilvánosságra hozta a reá vonatkozó iratokat. Nincs bennük semmi új.  Megtörtént ez korábban is. A történet egyébként éppen 14 esztendős. A Horn-kormány idején a választási kampányban Orbánt úgy próbálták "kiszorítani", hogy elővették a 6-os kartonját. Amiről tudni kell, hogy ezt legtöbbször már a beszervezés előkészítésekor „lefektették”. Magyarul: az elhárítás emberei elhatározták a "célszemély" beszervezését. S az adatokat a kezdet kezdetén azért rögzítették, hogy más csoportfőnökségekkel elkerüljék az ütközést.

Azt, hogy Orbán Viktorról is "fölfektették" a 6-os kartont, a felesége - Lévai Anikó - dossziéjából derült ki: 1998-ban. Minden kétséget kizáróan be akarták szervezni, mert elkészült a vele kapcsolatos környezettanulmány, de aztán ejtették az ügyet. Azaz: nem szervezték be. Kilencvennyolcban Orbán "jóakarói" a 6-os karton előlapját a választások előtt lejárató céllal több külföldi hírügynökségnek megküldték. De senki sem dőlt be. A külföldi újságírók ismerhették a magyar viszonyokat. S nem ártották bele magukat a magyar belpolitika bűzlő ügyeibe. Az információ és a karton fotója nem jelent meg sehol.

Orbánék megnyerték 1998-ban a választásokat (Gyimesi Endre kormánybiztos a napokban úgy nyilatkozott: Hornék alatt tűnt el a legtöbb állambiztonsági irat). Úgy, hogy társaival a kampányban többször ígéretet tettek arra, hogy a Kisgazdapárttal nem lépnek koalícióra. De aztán a második forduló előtt Orbán rávette Torgyánt a politikai öngyilkosságra: a kisgazdák számtalan helyen visszaléptették jelöltjeiket a fideszesek javára. Ha ez nincs, Orbán nem nyer. A Fidesz később hálából rászabadította Torgyánékra a Szabadi-ügyet, a Fradi-botrányokat, s jókat derültek, amikor az állambiztonsági papírok miatt gyakran magyarázkodásra kényszerülő Torgyán doktor chilei cseresznyét szeretett volna Magyarországra importálni. A tárgyhoz tartozik, és egyáltalán nem mellékes, hogy az Orbán-Torgyán-kormány titokminiszterét Kövér Lászlónak hívták.

Varga László történész-levéltáros annak bizonyítására, hogy manipulálnak az iratokkal, az 1998-es választásokat követően nyilvánosságra hozta az Orbán Viktor hatos kartonjára vonatkozó információkat. Ezzel azt szerette volna igazolni, hogy változatlanul megmaradt a zsarolás lehetősége. Ami nagyjából azt jelenti, hogy a titkosszolgálati adatokat (a mágnesszalagokon tárolt információkat felhasználva) változatlanul arra használták, hogy manipulálják a választások eredményét.

- Azt is kifejtettem - nyilatkozta itt a levéltáros -, hogy a 6-os karton hátoldala lett volna a mérvadó, amit természetesen nem küldtek meg '98 tavaszán a külföldi sajtónak. Abból derült volna ki, hogy a beszervezés sikeres volt-e, meddig tartott az együttműködés, az illetőt melyik osztály foglalkoztatta.

Mindez azért (is) fontos, mert az Orbán Viktor által nyilvánosságra hozott iratokból pont az nem derül ki, ami pedig sokunk érdeklődését felkeltette volna. Megtudtuk (a Lévai Anikóra vonatkozó dossziékból), hogy megfigyelték. De hogy valójában kiket rejtenek a fedőnevek, arra természetesen ezúttal sem kaphattunk választ.

*

Ajánlott olvasmányok

Gervai András: Fedőneve szocializmus (A Magyar Narancs cikke)

Szőnyei Tamás: Titkos írás (a szerző friss könyve az irodalmi élet és az állambiztonság kapcsolatáról)

Tabajdi Gábor - Ungvári Krisztián: Elhallgatott múlt (a pártállam és a belügy)

A leszavazott múlt c. bejegyzésünk további lehetőségekkel itt található

2012.04.06 10:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.