„Új kínzóeszközök” - a német sajtó is felkapta az Origo-botrányt

A német sajtó érzékenységi küszöbét is elérte az Origo-ügy. A Süddeutsche Zeitung is a magyar sajtó helyzetéről ír, a reklámadó mellett foglalkoznak az Origo-üggyel is, kiemelve a német szálakat.

A német lap szerint a magyar médiát a feje tetejére állítja az Orbán-kormány. A lapok pénteken tiltakozó címlappal jelennek meg, a kereskedelmi adók pedig elsötétülnek 15 percre. Eközben az utcán az Origo főszerkesztőjének elbocsátása ellen tiltakoznak.

"Mi a baj Magyaroszágon?" - teszi fel a kérdést Cathrin Kahlweit, aki korábban számos cikkben foglalkozott Magyarországgal. Négy évvel a vitatott médiatörvény után megint a médiát veszi célba a kormány. A kínzóeszközök közé tartoznak a pénzügyi sarcok és az új jogi eszközök, írja Kahlweit.

A reklámadót sokan már el is nevezték RTL-adónak, mert a kereskedelmi adó fizeti majd a legtöbbet az államkasszába. De a kisebb médiumok - amelyek nem az államtól kapják a támogatást - szintén élet-halál harcra kényszerülnek. A cikk szerzője utal arra, hogy bár az RTL állítja, nem akar kivonulni Magyarorzágról, Orbán Viktor éppen egy újabb piactisztításra készülhet, és itt is az állami szereplők erősítését szeretné elérni.

Ami az Origo-ügyet illeti, a cikk emlékeztet rá: a főszerkesztő menesztésére csak néhány hónappal azután kerül sor, hogy a német Deutsche Telekom egy vaskos, egymilliárd eurós üzletet kötött a magyar kormánnyal. A német konszern sietett leszögezni, hogy nekik ebben semmi részük, az Origo a Magyar Telekom része, függetlenséget élvez, a személyi változások pedig egy belső átszervezés részét képezik.

Mindazonáltal a sajtószabadság számos sebből vérzik. Ide sorolható, hogy a jövőben már a kommentekért is büntethetik a sajtótermékeket. Az adóemeléssel a kormány még tovább erősíti a nyomást a médián, és az Átlátszó.hu szerint ami zajlik, az egy szervezett támadás az ellen, ami a sajtószabadságból megmaradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.