Újabb tüntetés Lázár ellen: Origo, Norvég Alap, reklámadó, stb.

A Facebookon szerveződik az újabb tüntetés Lázár János ellen. A felhívást a keddi, az Origo főszerkesztőjének leváltása elleni tüntetést is szervező Kettős Mérce tette közzé. Az Origo-botrányt, a Norvég Alap elleni támadásokat és most már a reklámadót is Lázár számlájára írják.

Az újabb tüntetés felhívása szerint ezúttal azért várják az embereket a Kossuth térre, hogy megkérdezzék, ki az az ember, aki az elmúlt napok nagy port kavart intézkedéseiért felelős. „Ki az, aki fel akarja számolni a kormánnyal szembeni független kontrollt, és vajon kinek az utasítására?" - teszik fel a kérdést.

"Úgy érzem magam, mint az orosz közlekedési kamerázásnál, amikor piros lámpánál kinyitják az ajtót és berúgnak az ablakon" – ezzel kommentálta menesztését Sáling Gergő, az Origo főszerkesztője az atlatszo.hu birtokába került hangfelvétel szerint.

A 444.hu információi szerint az Origo sorsa már jóval korábban megpecsételődött. A hírportál tulajdonosa, az Origo Zrt. tulajdonosa a Magyar Telekom. A Magyar Telekom tulajdonosa pedig a részben német állami tulajdonban lévő Deutsche Telekom - az Origo reklámbevételeinek alakulásán pedig pontosan lemérhető volt, éppen milyen viszonyt ápol egymással a két ország vezetője. A Magyar Telekom legnagyobb bevétele a T-Mobile-ból van. Létfontosságú volt a cég számára, hogy 2013 őszén a kormány úgy döntött: a három hazai mobilszolgáltató 2022-ig meghosszabbíthatja működését. Ezért összesen 100 milliárd forintot kértek, amiből a Magyar Telekomra körülbelül 35 milliárd jutott. Nagyon kemény alkukkal jutottak el idáig. Az alku részeként a magyar kormány azt is kérte a Telekomtól, hogy fogják vissza vagy engedjék el az Origót - írja a 444.hu.

Lázár a tárgyalások során egy 150 oldalas tanulmányt is átadott, ami azt mutatta ki, hogy a közszolgálati média híreit gyűjtő hirado.hu-hoz képest az Origo drámaian ellenzéki. Ez a tanulmány később hivatkozási alap lett a Telekomon belül. Mivel a társaság számára a médiaüzlet csak marginális, a telefonos üzletág érdekeit szem előtt tartva arra irányították az Origót, hogy az esetleges politikai sértettség ne befolyásolja a sokkal komolyabb üzleti érdekeket - véli a hírportál.

Így teljesen fedheti a valóságot Lázár János tegnapi állítása: soha, semmilyen utasítást nem adott újságoknak vagy újságíróknak. Nem is kellett, a cégtulajdonosok már pontosan tudják, mire érzékeny a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János miniszterjelöltként szerdai bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a kormány "átfogó vidékfejlesztési informatikai fejlesztést tervez minden háztartásba a Deutsche Telekommal közösen 300 milliárd forint értékben, a korábban kötött stratégiai megállapodás értelmében."

Az információval kapcsolatban megkerestük kérdéseinkkel Lázár Jánost, egyelőre várjuk a leendő miniszter válaszait.

A Magyar Telekom pedig cáfolta, hogy a kormánnyal kötött megállapodásuknak és a főszerkesztő-váltásnak köze lenne egymáshoz, vagy hogy nyomást gyakoroltak volna a lapmenedzsmentre.

A köztévé számára nem tűnt fontos témának az utóbbi évek legnagyobb hazai sajtóbotránya, de az MTV Híradó mellett a TV2 Tények sem számolt be az origós botrány miatt kedden tartott tüntetésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.