galéria megtekintése

Origo-demonstráció: ezren tiltakoztak

8 komment


Boda András
NOL

Ahhoz képest, hogy csak hajnalban hirdették meg az Origo főszerkesztőjének távozása miatti tüntetést, elég sokan megjelentek a szerkesztőségnek otthont adó Dob utcai irodaépület előtt.

A Kettős Mérce Facebook-csoport oldalán meghirdetett tüntetés ötórai kezdetekor 200-250-en voltak, sorra érkeznek azok a tiltakozók, akik nem értenek egyet a főszerkesztőváltással. A váratlanul sok ember miatt a rendőrség több kocsival, speciális kamerás járművekkel érkezett a helyszínre, és lezárta a forgalom elől a Dob utca érintett szakaszát. 

A demonstráló civilek között sok az újságíró, és több ellenzéki pártszimpatizánst, aktivistát föl lehetett fedezni. Megjelent a demonstráción Karácsony Gergely, Szigetvári Viktor, Tüttő Kata, Horváth Csaba és Nagy-Navarro Balázs, Schiffer András, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Juhász Péter. Egy fiatalember azt írta a táblájára: "Ugatni még szabad?"

A tüntetést azért hirdették, mert leváltották Sáling Gergőt, és Pálmai L. Ákost nevezték ki helyette. Az Origo Zrt. cáfolta, hogy politikai ok állna a háttérben. A tiltakozók meggyőződése, hogy Sáling távozásába belejátszott a Lázár János-féle luxusutazásokról szóló cikkek közlése is. (Cikkünk a főszerkesztőváltás hátteréről: itt.)

 

Nem sokkal öt óra után már 500-an voltak. Két fiatal hangosbeszélőn kezdte felolvasni azokat a közléseket, amelyeket napközben helyeztek el az oldalakon a főszerkesztőváltást kommentálva. A közönség tapsviharban tört ki, amikor az Index címét beolvasták: Kívánjuk az Origó szabadságát! Taps hangzott fel akkor is, amikor a 444.hu cikkéből azt olvasták fel, hogy az Origo tényfeltáró cikkeivel magyarázkodásra késztette Lázár Jánost. 

Hosszasan pfujjolt a tömeg, amikor az atlatszo.hu közléséből idéztek: a kedd esti demonstráció voltaképp egy Lázár János elleni demonstráció. Ugyanarról a Lázárról van szó, aki "kirúgatta a főszerkesztőt", és aki "ráküldte a KEHI-t a Norvég Alapra".

A beszédek elhangzása után az ezerfőssé duzzadt tömeg, amelynek soraiban egyre több a fiatal, elindult a körúton a Nyugati pályaudvar és az Alkotmány utca felé, céljuk, hogy eljussanak a Parlamenthez. 

Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke érdeklődésünkre azt mondta, a Fidesz 2010 után első lépésben törvénnyel korlátozta a sajtót, utána az állami hirdetések célzott elosztásával diszkriminált, most pedig a reklámadóval és a komcsi tempójú odatelefonálgatásokkal megadja a sajtónak a kegyelemdöfést.

A demonstrálók menete este hét órára ért a Kossuth térre – ahol aztán pár perccel később véget is vetettek a tüntetésnek. Az egyes résztvevők becslése szerint 1500-2000 fősre duzzadt tömeg a Parlament közelében közvetlen közelében gyűlt össze, ahol az egyik szervező bejelentette: Maradjunk szolidaritásban a sajtómunkásokkal, pékekkel és mindenkivel akinek szüksége van a szolidaritásra, segítségre, ezért lesz még folytatás, de a mai tüntetésnek vége.

A demonstrálók többsége egyelőre maradt beszélgetni, többen pedig azt javasolják, hogy spontán vonuljanak át a Szabadság térre tüntetni.

A tüntetők egy része végül a Szabadság térre vonult, de 100-150-en továbbra is a Kossuth téren maradtak. A demonstráció ettől kezdve egyfajta piknikké alakult, sokan a fűre ültek és ott vitatták meg a nap eseményeit. Mint utóbb kiderült, ez súlyos hiba volt, hamarosan ugyanis több közterület felügyelő csapott le a demonstrálókra. Udvariasan, de határozottan mindenkit letessékeltek a fűről. Többen ezt nehezményezték, mondván, röhejes, hogy Orbán Viktor szép új terén így vigyáznak arra, hogy az átlagember nehogy letapossa a "miniszterelnök úr szép zöld füvét".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.