galéria megtekintése

Nő a nyomás Lázáron, sorra mondanak fel az Origónál

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 05. számában
jelent meg.

Boda András–Rab László
Népszabadság

A Deutsche Telekomig ért Sáling Gergő menesztésének ügye. Lázár János egyelőre mindent hárít.

Tüntetés kedden az Origónál
Tüntetés kedden az Origónál
Móricz-Sabján Simon

„Én úgy tudom, és azt hallottam újságíróktól, hogy a volt főszerkesztő tisztességes, becsületes, jó szándékú ember” – mondta Lázár János, a Miniszterelnökség miniszterjelöltje szerdán két bizottsági meghallgatása között a Képviselői Irodaházban az Origo főszerkesztőjének menesztése miatt kirobbant, óráról órára botrányosabbnak tűnő üggyel kapcsolatban.

– Nem hozhat olyan hírbe engem, ami nem igaz. Az újságírónak erkölcsi kötelessége, hogy ha tudja, én működtem közre az eltávolításában, akkor mondja el mindenkinek, és mondja el azt is, hogyan gyakoroltam nyomást az ügyben. Ha tudja, hogy én nem csináltam ilyet, lelkiismereti kötelessége közölni, hogy ehhez semmi közöm nincsen. Mint ahogy nincs hozzá semmi közöm – mondta. Lázár azt is megjegyezte, a magyar sajtó közleményei egy napja arról szólnak, hogy az ő javaslatára állították fel Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét, mégpedig a külföldi utazásáról szóló cikkek miatt.

 

„Ennek – szögezte le Lázár – hajszálnyi valóságalapja sincs.” (2011-ben, az akkor Lázár által vezetett Hódmezővásárhelyen a városi Fidesz-elnök – Lázár János híres kijelentése, az „akinek nincs semmije, az annyit is ér” elhangzása után – egy hirdetési újságban közszemlére tette három, a beszéd kiszivárogtatásával megvádolt helybeli polgár fotóját, lakcímét és telefonszámát.)

Itt érdemes megemlíteni: Lázár – akinek „gigaminisztériuma” felel majd az informatikáért is – a szerdai bizottsági meghallgatásokon arról is beszélt, hogy átfogó vidékfejlesztési informatikai fejlesztést tervez a háztartásokban a Deutsche Telekommal közösen. (Az Origo tulajdonosa a Deutsche Telekom leányvállalata, a Magyar Telekom Nyrt.)

Hétfő éjjel a 444.hu írta meg, hogy menesztik Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét. A 444, majd később már az Index is tényként kezelte: politikai nyomásra rúgták ki a főszerkesztőt, amiért az Origo több olyan tényfeltáró cikket közölt, amely kellemetlen helyzetbe hozta a kormányt. És tény az is: a főszerkesztővel nem sokkal azután bontottak szerződést, hogy az Origo kirobbantotta Lázár János költségtérítéses ügyét, és az állami pénzből fizetett kétmilliós hotelszámla magyarázkodásra kényszerítette a politikust. A szerkesztőség lapunknak nyilatkozó munkatársa is egyértelművé tette: biztosak abban, hogy a főszerkesztőnek politikai okok miatt kellett távoznia, a Lázár-ügy lehetett az utolsó csepp a pohárban.

A Deutsche Telekom reagálása

A Deutsche Telekom egy német blog megkeresésére reagált a történtekre. Az Indexen idézett közleményben az állt: „A Deutsche Telekom számára a szólásés véleményszabadság elidegeníthetetlen jog, amely semmilyen módon nem kérdőjelezhető meg. Az Origo a Magyar Telekom tulajdonában van, és függetlenül dolgozik. Az ottani személyzeti változások a belső átalakítás következményei, amelyekre a Deutsche Telekom semmikor semmilyen befolyást nem gyakorolt. Ez az Origo belső ügye.” A blog szerzője arról is írt, hogy a német céggel pár hete írt alá partnerségi megállapodást a kormány.

Ahogy Lázár János, úgy a portált működtető kiadó is határozottan cáfolta a politikai nyomásról szóló híreket. A kiadó egyebek mellett „a változó médiafogyasztási szokásokkal” magyarázta azt, hogy Sálingtól megváltak, s helyette Pálmai L. Ákost nevezték ki, aki négy éve dolgozott az Origo Zrt. televíziós és webvideo-üzletág irányítójaként. A kiadó indokai keveseket győztek meg: kedd este váratlanul sokan, több mint ezren vettek részt a főszerkesztőváltás és a politikai nyomásgyakorlás miatti tüntetésen. Rá adásul az Origo szerkesztőségének tagjai szerdán is jelezték, hogy nem nyugszanak bele a történtekbe. Szerda délután például a Nyomás cím alatt gyűjtötték össze az Origóval kapcsolatos híreket. S aligha véletlen az sem, hogy a címlapot „elfoglalta” Lázár János.

Tele az origo Lázárral
Tele az origo Lázárral

Az Origo főoldalán az első öt címben szerepelt Lázár János neve. Az egyik rovat azt a felcímet kapta: Alapszereplő távozik. Épp aznap, amikor kiderült, hogy György Péter, az Origo egyik alapítója távozik a portáltól. Az esztéta lapunk érdeklődését elhárította, jelezve, a 444.hu-nak elmondta már a véleményét. A 444.hu-nak úgy fogalmazott: felháborította a főszerkesztő kirúgásának módja, szerinte ezek után az Origo nem lesz többet valódi újság, s elmondhatatlan aggodalom van benne a magyar online újságírók iránt.

Tegnap is kerestük a leváltott főszerkesztőt, és egyebek mellett arra kértük, reagáljon Lázár János „felszólítására”, de Sáling Gergő továbbra sem nyilatkozik. Kedden annyit közölt lapunkkal: „Nem a saját kezdeményezésemre, de közös megegyezéssel távozom. A megjelent információkat nem áll módomban sem cáfolni, sem megerősíteni.” Szerda késő délután kiderült, hogy Sáling Gergő és György Péter után az Origo újabb munkatársait veszíti el. Úgy tudjuk, a portál Hírek rovatának több tagja tegnap döntött arról, hogy nem folytatja tovább a munkát. Lemondott az Origo főszerkesztő-helyettese is. „Hát ennyi volt az Origo. Megyek én is, bár a papírmunka meg hátravan” – írta Facebook-oldalán Pethő András, a Lázár-ügyet kirobbantó tényfeltáró cikkek szerzője.

Tiltakozások

Időközben többen bírálták a főszerkesztőváltást. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége még kedden jelezte: a szervezet elnöksége tiltakozik az Origo főszerkesztőjének „politikailag motivált eltávolítása” ellen. Közleményükben úgy fogalmaztak: „A hatalom, amely a közvetlen befolyása alá nem tartozó médiát megfélemlíteni, elhallgattatni igyekszik, demokráciában elfogadhatatlan. Sáling Gergő eltávolítása üzenet a független nyilvánosságnak.”

Az MTI jelentése szerint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet elnökségének szóvivője, Astrid Frohloff azt írta szerdán Berlinben kiadott közleményében: Sáling Gergő eltávolítása „súlyos csapás a magyarországi független újságírásnak, és nem jó jel az ország további fejlődését illetően”. Szerinte a magyar kormány a legutóbbi választási győzelme után „nyilvánvalóan újabb kritikus hangokat akar elnémítani, és a civil társadalmat is korlátozni akarja”. Az RSF a tervezett reklámadót is bírálta.

Az MSZP szerint a sajtó elnémításának szándékát erősíti az Origo főszerkesztőjének „kirúgatása” is. Sáling Gergőnek azért kellett távoznia, mert a portál kényelmetlen kérdéseket tett fel Lázár János milliós hotelszámláival kapcsolatban – írták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.