Semjén keresztbe tesz a Fidesznek

Rubovszky György és Hoffmann Rózsa után már Semjén Zsolt is nyíltan ekézi a Fideszt. 

Elfogadhatatlannak tartja Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, hogy a Fidesz a német modell alapján kidolgozott új egyházi és vallási törvényt akar elfogadtatni - írta az Index. A pártelnök azt ígéri, hogy a KDNP minden eszközt bevet, és keresztbe fog feküdni a törvénynek.

Semjén Zsolt az Indexnek elmondta, pártja nem fog megszavazni egy olyan új egyházi törvényt, amely a német egyházi szabályozási modellre épül. A KDNP elnöke ezt egyházfelfogási alapkérdésnek tartja, ezért – mint mondta – minden eszközt bevetnek, és keresztbe fekszenek az új törvénynek.

Semjén szerint a német modell lényege, hogy az egyházakat az állam alrendszereiként fogja fel, és mint ilyen, nem független rendszereket finanszírozza. A kereszténydemokrata felfogás szerint viszont az egyházaknak „sui generis", egyedi jellemzőkkel bíró szabályozást kell kapniuk, mert rájuk a hagyományos doktrína, a „societas perfecta" érvényes, azaz tökéletes, független „befejezett" társaságok.

Semjén türelme azután fogyhatott el, hogy a tervezet ellen még az egyházak is felhördültek (Erdő Péter bíboros például ennyire). 

Semjén Zsolt már a harmadik kereszténydemokrata politikus, aki az elmúlt pár napban nyíltan, és ami még szokatlanabb a két koalíciós párt viszonyában: igen keményen beszólt a Fidesznek. Éppen szerdán jelent meg egy interjú a Magyar Nemzetben Hoffmann Rózsával, aki embertelennek minősítette, hogy Lázár János bevezette a tízórás munkaidőt a miniszterelnökségen, de még Orbán Viktort is kiosztotta. Előző nap pedig Rubovszky György, a parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke - síró unokájával példálózva - szimplán alkotmányellenesnek minősítette Kocsis Máté drogtesztes javaslatát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.