galéria megtekintése

KDNP-s a drogtesztről: A kisunokám nem pisil mások előtt!

7 komment


Csuhaj Ildikó

Alkotmányellenes, ezer sebből vérzik Kocsis Máté drogtesztes javaslata Rubovszky György, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke szerint. Még az igazságügyi tárcánál is zavarosnak tartják az indítványt, amit a Fidesz figyelemelterelésként dobhatott be a köztudatba.

"Ezer sebből vérzik. Ellene vagyok" – így reagált Rubovszky György KDNP-s képviselő, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke a Népszabadságnak a parlamenti folyosón arra, hogy támogatja-e Kocsis Máté drogkontroll-javaslatát, azaz a fiatalok, újságírók és politikusok évenkénti tesztelését. A kereszténydemokrata jogi szakpolitikus igennel válaszolt munkatársunk kérdésére, miszerint alkotmányellenes-e a javaslat. "Ezer sebből vérzik. Kiskorúak esetén meg kell kérdezni a szülőket, hogy akarják vagy nem a drogtesztet. Engem felhívott zokogva az unokám azzal, hogy "nagypapa, el kell költöznöm ebből az országból, én nem vagyok hajlandó idegenek jelenlétében pisilni" – mondta el a képviselő munkatársunknak, hozzátéve: tessék elképzelni, egy 12 éves kislányról van szó. "Ez sehogyan sem jó" – ismételte meg Rubovszky György, aki azt is elmondta, a KDNP-frakció még nem alakította ki hivatalosan az álláspontját.

"Jó fegyver"

A Fidesz-frakció viszont már állást foglalt a Kocsis-javaslatról. Az fideszes hivatalos üzenet: aki nem támogatja a drogkontrollt, az a drogot támogatja. Kocsis Máté indítványa nem ad hoc jellegű, és nem is improvizáció, a kormány részéről a közbeszédet szeretnék tematizálni vele, elterelve a figyelmet az urizálásról, a vagyonosodásokról, a Rolex karórákról, luxusutazásokról, illetve a korrupciós vádas amerikai kitiltási botrányról. A kormány részéről információnk szerint eleve csak olyan indítványnak adnak zöld jelzést, amelyik népszerűségét előzetesen mérésekkel tudják igazolni. Rogán Antal frakcióvezető a frakcióülést követően úgy tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a Fidesz-képviselőcsoport a drogteszt mellett van. Persze a Fidesz-frakcióvezető hangsúlyozta a drogkereskedelem elleni küzdelem fontosságát, szerinte a drogteszt jó fegyver. Azt is jelezte, hogy a 12-18 éves kor közötti fiataloknál a szűrés eredményéről a szülőket tájékoztatnák. A Fidesz-frakció az igazságügyi tárca véleményét kéri a javaslatról, illetve felkérte Gulyás Gergelyt, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy olyan javaslatot fogalmazzon meg, ami nem alkotmányellenes. Rogán Antal kekeckedésnek nevezte azt a kérdést, vizsgálják-e, hogy a drogteszt milyen traumát okozhat a gyerekeknek, mondván, sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelent a számukra.

 

"Zavaros elképzelés"

Információink szerint az igazságügyi tárca részéről "zavarosnak" ítélik a megismert részleteket a drogkontrollról, elsősorban azért, mert "nincs olyan regiszter", hogy ki minősül például újságírónak – mondták lapunknak. Emellett az is alkotmányellenes lehet, hogy foglalkozás szerint tennék kötelezővé a tesztet.

"A feleségemmel átbeszéltük"

"Először azt mondtam, hogy felesleges most ezzel foglalkozni. De megbeszéltük a feleségemmel, mert a nőket illik mindig megkérdezni. És aztán az a vélemény alakult ki, hogy a drogfogyasztás "elképesztő probléma", különösen a diszkókban. Én is arra a megállapításra jutottam, hogy kellő alapossággal megtárgyalva, a különböző közösségeket – különösen a szülőket – megkérdezve érdemes lenne a kérdéssel foglalkozni valamikor" – mondta a Népszabadságnak Kerényi János fideszes képviselő. A Fidesz-frakcióülésen nem volt nagy vita, de mindenki elmondta a véleményét. A lényeg az volt: "ez nem olyan egyszerű kérdés, hogy azt mondjuk: politikusok, újságírók és 12-18 év közöttiek esetén legyen drogteszt. "Miért ragadunk ki bizonyos társadalmi csoportokat ? Ezt át kell gondolni" – mondta a politikus, aki szerint nem egy hirtelen döntésre van szükség, hanem kiérlelt álláspontot kell kialakítani, előzetes egyeztetésekkel. "Érdemes róla beszélni, de nem biztos, hogy ezt gyors törvénymódosítással meg kell szavazni". Kerényi János véleménye szerint ebben az évben már nem lesz a drogtesztről szavazás, csak valamikor jövőre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.