galéria megtekintése

Az egyházak elkezdték keményen kiosztani a kormányt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Nem kizárólag Erdő Péter bíboros, hanem a református egyház is keményen bírálja a kormányt. Bölcskei Gusztáv református püspök szerint nagyon nehezen és akadozva zajlanak az egyeztetések. Fabiny Tamás evangélikus püspök – bár a kormányt érő támadások kereszttüzében szükségesnek tartja kinyilvánítani szolidaritását – szintén a párbeszédet hiányolja.

Erdő Péter bíboros a katolikus püspöki kar ülése után szokatlanul heves kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Az állam világnézeti semlegességének elvére hivatkozva elutasította azt a formálódó elképzelést, hogy az ország szociális intézményeinek nagy részét egyházi fenntartásba adják. A bíboros egyebek mellett az ellen is tiltakozott, hogy a kormány „már megint” egy teljesen új egyházi törvény elfogadására készül, a püspöki kar ráadásul minderről csak kerülő úton értesült.

Már megint – tiltakozott Erdő Péter
Már megint – tiltakozott Erdő Péter
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Megkérdeztük a keresztény jelzőt a nevében is hordozó KDNP sajtóosztályát, ahol közölték, a párt egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet. A református egyház kommunikációs szolgálata sem kívánt a sajtóban reagálni a bíboros szavaira. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a református egyház helyzetéről és álláspontjáról a reformátusok honlapján lévő beszámolók részletesen tájékoztatnak.

 

Ezek egyike szerint az állammal elmaradt megegyezés és az egyszázalékos felajánlások idei jelentős csökkenése több mint 500 millió forintos lyukat ütött a református egyház jövő évi költségvetésén, amit csak nagyon fájdalmas döntésekkel lehet befoltozni: „ez válságköltségvetés”. Az egyházi fenntartású intézményeket is érinti a változás, mert a református egyház a jövőben nem fog hitéleti forrásokból állami feladatot finanszírozni.

Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke úgy látja, „korszakhatárhoz érkeztünk” – olvasható a honlapon. Az elmúlt évek próbálkozásai ellenére sem sikerült az állammal megegyezni az egyház-finanszírozás jelenlegi, hosszú távon fenntarthatatlan rendszerének átalakításáról. Bár a látszat az – tette hozzá Bölcskei –, hogy a jobboldali kormány ott kedvez stratégiai partnereinek, az egyházaknak, ahol csak tud, valójában nagyon nehézkesen és akadozva zajlanak az egyeztetések a stratégiai partnerek között.

Balog Zoltán beszédet mond a tihanyi apátságban
Balog Zoltán beszédet mond a tihanyi apátságban
Szigetváry Zsolt / MTI

A Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma igyekezett csillapítani a kedélyeket. A tárca közleményében azt írta, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslatba beépül az egyházi hitéleti támogatás kiegészítését célzó, 1,72 milliárd forintos előirányzat, amely biztosítja a református egyház által jelzett forráscsökkenés kompenzációját. Ám nem biztos, hogy az ilyen külön alkus megoldások kellően megnyugtatják az egyházakat. Erdő Péter bíboros arról is beszélt, hogy az egyházak objektív alapokon nyugvó, átlátható finanszírozást szeretnének.

Fabiny Tamás evangélikus püspök lapunknak elmondta: azon kevesek közé tartozik, akik korábban is megfogalmazták fenntartásaikat az egyházi törvénnyel kapcsolatban. Fontosnak tartja, hogy a kormány ne ideológiai és hatalomtechnikai eszközként tekintsen az egyházakra, hanem a szakmai és társadalmi értékhordozás legyen az együttműködés alapja.

Bölcskei Gusztáv szerint a stratégiai partnerség csak a látszat, az egyeztetések akadozva zajlanak
Bölcskei Gusztáv szerint a stratégiai partnerség csak a látszat, az egyeztetések akadozva zajlanak
Mohai Balázs / MTI

Az egyházak részéről az evangélikus püspök szerint ezúttal azért lehet élesebb kritikát hallani, mert „mindannyian hiányoljuk a párbeszédet”. Fabinyi Tamás gyakran használja a „kritikus szolidaritás” kifejezést. Most, amikor annyi támadás éri a kormányt, úgy érzi, kötelessége a szolidaritást is kifejezésre juttatni, természetesen továbbra is fenntartva a kritikai megszólalás jogát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.