galéria megtekintése

Forró koktélok hideg téli estékre

0 komment

NOL
NOL

Forralt bor, fűszeres alma, gyümölcs puncs és krampampuli – a téli szezon klasszikusaira szinte lehetetlen ráunni, de érdemes nyitott szemmel járni a karácsonyi vásárokon: egyre több helyen rukkolnak elő valami újjal.

Apró, feles pohárban érkezik a narancsszínű ital az egyik karácsonyi vásár szakmai kóstolóján. Illata édeskésen fűszeres, érezni a fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és szerecsendiót. A fűszerek ízében is visszaköszönnek, az ital pedig pillanatok alatt felmelegít. A whiskey, portói, almalé, juharszirup és vaj felhasználásával készült Hot Buttered Spiced Bourbon névre keresztelt forró koktélt Schök Norbert, a KNRDY étterem bartendere álmodta meg. Mint mondja, a forralt boron túl is van élet, kreativitás kérdése minden. „Kezdünk túlnőni a forralt boron, és az idei trend az, hogy egyre nagyobb a választék a különféle forró koktélokból a karácsonyi vásárokon” - mondja Peller Ágnes, az Adventi Ünnep a Bazilikánál nevű rendezvény egyik szervezője.

Forrás: fototisz.com

Ezzel Mosonyi Csaba, a Pernod-Ricard Hungary marketingigazgatója is egyetért. Ő Becherovka és meggy alapú koktélt mutat be, másik változata almalével, némi vízzel és narancslével, valamint a klasszikus karácsonyi fűszerekkel készül.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Széftörténet
Vélemény
Most az egyszer!
Vélemény
Gellerek

Mint mondják, a klasszikus közönségkedvencek, mint a forralt bor vagy a fűszeres alma mellett a forró italok elkészítésekor mára a legjobb koktélok alapanyagait veszik elő a pultok mögött. „A cseh keserűlikőr ánizsra, fahéjra és 32 gyógynövényre épít, így tökéletesen illik a karácsonyi hangulathoz” – mondja Mosonyi. Az ital kellemesen édes, gyümölcsös, tökéletes választás egy baráti csevelyhez vagy ha a vásári forgatagban egy kis lélekmelegítőre vágyunk.

Időről időre előkerül a tojáslikőr is, mint klasszikus karácsonyi ital, amely szintén megállja a helyét bármilyen téli koktél összetevőjeként. A Bombardino névre keresztelt shot némi whiskey és rum hozzáadásával készül, a tetejére tejszínhab dukál, és rövid szívószállal érkezik az asztalra. Édes, erős, karakteres ital, olyan, amire a kóstoló napja után is emlékszik az ember. Üde színfolt, tökéletes választás lehet azok számára, akik már unják a narancsos-fahéjas ízvilágot.

A Hot Mango Punch készítői, a Mini Bar sem áll be a sorba. A gőzölgő, narancssárgás színű italban noha érezni a rumot, domináns az édes, mézes, mangós íz, az ital elfogyasztása után pedig jól esik elmajszolni a pohárban lapuló két mangó-kockát.

Forrás: fototisz.com

A rummal, baracklikőrrel, mézzel, csillagánizzsal, szegfűszeggel és fahéjjal készülő Honeymoon Grog a hagyományosabb ízek kedvelőinek kedvez, az arányok tökéletesek, nem túl erős, kellemesen citrusos.

„Érdemes új hozzávalókkal és más arányokkal kísérletezni” – jegyzi meg Tényi Tamás, a Lacipecsenye sommelier-je. A szakértők szerint néhány alapvető szabály betartásával bárki tökéletes forralt bort készíthet otthon. Az első és legfontosabb, hogy minőségi bort válasszunk, mindegy, vöröset, fehéret vagy rosét, a lényeg, hogy az olcsó, néhány száz forintos italból, bármit tegyünk is bele, soha nem lesz igazán jó. Érdemes egy jó kékfrankost vagy portugiesert felhasználni, hiszen a meggy és cseresznye aromái határozottan jól állnak a fűszeres téli klasszikusnak. A szilvás merlot és a pirosbogyós aromájú pinot noir szintén remek választás lehet, ha többet is áldoznánk a fő hozzávalóra.

A második alapelv, hogy a cukornál mindig a kevesebb több elve érvényesül, miközben fűszerekből sosem elég: a fahéjat, szegfűszeget érdemes megdobni egy kis vaníliával, csillagánizzsal, bátran használhatunk kardamomot is és egy csipetnyi chilivel sem lőhetünk mellé, egy extravagáns változathoz pedig a hibiszkusz virág is remekül illik. A szakértők szerint nyugodtan pótolhatjuk a cukrot mézzel is, mely új ízharmóniákat teremthet a gőzölgő nedűben.

Forrás: fototisz.com

Végül pedig mindig legyünk résen a hevítéskor, hiszen a forrásponton túl mind a bor, mind a fűszerek és gyümölcsök veszítenek frissességükből, és akár kellemetlen égett aromák is elronthatják az italt. Vigyázzunk a hőfokra, és ha gyümölcspálinkával vagy más alkoholos itallal is szeretnénk dúsítani a forralt bort vagy forró koktélunkat, azokat csak a tűzről levéve öntsük hozzá. A legtöbb hozzávalónak, különösen a fűszereknek viszont jót tesz, ha minél több időd adunk nekik, hogy kioldódjanak aromái. Az aszalt gyümölcsöknek szintén jót tesz a hosszabb elkészítési idő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.