Orbán szerint teljesen mindegy

Teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást vagy nem – mondta a magyar kormányfő Az Estében a kormánypárton belüli generációs ellentétekről és az urizálás-vitáról. az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vádakat egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerzési akció fedőtörténetének tartja.

Nem tulajdonít nagy jelentőséget a Fideszen belül az urizálás miatt kitört vitának Orbán Viktor. A magyar kormányfő az M1-en Az Estében péntek este felvételről sugárzott interjúban beszélt erről. Mint mondta, a kormánypártban nem generációs ellentétekről, hanem generációs különbségekről van szó, és „teljesen mindegy”, hogy a fideszes politikusok kedvelik-e egymást vagy nem. Hasonlata szerint házépítéskor a tulajdonost sem a kőműves személyisége érdekli, ennek megfelelően pedig a politika sem személyes ügy. „A politika az országról szól, az országban élő 10 millió emberről, meg a határon túliakról. Őket kell szolgálnunk a munkánkkal" – fogalmazott.

Orbán az interjúban beszélt a kitiltási botrányról is, amelyet „fedőtörténetnek”, az Egyesült Államok „tipikus titkosszolgálati befolyásszerzési akciójának” nevezett. Szerinte minden gondolkodó ember tudja, hogy „az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vádak – fedőtörténet. Itt arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót” – jelentette ki.

Ami az internatadó miatt kezdődött tüntetéseket illeti, úgy vélte, az egész világon váratlan, újszerű diolgok történnek, most „osztják újra a lapokat", és ennek a feszült, nyugtalan hangulata érződik Magyarországon is. „Nem szabad elveszítenünk a realitásérzékünket. Van egy reálisan szemben álló ellenerő" – mondta erről. Egyértelművé tette azt is, hogy nem tervez kormányátalakítást.

Az urizálás-vita Pokorni Zoltán nyilatkozatával kezdődött. A politikus november végén a HírTV P8 című műsorában figyelmeztette párttársait és a kormánytagokat, hogy az amerikai kitiltási ügy, illetve a korrupciós vádak árnyékában egy vezető politikus már nem engedheti meg magának azt a fajta urizálást, amely lehet, hogy korábban még elment. Hasonlóan nyilatkozott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, egyik érintettként pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt vissza, azt állítva, hátbatámadásnak tartja Pokorni kijelentéseit. „Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki" – fenyegetett. Úgy tudni, hogy a Figyelő-interjú előtt Lázár egyeztetett Orbánnal, Kövér pedig azzal tette helyre a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy bár eddig nem volt törésvonal a Fideszen belül, a Figyelőnek adott interjú után lehet. Orbán a maga részéről később azt mondta, Pokorni „félreérti” a helyzetet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.