galéria megtekintése

Már belülről is bűzlik a fideszes dőzsölés

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Pokorni Zoltán nyíltan bírálta Kósa Lajos új-zélandi utazását, a luxuskarórák hordását, párttársai urizálását. „A páncélunkon ütött egy rést az Egyesült Államok, egy kis lyukat, de a lyukon folyik be a víz” – fogalmazott a Fidesz alelnöke. Szerinte a kitiltási ügyben rossz a kormánykommunikáció.

Kormánypárti politikusok is ingerülten reagáltak a színfalak mögött egyes kormánytagok vagy párttársuk részéről megnyilvánuló „rongyrázásra”, sőt, a Fidesz népszerűségének a zuhanását is részben arra vezették vissza, hogy a társadalmat irritálja a miniszterek, államtitkárok, fideszes politikusok látványos gazdagodása.

Na, ez például nem egy Rolex
Na, ez például nem egy Rolex
Veres Viktor / Népszabadság

Pokorni Zoltán azonban szombaton nyíltan is figyelmeztette párttársait és a kormánytagokat a Hír TV P8 című műsorában: az amerikai kitiltási ügy, illetve a korrupciós vádak miatt már nem engedheti meg magának egy vezető politikus azt a fajta urizálást, ami lehet, hogy korábban még elment.

 

A Fidesz alelnöke szerint az olyan kisebb-nagyobb ügyek, mint hogy ki milyen órát hord, ki hova jár nyaralni, vagy hogy kinek mekkora a háza, régebben nem kötődtek össze a korrupció vádjával, de a kitiltási botrány miatt „egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény”. Pokorni úgy fogalmazott: „A páncélunkon ütött egy rést az Egyesült Államok, egy kis lyukat, de azon a lyukon folyik be a víz. És ezt a vizet kell most megszüntetni”.

A politikus azt is hangsúlyozta: bár az amerikai kitiltási ügy mögött nincsenek bizonyítékok, a vádak miatt nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítania párttársainak. „Itt egy sommás ítélet fogalmazódik meg, ami mögött egyetlen hitelesítő elem van, ez pedig az Amerikai Egyesült Államok tekintélye”. A hegyvidéki polgármester helyzetértékelése szerint sem a Fidesz, sem a kormány kommunikációja nem teljesített jól az ügyben.

Hozzátette: „olvasom a Fidesz-kommunikáció erre vonatkozó mondatait, hogy Gyurcsány Ferenc… Szerintem nem Gyurcsány Ferenc mozgatja az Amerikai Egyesült Államok külpolitikáját, sokkal inkább a saját érdekei meg a félelmei”. A politikus a korrupciós vádak miatt visszafogottságot várna el párttársaitól.

„Az, ami belefért, nem tudom én milyen kirándulás Ausztráliába két évvel ezelőtt, az nem fér bele, és nem kellene akkora házat venni, amekkorát tudsz, akkor sem, ha egyébként a fizetésedből megtehetnéd, mert a kétmillió forintos fizetés az egy jó fizetés. Önkorlátozás és polgári erények, nincs urizálás, nem járunk vadászni, nem hordunk milliós karórát, és így tovább” – sorolta.

Pokorni Zoltán nem mondott neveket, de egyértelmű, hogy párttársaira, köztük Kósa Lajosra gondolt, aki saját bevallása szerint havi fizetése kétharmadát elköltve utazott Új-Zélandra egy Rolling Stones-koncertre, valamint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterre a vadászat és a Rolex karóra kapcsán.

Ami a vagyonosodást illeti: a választások előtt Rogán Antal vagyonnyilatkozatával kapcsolatos információk szivárogtak ki, de kiderült Szijjártó Péter külügyminiszter 167 milliós házvásárlása is, illetve legutóbb Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kényszerült cáfolni, hogy akkor már tulajdonosa lett volna a belvárosi Dorottya utcai ingatlant tulajdonló cégnek, amikor azt – sajtóhírek szerint áron alul – megvették a belvárosi önkormányzattól, hogy aztán hotelt építsenek.

Hogy Pokorni Zoltán véleménye mennyire hat, nem tudni. Munkatársunk azt tapasztalta az elmúlt hetekben kormánypárti politikusokkal beszélgetve, hogy általában nem érzékelik, milyen súlyosan rombolja népszerűségüket egy-egy gazdagodási-puccparádés ügy. Akadt olyan kormányzati szereplő, aki azt mondta, jogi úton szerez érvényt az igazának, és akkor „minden rendben lesz”.

Egy másik kormánypolitikus pedig – mint egy tábornok a katonai sátorban egy térkép fölött – „szociológiailag” vezette le, hány százalékot hoz-visz egy-egy kellemetlen vagyonosodási botrány vagy rossz mondat. A valóságtól elszakadva, politológia-tankönyvszerű érveléssel nem lehet visszahozni az elveszített választókat – mondta lapunknak a Fidesz egyik ismert politikusa. Súlyosbító körülmény, hogy a kellemetlen ügyek kiszivárgását a lapunk által megkérdezettek szinte valamennyien a belső hatalmi harcoknak tulajdonítják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.