galéria megtekintése

„Pokorni félreérti” – Orbán megvédte a fideszes luxust

22 komment

NOL

„Zoltán félreérti a helyzetet, ez nem urizálás” – utasította vissza a Blikknek adott interjúban Orbán Viktor párttársának, Pokorni Zoltánnak a fideszesekkel és kormánytagokkal szemben fényűzésről szóló, a Hír Tv-ben megfogalmazott vádjait. 

A miniszterelnök szerint a jómódú fideszes politikusok nem magamutogatók: „Ha el akarsz jutni Új-Zélandra, ami gyerekkori vágyad volt, és 16 év debreceni polgármesterség után megteheted, akkor tedd, de állj bele. Állj bele, és védd meg. Én nem vagyok híve az álszenteskedésnek. Ne akarjon népszerűségi vagy egyéb okokból senki más lenni, mint amilyen.”

Az urizálás az, amikor valaki magamutogató, ezek az emberek nem azok – védte meg a Blikk riportere által említett Kósa Lajost, Szijjártó Pétert, Giró-Szász Andrást, Lázár Jánost, hozzátéve: ha a választók büntetnek, akkor ezt el kell fogadni. „Én azt kérem a politikustársaimtól: végezzék a munkájukat becsülettel, tartsák meg a törvényeket, és adják meg a tiszteletet a választópolgároknak. Olyasmit ne csináljanak, amit a választók tiszteletlenségnek vesznek. Ha az emberek fejében lévő képzetek vagy tévhitek alapján akarnánk végezni a munkánkat, akkor aligha tudnánk jól dolgozni. A valóság az, hogy a vagyonnyilatkozat összevethető az adóbevallásokkal. És ha az nem stimmel, az büntetőügy.”

„Az élet majd megoldja” – válaszolt a miniszterelnök arra, hogy menthető-e még a barátsága Simicska Lajossal, akiről az interjúban azt mondta, hogy a kormány intézkedéseivel a vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátozták. Ezekkel kapcsolatban például Simicska is kifejtette ellenvéleményét. A kormány ennek ellenére ezeket a döntéseket meghozta. Nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érdekeivel – tette hozzá.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Simicska elindul-e Veszprémben a fideszes jelölt ellen, így válaszolt: „Van egy székely mondás: iszik-e a hal vizet? Azt mondja az öreg székely, azt nem tudom, hogy iszik-e, de hogy módja volna rá, az biztos. Az indulásra is ezt tudom mondani. Módja van rá.”

„Egy köztisztviselőnek kutya kötelessége, hogy elégtételt kérjen, ha ezt nem teszi meg, alkalmatlan. Ha azonban korrupt, akkor megkapja a súlyos büntetést” – ismételte meg ezúttal is az amerikai kitiltási botrány, illetve Vida Ildikó NAV-elnök „ügye kapcsán”. Ami a válaszlépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt jelenleg nem teszik lehetővé. Nekünk is szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk – válaszolta arra, hogy szinte hidegháborús a helyzet az Egyesült Államokkal.

Az utóbbi időben kibontakozó tiltakozáshullámot a saját sikerének is tartja, mert szerinte az ő generációjuk harcolt a szólásszabadságért huszonegynéhány éve. A netadót mindemellett nem nevezte hibának, csak egyszerűen meghátráltak, amikor a viták dühvé alakultak át.

Arra, hogy meg lehet-e élni szerinte 50 ezer forintból, Orbán Viktor azt mondta, „ha az a kérdés, hogy jó-e a helyzet, azt mondom, nem. Javul-e a helyzet? Igen. Úgy kell támogatni az embereket, hogy a segélyezetti helyzetből át tudjanak lépni a munkából megélők világába. Külön fontos a gyerekek helyzete. Ezért vezetjük be 2015-től a kötelező óvodába járást hároméves kortól. Minden gyerek naponta háromszor, de inkább ötször enni kap 14 éves korig, s ezért csak a jómódúaknak kell fizetni.” Tény, hogy egyre többen élnek munkából, mint segélyből. És a közmunkáért kétszer annyit kapnak, mint a segély – mondta egy másik kérdésre.

Azt is elmondta a Blikknek, hogy nem utazik téli szabadsága alatt az aspeni síparadicsomba, „ez a veszély nem fenyegeti”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.