Novák Előd igazából csak alá akarta dúcolni a szovjet emlékművet

Novák Előd csillagokat lát, és ettől úgy megszédült, hogy már arra sem emlékszik, hogy vésővel és kalapáccsal esett neki a Szabadság téri obeliszknek.

"Nem az emlékmű szétverése volt a cél, hanem az elvileg tiltott önkényuralmi jelképek eltávolítása" - reagált Novák Előd jobbikos képviselő a saját vasárnapi "polgári engedetlenségi akciójáról" megjelent tudósításunkra.

"Nem az emlékmű szétverése volt a cél"
Veres Viktor / Népszabadság

Novák Előd most éppen azon akadt ki, hogy megírtuk: vasárnap jobbikosok - nagyjából hatvanan - a Szabadság térre vonultak, hogy szétverjék a szovjet emlékművet, ám az akció nem jött össze, Novákot rendőrök teperték le.

A szoborfóbiájáról elhíresült szélsőjobboldali politikus abba is belekötött, hogy jobbikosokról írtunk, holott nem csak jobbikosok voltak ott (tény, hogy többek között Pongrátz Gergely és Budaházy György is ott volt, utóbbit mellesleg korábban félmillió forintra büntették az emlékmű megrongálása maitt). De a fő kifogása az volt, hogy azt merészeltük írni: az emlékművet akarták ledönteni. Mi sem állna távolabb tőle ugyebár, sőt a végén még kiderül, hogy igazából csak alá akarta dúcolni az obeliszket, nehogy eldőljön.

Mindössze annyi a szépséghibája a történetének, hogy vésővel esett neki az emlékmű talapzatához vezető betonjárdának. Bár elképzelhető, hogy a beton alatt is vörös csillagokat látott. 

Miután Novákot a rendőrök leteperték, mécsesgyújtással is próbálkoztak a jobbikosok - engedetlenek (az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékére), de ezt sem hagyták a rendőrök. A rendőrség egyébként vizsgálatot indított az ügyben.

Különben a  Jobbik már sokszor kezdeményezte a szovjet emlékmű elbontását, de a kormányról eddig mindig visszapattantak a kezdeményezéseik - ezért is gondolták úgy, hogy akkor majd ők kezükbe veszik a dolgokat. Ami szintén nem áll távol tőlük, miután tavaly Budaházy György hirdetett akciósorozatot a szovjet katonai emlékmű lebontása érdekében a Szabadság térre, amihez a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, illetve a Betyársereg mellett Novák Előd is a csatlakozott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.