galéria megtekintése

Színjáték a visszafogott Jobbik

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 20. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Tévedés ne essék, bármennyire visszafogta magát a Jobbik az egymást követő kampányokban, a párt nem veti meg a náci beütésű szervezetek társaságát. Kérdés, hogy az ózdi választási győzelem hatására a Jobbik készül-e gesztusokat tenni a baloldali szavazóknak. Elveinket nem adjuk fel – mondja erre a párt alelnöke.

Azzal, hogy Ózdon a Jobbik jelöltje, Janiczak Dávid csaknem kétharmados többséggel megszerezte a polgármesteri címet, megnőtt a párt étvágya. A váratlan eredményt a Jobbik politikusai történelmi sikerként értékelik, arról beszélnek, hogy ez már a 2018-as parlamenti választás első csatája volt. A magabiztosság sosem hiányzott a Jobbik kelléktárából. Vona Gábor elnök már a tavasszal bejelentette, hogy nemzeti radikális rétegpártból a Jobbik kormányzóképes erővé, néppárttá vált. Ami biztos: a szélsőjobb tényleg növelni tudta támogatottságát.

Janiczak Dávid, Ózd újdonsült polgármestere ünnepel november 9-én szimpatizánsai körében
Janiczak Dávid, Ózd újdonsült polgármestere ünnepel november 9-én szimpatizánsai körében
Vajda János / MTI

Pedig tavaly ősszel még nagyon úgy látszott, hogy az állandó belső konfliktusokkal küzdő Jobbik nem képes kiszabadulni a tőle is jobbra lévő szélsőségesek csapdájából, belefullad a kilátástalan cigányozásba és zsidózásba. A párt ekkor taktikát váltott. Jóval mérsékeltebbre vette a „központi kommunikáció” hangnemét, a kampányban – a külsőségeket és a stílust tekintve – elindult a politikai centrum felé. Közben sikerült megakadályoznia, hogy a kiábrándult jobbikosok és más szélsőjobboldali szerveződések ütőképes konkurenciává álljanak össze. (A görög neonáci mintára szerveződő Magyar Hajnal egy ilyen meghiúsult kísérlet volt.)

 

A Jobbik a parlamenti választáson története legjobb eredményét érte el, de az igazi áttörés elmaradt: a nyögvenyelősen összefogó baloldalt nem előzte meg, egyéni körzetben – bár több helyen közel állt hozzá – nem tudott nyerni. Az uniós választáson a baloldal pártjai már külön indultak. A kémgyanúba keveredett Kovács Béla EP-képviselő botrányos ügye nem jött jól a Jobbiknak, de ebben a helyzetben a gyengébb szereplés is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a Fidesz mögött elcsípje a második helyet.

A mostani ózdi siker több szempontból is különösen fontos a Jobbiknak. Tizennégy településnek van jobbikos, további tíznek jobbikos támogatással indult független polgármestere. Az érintett települések közül Ózd a legnagyobb. A Fidesz által kicsikart megismételt választáson a korábbi szoros eredmény után – ráadásul lényegesen nagyobb részvétel mellett – valósággal tarolt a jobbikos jelölt. A Fidesz megalázó vereséget szenvedett, a baloldal szinte teljesen lenullázódott.

Érthető, ha az ózdi polgármesteri szék megszerzését a Jobbik nem egyedi és kivételes esetnek, hanem egy nagyobb léptékű parlamenti siker előjelének tartja. A voksok megoszlásából ugyanakkor könnyen kiolvasható, hogy Ózdon sok baloldali átszavazott a szociális demagógiára hajlamos Jobbikra. Ebből akár az is következhet, hogy a néppártosodni akaró szélsőjobboldal nagy erőkkel ráhajt a rendszerváltásban csalódott baloldaliakra.

Az ózdi választás tanulsága, hogy meg lehet verni a Fideszt – adott kitérő választ lapunknak Staudt Gábor, a párt volt főpolgármester-jelöltje. Ózdon szerinte nem csupán baloldaliak, hanem bizonytalanok és fideszesek is nagy számban szavaztak a Jobbikra. Fölösleges ebbe többet látni, mint ami – mondta, majd kijelentette: a Jobbik 2018-ban jó kampánnyal kormányra tud kerülni.

Novák Előd parlamenti képviselő, a Jobbik alelnöke e-mailben válaszolt. Elképesztőnek tartja a fideszes Répássy Róbert parlamenti megszólalását, miszerint „az MSZP rasszista szavazóinak köszönhetjük a győzelmünket”. Novák úgy érzi, az ózdi választással végleg eljárt az idő az „efféle megbélyegzéseink” felett, és már nem is nagyon kell törekedniük rá, hogy cáfolják az ilyen „olcsó vádakat”.

Tényként kezelhető, hogy Ózdon baloldaliak is a Jobbikra szavaztak – folytatta az alelnök. A „nemzeti ellenzék” vált a Fidesz kihívójává, de ez nem jelenti azt, hogy változtatnának a politikájukon. Novák Előd közölte: eddig is tanúbizonyságot tettek szociális érzékenységükről, de például az országos elnökség épp most döntött „a Szabadság téri kommunista emlékmű eltávolítása kezdeményezésének támogatásáról, tehát elveinket nem adjuk fel”.

Ehhez csak annyit: a közelmúltban Budaházy György hirdetett akciósorozatot a szovjet katonai emlékmű lebontása érdekében a Szabadság térre. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda vagy például a Betyársereg mellett Novák Elődöt is a csatlakozók között találjuk. Vármegyések és gárdisták is részt vettek a minap rendezett Horthy-vonuláson: az egyik felszólaló Novák Előd volt.

Egyik esemény sem mozgatott meg tömegeket, de a közös rendezvények azt mutatják, hogy a Jobbik továbbra is igyekszik jó kapcsolatot ápolni olyan szervezetekkel és eszmékkel, amelyeket újabban kevéssé propagál a szélesebb nyilvánosságban. Múlt hónapban a Betyársereg képviselői is megjelentek Hegedűs Loránt református lelkész templomában egy konferencián, ahol többek között jobbikos politikusok tartottak előadást. Az uniós választások előtt a Betyársereg állásfoglalásban buzdított a Jobbik támogatására. Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője önmagát nemzetiszocialistaként (náciként) határozza meg. A klánoknak nevezett csoportokba szerveződő, bejegyzés nélkül működő Betyárseregbe próbaidő után nyernek felvételt a kigyúrt, jellemzően küzdősportot űző férfiak, akik előszeretettel tartanak „rendteremtő” portyákat.

Pár évvel ezelőtt Tyirityán Zsolt megütötte Novák Elődöt, amiért a politikus nehezményezte, hogy a „betyárok” erénnyé akarják tenni, ha valaki börtönviselt. Az incidens után a Jobbik felszólította tagjait, hogy lépjenek ki a Betyárseregből, és valószínűsítette, hogy politikai kapcsolat sem lesz a két szervezet között.

A viszony láthatóan rendeződött, Tyirityánról és Vona Gáborról azóta közös fotó is készült. A közelmúltban Szekszárdon, a bukaresti román–magyar labdarúgó-mérkőzés alkalmából a Jobbik a Betyársereg biztosításával rendezett meccsnézést. A Betyársereg a lelátók világában is teret hódított, a Jobbik szeretné megőrizni befolyását a gyors és összehangolt akciókra képes, jórészt szélsőjobboldali érzelmű, szervezett szurkolói csoportok körében.

Ha a Fidesz népszerűsége tovább csökken, és a szétzilált baloldal nem képes összeszedni magát, akkor új távlatok nyílnak a Jobbik számára. A durván szélsőjobbos szabadcsapatok azonban nem illenek abba a néppárti képbe, amelyet a Jobbik festeni szeretne magáról. Kódolva van az újabb konfliktus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.