A rendszerbontás érdeklődés hiányában egyelőre elmarad

A március 15-én rendszerbontást hirdető civilek utolsó talpon maradt kérdésében – ami a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetéséről szólt – sem jött össze elég aláírás, így már bizonyos, hogy nem lesz referendum. Orbán rendszere tehát egyelőre nincs komoly veszélyben.

Civil szervezetek március 15-én 19, majd utóbb még kilenc ügyben hirdettek referendumot, de azok közül a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria négyet engedett át. A tankötelezettség korhatárának 18 évre emelésére, a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlésére, a nyugdíjkorhatárt betöltött képviselők nyugellátásnak elvonására, valamint a rászoruló gyermekek ingyenes érkeztetésére vonatkozó kérdésben tehát megnyílt az út a népszavazás előtt.

Ezeknél voltak ütősebb témák is. Ilyen lehetett például az, hogy a minimálbér igazodjék-e a mindenkori létminimumhoz, legyen-e útdíj a fővárost elkerülő útszakaszokon, hozzák-e nyilvánosságra az ügynökaktákat, illetve a védett földterületek maradjanak-e állami tulajdonban. Hasonlóképpen izgalmas felvés volt, hogy ne vonhassák ki az uniós pénzből finanszírozott beruházásokat a közbeszerzési eljárásra vonatkozó szabályok alól, s ne telepítsenek kormányzati szerveket a budai Várba.

Ám a Nemzeti Választási Bizottság vagy a Kúria úgy döntött, hogy ilyen kérdéseket – többek között az egyértelműség hiányára, illetve arra hivatkozva, hogy az adott ügy nem parlamenti hatáskör, illetve a felvetés érinti az aktuális költségvetést – nem lehet népszavazásra bocsátani.

Először a tankötelezettség ügyében nem jött össze a kétszázezer aláírás, majd a második kérdés kapcsán is kiderült, hogy nincs elég támogató. Az már nem is okozott különösebb meglepetést, hogy a képviselői illetmény mellett nyugdíjban részesülő politikusok nyugellátásának megvonása sem keltett különösebb figyelmet.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?" – így szólt az utoljára két napja elbukott kérdés. Ez különben összecseng a Nemzeti Minimum programját megfogalmazó civilek javaslatával is, ám ehhez sem jött össze százezer aláírás, amire ahhoz lett volna szükség, hogy a parlament legalább napirendjére tűzze az ügyet.

A referendum kötelező elrendelését jelentő kétszázezer támogatótól pedig a kezdeményezők végképp távol maradtak. Az Új Magyar Köztársaság Egyesület saját kudarcaként ismeri el, hogy a kezdeményezés megbukott. Másfelől úgy vélik, hogy a kezdeményezés mégsem volt hiábavaló, hiszen a rendszerváltozás óta első alkalommal jött létre olyan pártok, valamint civil szerveződések és szakszervezetek közötti alkalmi koalíció, amelynek szereplői nem egymás legyőzésére, hanem néhány fontos kérdés sikerre vitelére szövetkeztek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.