Program a Nemzeti Minimumról

A gyermekéhezés megelőzésével és megszüntetésével kapcsolatos garanciális szabályokat törvényben kell rögzíteni – olvasható a Nemzeti Minimum programjáról szóló országgyűlési határozati javaslatban, amelyet kivételes módon az összes parlamenti párt képviselője aláírt.

A pártok felhívják a kormányt, a költségvetési szabályokat oly módon kialakítva terjessze az Országgyűlés elé, hogy lehetővé tegyék a legalább napi egyszeri étkezést minden rászoruló kiskorúnak, a magzat fejlődése érdekében pedig megfelelő táplálkozást biztosítsanak minden várandós anyának, akinek jövedelmi helyzete ezt indokolja.

Megvendégelt gyerekek a Nemzeti Minimum-koncerten
Megvendégelt gyerekek a Nemzeti Minimum-koncerten
Földi Imre / Népszabadság

A javaslat értelmében a kormány előterjesztése – amely az első három év intézkedési tervét és az ahhoz kapcsolódó teljesítménymutatókat is tartalmazza majd – még az idén a parlament elé kerül. A kezdeményezést eredetileg szeptember 26-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott Nemzeti Minimum-koncerten ismertették. (A gyermekéhezés elleni figyelemfelhívó rendezvényt a Népszabadság kiadója, a Mediaworks is támogatta.) A pártok azt is javasolják, hogy szeptember 26-át nyilvánítsa az Országgyűlés a Nemzeti Minimum napjává.

A javaslat indoklása szerint minden magyar embernek – így a parlamenti képviselőknek is – emberi, európai, hitbéli kötelessége és közös felelőssége, hogy tegyen a gyermekéhezés ellen. Senki nem nézheti tétlenül, hogy társadalmi, gazdasági és politikai hibákért ártatlanok szenvedjenek. A pártok az önkormányzatokat, egyházakat, civil szervezeteket és társadalmi mozgalmakat is arra kérik, hogy vegyenek részt a gyermekéhezés elleni program előkészítésében és megvalósításában.

Az OECD közelmúltban nyilvánosságra hozott adatai szerint a relatív szegénységben élő gyerekek aránya – a vizsgált országok átlagát meghaladva – 17 százalékot tesz ki idehaza. A gyerekszegénység 2007 és 2012 között több mint a duplájára nőtt Magyarországon. Egy nemrég az Esély című folyóiratban publikált tanulmány szerint Magyarországon 36–54 ezer gyerek rendszeresen éhezik, több mint 200 ezer pedig időnként nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez.

A Gallup tavalyi kutatása pedig arról tanúskodott, hogy a gyermekes családok 47 százalékának okoz gondot a szükséges élelmiszerek beszerzése. Magyarország ezzel az OECD-tagországok közül Törökország után a második legrosszabb helyen áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.