galéria megtekintése

Megbukott a rendszerbontók kísérlete

Most már bizonyos, hogy nem lesz rendszerbontó népszavazás, mert a civilek által meghirdetett négy kérdés közül az egyiket – amelyben az aláírásgyűjtés határideje kedden jár le –, a referendum elrendeléséhez szükséges kétszázezernél jóval kevesebben támogatják. Az Új Magyar Köztársaság Egyesület október 23-ra nagygyűlést hirdet, és ott hirdetik meg, milyen új ötletük van az Orbán-rezsim leváltására.

Megbukott a rendszerbontó népszavazás: a négy közül az első kérdésben kedden lejárt az aláírásgyűjtés határideje, ám a referendum elrendeléséhez szüksége kétszázezer helyett csak alig több mint 87 ezer embert sikerült az Új Magyar Köztársaság Egyesületnek és a csatlakozó szervezeteknek megnyernie. Arról tehát biztosan nem lesz népszavazás, hogy a tankötelezettség korhatárát emeljék ismét 18 évre, és az aláírásgyűjtő íveket be sem nyújtják hitelesítésre a Nemzeti Választási Irodához.

Az eredményért a kezdeményező viseli a felelősséget – állítják. Ugyanakkor nagyra értékelik a csaknem kilencvenezer ember támogatását, s külön hálásak az aktivistáiknak. Köszönetet mondanak az együttműködő civil és politikai szervezeteknek is, és büszkék arra, hogy pártsemleges, közös platformot tudtak kínálni mindazoknak, akik fel kívántak lépni az autokratikus rezsimnek az ország jövőjét veszélyeztető ezen intézkedése ellen.

Nem sikerült elég aláírást összegyűjteni
Nem sikerült elég aláírást összegyűjteni
Veres Viktor / Népszabadság

 

Egy héttel később a civileknek a kötelező kamarai hozzájárulásra, október közepén a képviselői posztot betöltő politikusok nyugdíjának elvonására, november elején pedig a rászoruló gyermekek ingyenes érkeztetésére vonatkozó kezdeményezése esetében jár le a határidő. Ezekben a kérdésekben az egyesület a közreműködőkre bízza, hogy folytatják-e az aláírásgyűjtést.

Személyes kudarcként éli meg Vajda Zoltán, az egyesület egyik ügyvivője az akció sikertelenségét. Másfelől úgy véli – mondta kérdésünkre –, hogy a kezdeményezés mégsem volt hiábavaló, hiszen a rendszerváltozás óta első alkalommal jött létre olyan pártok, valamint civil szerveződések és szakszervezetek közötti alkalmi koalíció, amelynek szereplői nem egymás legyőzésére, hanem néhány fontos kérdés sikerre vitelére szövetkeztek.

Másfelől nem vitatja, hogy a kudarcnak fontos tanulságai vannak. Az egyik az, hogy a gyakorlatilag semmilyen forrással és infrastruktúrával nem rendelkező egyesületük önmagában több – 28 ezer – aláírást gyűjtött, mint az akcióban közreműködő pártok összesen. Például az MSZP – miközben augusztus végéig húszezer támogatót ígért – mostanáig csupán 15 ezerig jutott. De még ennél is nagyobb csalódás – fogalmazott –, hogy a csatlakozó két pedagógus-szakszervezet sem sokkal több mint kétezer aláírást gyűjtött.

Vajda elmondta, hogy volt olyan aktivista, aki egy hét szabadságát áldozta fel, és öt nap alatt másodmagával csaknem ezer aláírást szedett össze. Ezzel szemben az Együtt nyolcezer, míg az LMP háromezer támogatót produkált. Ezért úgy véli, igencsak kérdéses az ellenzéki pártok társadalmi beágyazottsága vagy tenni akarása, hiszen a Magyar Szolidaritás Egyesület is 22 ezer embert nyert meg.

Jelezte viszont, hogy a gyermekéhezéssel kapcsolatos kezdeményezés mégsem bukott el, mert a kormány hajlandónak mutatkozik annak teljesítésére. Vajda úgy véli, ha nem állnak elő ezzel a követeléssel, talán a kabinet sem tartja fontosnak, hogy intézkedjék.

Az ügyvivő mindezek alapján úgy véli, a rendszerbontó népszavazás helyett most valami mást kell kitalálni annak érdekében, hogy elérjék a szerinte rendszerszintű lopásra alapozott Orbán-kormány bukását. Részleteket nem akart elárulni, csak annyit mondott, hogy október 23-án a Nemzeti Múzeumnál tartják az újabb rendezvényüket, ahol az elmúlt hónapok eseményeiről, s a közelmúlt történéseiből levont tapasztalatokról is beszélni fognak. Meg arról: hogyan tovább.

Van még egy népszavazási kezdeményezés függőben, amelyről a Kúriának októberig döntést kell hoznia. Ez az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szól, és a legfőbb bírói fórum arról határozhat majd, hogy az MSZP vagy a civilek hasonló kérdésének ad-e zöld utat. Ehhez viszont akár heteken belül össze lehet szedni a kétszázezer aláírást, így ebben az ügyben nagyobb valószínűséggel lehet majd referendumot tartani jövőre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.