galéria megtekintése

Népszavazással vetnének véget az Orbán-rezsimnek – percről percre az ellenzéki tüntetésről

A civilek egy 19 pontos kezdeményezéssel készültek a délutáni tüntetésre.

Délután háromkor kezdődött a Keleti pályaudvarnál a legnagyobb szabású március 15-i ellenzéki rendezvény: a tavaly őszi tüntetéshullám során ismertté vált Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport által szervezett megmozdulás.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az ünnepi demonstrációt „Új magyar köztársaságot!” címmel hirdették meg. A Facebookon előzetesen több mint hétezren jelezték, hogy részt vesznek a tüntetésen; a résztvevők a Keleti pályaudvartól az Astoriáig vonultak.

 

A tüntetés felhívásában a szervezők úgy fogalmaztak: „A Fidesz ellopta a köztársaságot még a hazánk nevéből is, ezért mi egy új köztársaságot akarunk.” Az Astoriánál mások mellett Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író, Závada Péter zenész-költő, Kész Zoltán, „a fideszes kétharmad lebontója”, a veszprémi időközi választás győztese, illetve Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Nagy Emília, a Hálózat a Tanszabadságért tagja, Pletser Ágnes civil aktivista, Káposznyák István, a Szolidaritás Mozgalom tagja, valamint a két szervező, Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen és Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért csoport képviselője mond beszédet.

A demonstrációt a demokratikus ellenzék minden pártja támogatja, részvételre kérte támogatóit az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok is.

Információink szerint a demonstráción meghirdettek egy 19 pontos népszavazási kezdeményezést, amely célja az „Orbán-rendszer lebontása".

Percről percre a tüntetésről

17:30 Közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a türelmüket és a figyelmüket

17:27 Kulka és Fullajtár az Örömódával búcsúzik. A tüntetés hivatalosan véget ér.

17:26 Gulyás szerint kulcskérdés a tankötelezettség visszaállítása a korábbi 18 évre, de a kórházi várólisták megszüntetése is. „A kórházi várólisták valójában halállisták – ha nincs pénzed vagy protekciód, hónapokig vagy évekig várhatod, míg az egészségügy megkönyörül rajtad. Ezen változtatni kell a népszavazással” – mondja a szónok, aki a paksi beruházás titkosságának feloldását, és az ügynöklisták nyilvánossá tételét is követeli. Gulyás szerint még mindig az 1848-as követelésekért kell küzdeni, mert most „egy következmények nélküli kormányunk van. Nincs az a botrány, ami után lemondana egy miniszter”. A szónok szaván fogná Orbán Viktort, aki történelminek nevezte a kétharmados győzelmét: „hát akkor küldjük őt a történelemkönyvekbe.” Gulyás Balázs is lelkesítő szavakkal zárta a beszédét, egyúttal a demonstrációt: „Ha ti is akarjátok, győzni fogunk! Igen barátaim! Győzni fogunk.”

17:25 Gulyás azzal kezdi beszédét, hogy Orbán Viktornak már megfogyatkoztak a hívei, már a Békemenetet se merik összehívni. „Pedig biztos megvannak Széles Gábor buszai, csak egyre kevesebben ülnének beléjük" – véli Gulyás, aki szerint nem elég, ha csak szidják a kormányt. A népszavazási kezdeményezések közül Gulyás azt emeli ki, amelyik a közmunkások jogairól szól. „Alacsony bérekért, megalázó körülmények között dolgoznak emberek tízezrei, akiknek azt mondták, hogy havi 47 ezerből is biztosan meg lehet élni. Követeljük, hogy azonos jogok illessék meg a közmunkásokat is, vessünk véget kizsákmányolásuknak" – mondja Gulyás.

17:24 A népszavazás honlapját ide kattintva lehet elérni.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

17:23 „Arról szól majd a népszavazás, hogy megmutassuk: ki az úr a háznál. Hogy nem lehet velünk, magyarokkal a végtelenségig szórakozni” – tüzeli a tömeget Vajda Zoltán, aki közli, van egy jó meg egy rossz híre. „A rossz hírem az, hogy amit Orbán és bandája csinál, azt unalomig ismerjük, és sok ideig eltarthat. Akár évtizedekig is. De csak, ha hagyják!” – mondja Vajda, megosztva a tömeggel a jó hírt is: nem fogják hagyni, a népszavazással véget vetnek ennek a rémálomnak! Vajda lelkesítő jelszavakkal búcsúzik a színpadon: „Éljenek a Magyarok – békében, becsületben, tisztességben! Éljen az Új Magyar Köztársaság!”

17:20 Népszavazás lesz a vasárnapi zárva tartás ügyében is – jelenti be Vajda. Ne mondja meg a kormány, hogy mit csinálhatunk vasárnap – érvel. „Egyébként miért csak a boltok legyenek zárva vasárnap, bezárhatnának a stadionok is, ott is családos emberek dolgoznak, vagy nem?” – kérdezi Vajda, hozzátéve, hogy támogatják a vasárnapi zárva tartásról már beadott népszavazási kezdeményezést. Egy másik referendum pedig Orbán Viktor „új irodájáról” szól majd, azaz a kormányfő Várba költözéséről. A szónok 200 milliárd forintos botrányról beszél. „Pedig a mai irodája 180 négyzetméteres, nagyobb, mint Obamáé vagy Putyiné, Merkeléről nem is beszélve" – háborog Vajda, aki szerint elég volt Orbán bandájából.

17:17 Vajda Zoltán a népszavazási kezdeményezéseket felsoroló beszédében kitért arra, hogy az egyéni nyugdíjszámlákon a jövőben tüntessék fel az összes befizetést, így „a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott, és az onnan hazugsággal kicsalt összegeket is”. A szónok közölte, népszavazással állítanák vissza az elkerülő utak és autópálya-szakaszok ingyenességét, amit a „mohó kormány” január elsejével szüntetett meg. Vajda szerint meg kell szüntetni az állam dohánymonopóliumát, mert a trafikok államosításával a kormány csak azt érte el, hogy „megnövelte a feketekereskedelmet, és helyzetbe hozta a fideszes haverokat”, miközben tönkretette a kisboltokat üzemeltető családok tízezreit.

17:12 Lattmann hivatalosan is bejelentette az ellenzéki rendezvény legfontosabb pontját, a szervezők 19 kérdésben kezdeményeznek népszavazást. Összefoglalóan: népszavazást az Új Magyar Köztársaságért! Szavai szerint a népszavazásokkal megálljt lehet parancsolni a jogállamiság további rombolásának, „az önkénynek és a rablókormányzásnak”. A referendumokkal lépésről lépésre bontható le a rendszer – tette hozzá. Kiemelte: nem az előrehozott választások kikényszerítése a cél, hanem az, hogy „a mostani társaság ne lophassa szét az országot”.

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek személyi jövedelemadó-bevallása nyilvános legyen?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha az érintett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre a 2012. december 31-ét megelőző időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok?

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre az 1998. január 1-jétől 2010. november 1-ig tartó időszakra a magánnyugdíjpénztárakból az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépettek magánnyugdíjpénztárban nyilvántartott tagdíjának összegére vonatkozó adatok?

11. Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi út-szakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

12. Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?

13. Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?

14. Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyen alkalmazandóak?

15. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?

16. Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?

17. Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társaságiadó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?

18. Egyetért-e azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?

19. Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak, illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?

17:08 Kulkát Lattmann Tamás nemzetközi jogász váltotta a mikrofonnál. Lattmann egy márciusi ifjútól, Vasvári Páltól kölcsönzött idézettel nyitotta a beszédét: „Mi elkésett selyembogarakként még az eperfán csúszkálunk, mikor már az életrevaló nemzetek szabad szárnyra kelnek. Régi bajokkal tépelődünk, melyekről a nagyobb nemzetek már régen elfelejtkeztek.” A szónok szerint igen szomorú, hogy Vasvári szavai ma is aktuálisak.

17:05  Kulka szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy februárban Veszprémben az emberek megdöntötték a kétharmadot. „Kihúztuk az oroszlán fogát” – értékel a szónok, aki szerint a veszprémi győzőnek, Kész Zoltánnak kulcsszerepe van abban, hogy mostantól Orbán Viktor már nem írhatja át az Alkotmányt páros vagy páratlan napokon, bármikor, amikor kedve támad hozzá. Kulka az őt követő szónokokra utalva bejelenteti: hamarosan olyan javaslatok hangzanak majd el, amelyek segítségével le lehet bontani „azt a szörnyűséges építményt, amelyet a fejünk fölé húztak.” Igazi nemzeti konzultáció jön, rendszerbontó népszavazás igazi kérdésekkel és igazi válaszokkal.

17:02  Kulka erősen kezd, szerinte a szabadságot nemcsak tankkal lehet eltiporni, de kétharmados törvényekkel is, ahogy azt ma Orbán Viktor és kormánya teszi. Mint mondja, nincs az a nép, amely felhatalmazást adna bárkinek, hogy elvegye, vagy akár csak korlátozza a szabadságát. Kulka szerint nem érdemes azért összegyűlni, hogy csak „siránkozzunk”. Összegzi az elmúlt hónapok ellenzéki utcai megmozdulásait, amelyek szerinte reményt adhatnak, hogy a vártnál is hamarabb összeomlik az Orbán-rendszer. Emlékeztet: „néhány bátor fiatal egyszer már megállásra kényszerítette Orbán Viktort, „100 ezer mobiltelefon fénye is elég volt ahhoz, hogy a kormányfő visszavonja ostoba adótervét”.

16:53 A következő szónok, Pletser Ágnes civil aktivista, a Nők Lázadása csoport tagja arról beszél, hogy a magyar nők jelenleg az ország legnépesebb kisebbsége, az élet számos területén joghátrányt kell elszenvedniük a férfiakkal szemben. Szerinte jelenleg Magyarországon a döntéshozó nem lehet más, mint „fideszes, középosztálybeli, heterónak látszó fehér férfi, aki azt hiszi, hogy ő képviseli a többséget.” Szerinte ezért gondolja azt manapság egy kormánypárti politikus, hogy bárkivel bármit megtehet. A szónok szerint minden jó érzésű nőnek és férfinak harcolnia kell a közöny, az embertelenség, a kíméletlenség – vagyis az Orbán-rezsim ellen.

16:58 Závada Péter egy Petri György-vers, a Hon a hazában felolvasásával köszönti a résztvevőket. 

16:52  A következő szónok, Nagy Emília pedagógus, a Hálózat a Tanszabadságért tagja arról értekezik, hogy miként lehet emberi erőforrások minisztériumának nevezni azt a létesítményt, amely a kultúrával és az oktatással foglalkozik. „Az ember ugyanis nem erőforrás, hanem szabad akaratú erkölcsi lény” – fogalmaz. A magyar szakos tanár szerint itt az ideje, hogy új értelmet adjunk néhány fontos magyar szónak, így például véget vessünk a „nemzeti” szó elferdítésének. Nagy a morális megújulás fontosságát hangsúlyozza, és arra buzdít, hogy próbáljuk ki a társadalmi szolidaritást, ami nemesebbé teszi az embert, élhetőbbé az életet. A szónok szerint bíznunk kell a jövő generációjában még akkor is, ha az oktatási rendszer átalakítása az elmúlt években felbecsülhetetlen károkat okozott.

16:45  Parti Nagy nem tudja, mikor talál vissza hazánk az európai társadalmak közé, de ha ez nem sikerül, akkor megrekedünk a peremvidéki dagonyában, és tényleg a „dicsőséges nagyurak fülk-eufóriája lesz Magyarország. Ami már tragikomikus sem lesz, csak tragikus.” A szónok ugyan el tudja képzelni ezt a jövőt, de elfogadni nem hajlandó.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

16:41 Az Astoriánál elsőként Parti Nagy Lajos író lép a mikrofonhoz. „Azért állok itt, mert az unió és benne Magyarország szabad állampolgára vagyok, és az is akarok maradni” – kezdi mondandóját. „Orbán Viktor Magyarországa dermesztő paródiává vált: eleven kacagánnyá, terepasztallá, rajta mindannyiunkkal, be- is kicsapott birkákkal a vezéri műfüvön” – értékel az író, aki szerint Nyugat-Európában nem értik, mit eszik ez a nép a kormányfőjén. Az írót elkeseríti, hogy jelenleg „az a haza a haza, amit ezek a fölszállott pávák összetörvénykeznek.” Parti Nagy Lajos szerint öt év alatt szétesett a jogállam, tönkrement az ország immunrendszere.

16:20 A menet megérkezett az Astoriához. Akik ott, a színpadnál várakoztak, tapssal köszöntik az érkezőket. Egymás közt: nagyon sokan vannak – mondja munkatársunk a helyszínről.

16:15  Sokan várják a menetet az Astoriánál, köztük Karácsony Gergely zuglói polgármester is.

16:06  Örömmel jelentjük, hogy az állami tévé riportere ezúttal megtalálta a tömeget, és úgy jelentkezett be adásba, hogy látszott mögötte a sokaság.

15:57 Óriási a dugó a körúton, végeláthatatlan a kocsisor. Mintha senki nem szólt volna, hogy útlezárás lesz.

15:52 Egy tüntető a KLIK-behívó elutasítása miatt polgármesteri megrovásban részesített váci Madách Imre Gimnáziummal vállal szolidaritást.

15:50 A tömeg a Rákóczi út Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar közötti szakaszának a háromnegyedét megtölti. Az elején a hangszórókból bömböl a zene, hátul – ahová a zene nem hallatszik el – zúg a „Mocskos Fidesz!” és az „Orbán, takarodj!”.

15:48  A menet hamarosan eléri a körutat.

15:41 A tüntetésen feltűnően sok a DK- és a PM-zászló, MSZP-zászlót viszont egyet sem látni. Pedig a menetben ott van Lendvai Ildikó is.

15:39 Most indult el a tömeg. Elöl egy Új magyar köztársaság feliratú molinóval. Az első sorban mások mellett Fullajtár, Kulka, Vajda és Gulyás halad.

15:38 Káposznyák után Kész lép a színpadra. Elsőként Orbánnak megy neki: „Szögezzük le, tisztázatlan Magyarország miniszterelnökének kommunista múltja”. A szónok tényként kezeli Simicska Lajos vádját: Kész szerint Orbán Viktor elhazudta a múltját a magyar nép előtt. Kész Zoltán tömören megfogalmazta a kormányfő általa sejtett világképét. „Én és a barátaim gazdagok, ti pedig szegények vagytok. Ti pedig éhezzetek, ti pedig kussoljatok, és csak akkor vásároljatok, ha megengedjük nektek” – vallja Orbán Kész szerint.

15:37 A következő szónok Káposznyák István, a Szolidaritás tagja, a debreceni „floridázó képviselők” leleplezője. Mára alapjaiban rendült meg a demokratikus Magyarország – kezdi mondandóját. „Abból a városból érkeztem, amit Kósa Lajos polgármester és sleppje tönkretett.” Káposznyák több híres Kósa-féle megnyilatkozást is felidéz – a tömeg hálásan pfújol. A szónok – kissé csapongva – Vida Ildikó NAV-elnököt, a köztévé hírműsorait, a közbeszerzéseket is bírálja. „Ciki most magyarnak lenni, pedig én büszke akarok lenni a magyarságomra” – mondja. Káposznyák szerint a kimondott igaz szó és az ellenállás döntheti meg az önkény uralmát.

15:36 Fullajtár egyre dühösebb. Mint mondja, nem akar olyan országban élni, ahol a legkisebb faluban a putri szegénységében élő közmunkás is különb európai, különb ember, mint a kormány bármely szabadon választott tagja. Végezetül „megnyugtat” mindenkit, hiába nehezedik rá minden oldalról a nyomás, soha nem fog elmenni ebből az országból. „Akár mezítláb is elmegyek az Ország Házáig, hogy saját kezemmel pofozzam ki onnan a szemetet. Hát ennyi – hirtelen felindulásból”.

15:35 Fullajtár Lázár Jánosról is megemlékezik: „Nem akarok olyan országban élni, ahol egy senki sok tízmilliós házat írat a gyermeke nevére, utána pedig nem szakad le a pofája, amikor kijelenti, hogy a civil szervezetek vezetői számoljanak el a személyes vagyonukkal is”. További kifogásai: ne Andy Vajna döntse el, hogy Mészáros Márta rendezhet-e filmet. „És akadnak olyan nők, akik nem gyémántot kapnak a párjuktól, hanem gyereket nevelnek, mosnak, főznek és vasalnak” – utal Vajna feleségének elhíresült kijelentésére. Fullajtár szerint még ahhoz is surmók a „nyeles fésű a farzsebben új arisztokraták, hogy igyekezzenek titokban harácsolni a közvagyonból.”

15:34 Fullajtár innen Edgar Swan blogjából olvas fel. Orbán Viktor elhíresült kijelentéseit bírálja, egyebek mellett megemlítve, hogy a kormányfő nem akar egy multikulturális társadalomban élni. Fullajtár ezzel szemben azt gyűjtötte csokorba, hogy ő milyen kormányfőt nem akar az ország élén látni. Nem akar olyan miniszterelnököt, akit nem érdekel az országában élők sorsa. Aki kizárólag dilettánsokkal veszi magát körül, hogy okosabbnak tűnhessen. Aki a saját monomániáinak rendel alá egy egész népet. „Nem akarok olyan országban élni, ahol a komplett kormány lábszagú, alpári és vállalhatatlan” – mondja.

15:27 A demonstráció első hivatalos szónoka Fullajtár Andrea színművész, aki kollégájával, Kulka Jánossal együtt lépett a színpadra. Fullajtár azzal nyitott, hogy eredetileg úgy tervezte, kicsit undok lesz a magyar kormány tagjaival szemben, ám később meggondolta magát. Inkább nagyon undok lesz.

15:24 Egyszer még a Fidesz-szavazók is köszönetet fognak mondani azoknak, akik megdöntötték az Orbán-rendszert, a förtelmes kártyavárat – állítja Vajda. Felmutatta az Új magyar köztársaságot feliratú kokárdával ellátott ünnepi zászlót, amit a tömegben állók is átvehetnek a segítőktől.

15:19 Kezdenek nagyon sokan lenni. A tömegben ott vannak a PM, a DK és a Szolidaritás zászlói is.

15:10 A legprimitívebb transzparens díját egy szarkupacról készített rajz nyerte, mellette a Simicskaka felirattal.

15:09 Vajda az őszi tüntetésekhez hasonlóan ezúttal is arra kérte a résztvevőket, hogy anyagilag is támogassák a demonstrációt, mivel a milliós tétel előteremtéséhez a 20-30 fős szervezőgárda nem vehet igénybe svájci bankszámlákat, önmagától növekvő lakásokat, vagy bevételt hozó keszthelyi vitorláskikötőt. Ezért „családi összefogásra van szükség – márpedig ti vagytok a mi családunk” – tette hozzá, egyúttal jelezte, hogy a szervezők Gucci feliratú dobozokban gyűjtik össze az adományokat.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:04 Vajda Zoltán beszél a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoporttól. Megköszönte a tüntetők megjelenését, hiszen sem órabért, sem ingyen buszokat sem tudnak felajánlani számukra a szervezők. Beszédét azzal nyitotta, hogy Orbán kormányzása olyan, mint egy kártyavár: most már elég egyetlen aprócska lap, és az egész rommá dől össze. Vajda szerint ezen a délutánon a bizakodást ünneplik.

14:52 Folyamatosan érkeznek az emberek. A területet nehéz belátni, de akár több ezren is lehetnek – kockáztatja meg munkatársunk a helyszínen.

14:45 A gyülekezők között Kész Zoltán is, aki ellenzéki rocksztárnak tűnik, legalábbis rajongó tüntetők versenyeznek a kézfogásáért és gratulálnak a veszprémi időközi választáson aratott győzelméhez.

14:30 Fél órával a kezdés előtt már több százan vannak a Keleti pályaudvar előtti téren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.