A közmédiánál lesz nagyfőnök a volt Origo-vezér

Vaszily Miklós, az Origo novemberben menesztett vezérigazgatója lesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap operatív vezérigazgató-helyettese. Az MTVA közleménye szerint Szabó László Zsolt vezérigazgató javasolta az eddig betöltetlen posztra Vaszily Miklóst, a döntést Karas Monika, a Médiatanács elnöke hozza meg.

Az állami média hivatalos közleménye sarra nem tért ki, hogy a Médiatanács elnöke meghozta-e ezt a döntést. Az MTVA közleménye röviden összefoglalja Vaszily életrajzát, hogy eddigi pályafutása során leginkább online médiát és kereskedelmi felületeket működtető vállalatok irányításával foglalkozott. 2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt, majd 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett. 2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt.

Vaszilytől egyik napról a másikra vált meg az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója az Origo szerkesztőségének novemberben nem indokolta meg Vaszily távozását, de menesztése nyilvánvalóan összefüggésbe hozható Sáling Gergő Origo-főszerkesztő leváltásával és az azt követően kirobbant botránnyal. Sáling váratlanul távozott a posztról, őt követte több munkatársa, szinte az egész Hírek-rovat felállt.

Bár az Origo és a Magyar Telekom is cáfolta, hogy politikai okok lennének Sáling távozása mögött, több jel is ennek ellenkezőjére utalt. Pethő András, a portáltól szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt a Magyar Telekom compliance osztályának, amely a belső ellenőrzést végzi. A levélben Pethő jelezte a Telekom felé, hogy rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét és ezeknek köze volt Sáling távozásához. „Tudomásom szerint a befolyásolási kísérletek úgy történtek, hogy politikusok környezetéhez tartozó személyek kéréseket fogalmaztak meg a Magyar Telekom menedzsmentjének egyes tagjai számára, akik aztán ezeket a kéréseket több esetben utasításként továbbították az Origo Zrt. vezérigazgatójának, Vaszily Miklósnak” – fogalmazott Pethő. Leírása szerint a kéréseket az vezérigazgató továbbította Sáling Gergőnek, aki ezeket – a szerkesztőség függetlenségére hivatkozva – nem hajtotta végre.

A volt főszerkesztő-helyettes panaszleveléből az a kép rajzolódott ki, hogy az Origóra nehezedő politikai nyomást az egykori fideszes politikus, Várhegyi Attila cége, a Prestige Média Reklámügynökség Kft. közvetítette. Pethő szerint a Prestige Mediához köthető Nobilis Márton, akit utóbb a több tízmilliárd forintnyi állami reklámbüdzsét kezelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének nevezték ki, többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklósnak vagy egyenesen Sáling Gergőnek. A főszerkesztő minden esetben nemet mondott, majd távozni kényszerült.

A Magyar Telekom decemberben zárta le a Pethő levele nyomán indított vizsgálatát, ezzel kapcsolatban mindössze annyit kommunikáltak, hogy „a vizsgálat eredményéhez kapcsolódóan megtették a szükséges lépéseket”. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.