Távozik az Origo Zrt. vezérigazgatója

Távozik posztjáról Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója. A Magyar Telekom közleménye szerint csütörtöki hatállyal távozott posztjáról Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese is, akinek utódlásáról később születik döntés. Szintén távozott posztjáról Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója.

Úgy tudjuk, Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója jelentette be pénteken az Origo szerkesztőségének Vaszily Miklós távozását, amelyet azonban nem indokolt. Több újságíró is megkérdezte tőle, hogy a lépés összefüggésben van-e a Sáling Gergő leváltása kapcsán kirobbant botránnyal, illetve belső vállalati vizsgálattal, de Mattheisen erre azt mondta, hogy folyamatban lévő vizsgálatról nem beszélhet.

Sáling Gergő váratlanul, június 2-án távozott az Origo főszerkesztői posztjáról, őt követte több munkatársa, szinte az egész Hírek rovat. Bár az Origo és a tulajdonos Magyar Telekom is cáfolta, hogy politikai okok lennének Sáling távozása mögött, több jel is ennek ellenkezőjére utalt.

Pethő András, az Origótól szintén távozó főszerkesztő-helyettes egy panaszlevelet írt a Magyar Telekom compliance osztályának, amely a belső ellenőrzést végzi. A levélben Pethő jelezte a Telekom felé, hogy az előző félévben rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét és ezeknek köze volt Sáling távozásához. „Tudomásom szerint a befolyásolási kísérletek úgy történtek, hogy politikusok környezetéhez tartozó személyek kéréseket fogalmaztak meg a Magyar Telekom menedzsmentjének egyes tagjai számára, akik aztán ezeket a kéréseket több esetben utasításként továbbították az Origo Zrt. vezérigazgatójának, Vaszily Miklósnak” – fogalmazott Pethő.

A volt főszerkesztő-helyettes leírása szerint a kéréseket az igazgató továbbította Sáling Gergőnek, aki ezeket nem hajtotta végre, a szerkesztőség függetlenségére hivatkozva. A volt főszerkesztő-helyettes panaszleveléből az a kép rajzolódott ki, hogy az Origóra nehezedő politikai nyomást Várhegyi Attila cége, a Prestige Media Reklámügynökség Kft. Közvetítette. Várhegyi korábban a Fideszben politizált és az ügy kapcsán többen megkeresték, de ő nem akart az origós ügyekről nyilatkozni.

Pethő szerint a Prestige Mediához köthető Nobilis Márton, akit nemrégiben a több tízmilliárd forintnyi állami reklámbüdzsét kezelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének nevezték ki, többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklósnak vagy egyenesen Sáling Gergőnek. A főszerkesztő minden esetben nemet mondott - írta Pethő.

Augusztus közepén a Magyar Telekom lapunknak elismerte, hogy független belső vizsgálat zajlik az Origo főszerkesztője távozásának körülményeit illetően.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.