galéria megtekintése

Origo-botrány: a vizsgálatnak vége, konkrétum semmi

1 komment

Munkatársainktól

Lezárult az a belső vizsgálat a Magyar Telekomnál, az Origo Zrt. tulajdonosánál, amelyet Pethő András, az Origo újságírója mellett a cég felsővezetése kezdeményezett Sáling Gergő főszerkesztő nyár eleji távozása után. A Telekomtól november elején távozó három menedzser, köztük Vaszily Miklós Origo-vezér távozása azonban nem ezzel függ össze, hanem, hogy a menedzserek a Telekomhoz lazábban kötődő Origóval képzelték el jövőjüket.

Tüntetés Sáling menesztése ellen júniusban. Továbbra sem tudjuk, volt-e politikai nyomásgyakorlás
Tüntetés Sáling menesztése ellen júniusban. Továbbra sem tudjuk, volt-e politikai nyomásgyakorlás
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A vizsgálatot, amelynek tényét korábban a Telekom lapunkban ismerte el először, Pethő András, az Origo azóta távozott főszerkesztő-helyettese és a Telekom felsővezetése kezdeményezte. Pethő hivatalosan jelezte a Magyar Telekom belső ellenőrzésének, hogy rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét, és ezeknek köze volt Sáling Gergő főszerkesztő távozásához. A volt főszerkesztő-helyettes állításai alapján az a kép rajzolódik ki, hogy az Origo felé a politikai nyomásgyakorlás a fideszes Várhegyi Attila cége, a Prestige Media Reklámügynökség Kft. feladata volt.

Pethő szerint a Prestige Mediához köthető Nobilis Márton, akit azóta Lázár János miniszterelnökségi miniszter a nemzeti kommunikációs ügynökség vezetőjének nevezett ki, többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklós vezérigazgatónak vagy egyenesen Sálingnak, a főszerkesztő minden esetben nemet mondott. A cég kommunikációs igazgatósága lapunkkal csütörtökön azt közölte, hogy lezárult a vizsgálat, s annak eredményéhez kapcsolódóan megtették a szükséges lépéseket. Ennél többet azonban a cég nem közölt, érdeklődésünket azzal hárították el, hogy ez egy belső vizsgálat, amelynek eredményét is belül kezelik. Így továbbra sem tudjuk azt, hogy Sáling távozásában valóban közrejátszott-e politikai nyomásgyakorlás.

 

Emlékezetes, az Origo újságírói nyomozták ki Lázár János titokzatos utazásait, amellyel kapcsolatban a részletek közlését Lázár azzal tudta hárítani, hogy zsebből kifizette az érintett utazások költségét. Sáling távozása után felmerült, hogy e cikksorozat miatt gyakoroltak nyomást a Telekomra, s ezt összefüggésbe hozták a Telekom és a kormány között februárban megkötött stratégiai partnerségi megállapodással. A Telekom ezt cáfolta. Konkrétumokat azóta sem ismerünk.

November elején váratlanul és azonnali hatállyal távozott a Magyar Telekomtól az Origo Zrt. vezérigazgatója, Vaszily Miklós, valamint Pataki Róbert üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes és Pukler Gábor innovációs és üzletfejlesztési igazgató. Mivel felsővezetők ritkán szoktak így távozni a cégtől, a közvélemény tényként kezelte, hogy valamilyen compliance-ügy miatt kellett távozniuk, s sokan összefüggésbe hozták ezt az Origo-vizsgálattal. Most, hogy ez lezárult, a Telekom azt közölte, hogy az említett vezetők távozásának oka nem az Origo korábbi főszerkesztőjének távozásával kapcsolatban lefolytatott vizsgálat, illetve annak eredménye.

Pethő András is csütörtökön kapott hivatalos tájékoztatást a vizsgálat lezárásáról, de vele sem közölték, hogy milyen „szükséges lépéseket" tett meg a Magyar Telekom. Pethő lapunknak elmondta, további tájékoztatást kért a Magyar Telekomtól a vizsgálat eredményéről és a megtett lépésekről. Az újságíró nem igazán érti, hogy miért tartott ilyen sokáig ez a belső vizsgálat. Pethő az elmúlt hónapokban egy levélben javasolta is a Magyar Telekomnak, hogy a vizsgálat során hallgassák meg Sáling Gergőt is, az újságíró tudomása szerint erre azonban csak Vaszily Miklós távozását követően kerítettek sort.

Ez utóbbi körülmény is azt támasztja alá, hogy Vaszily távozása és a Sáling-ügy nincs közvetlen összefüggésben. Egy, az ügyre rálátó forrásunk szerint Vaszily eredményeivel kifejezetten elégedettek voltak a Telekomnál. Ugyanakkor, mint mondták, a szakembereknek olyan ügy miatt kellett távozniuk a cégtől, amely akkor is szakítási ok, ha nincs a Sáling-ügyben zajló vizsgálat. Mint jól értesült forrásaink fogalmaznak, ettől függetlenül a távozásuk összefügghet az Origóval, amely költözik a Centrál Médiacsoport Montevideo utcai irodaházába.

A hírek szerint ugyanis a Magyar Telekom a hírportált a Sanomából alakult médiacéggel közösen kívánja üzemeltetni és fejleszteni. – Minthogy már jó ideje nyilvánvaló, hogy a teljes Deutsche Telekom csoportnál, így a Telekomnál is, az innováció-üzletfejlesztés, mint szervezeti egység, átalakul, a menedzserek elég borúsan láthatták saját lehetőségeiket a társaságnál. Az üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettesi pozíciót a napokban meg is szüntették. Egy új tartalomszolgáltató- és médiavállalat ugyanakkor jó lehetőségeket kínálhatott, s ennek érdekében tehettek olyan lépéseket, amely miatt a Telekom vezérigazgatójának bizalma megrendült bennük – mondják szakmai forrásaink.

Hogy a vezetői hármasban személyesen Christopher Mattheisen bizalma rendült meg, azt többen megerősítették lapunknak, ám hogy pontosan milyen történések vezettek idáig, azt homály fedi. A vezetők távozásának az okát továbbra is csak néhány ember ismeri a Telekomnál. Az Origo Zrt.-től egyébként az eset óta távozott a Vaszily Miklóshoz közel álló Kirády Attila, valamint Bíró Anikó pénzügyi vezető is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.