galéria megtekintése

Karácsonyi kegyelem

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 18. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Izgató a teste és bűnre csábító, szabad, mint a szívem, pont nekemvaló.” - Sergio Santos: Csokoládé

A csokoládéügyről van szó még mindig. Arról a két tábla csokoládéról, amelyet a dohányszakszervezet juttatott el a miniszterelnökhöz és helyetteséhez. A csomagoláson a nem túl vidám tekintetű gyerekek azt kérik karácsonyra „az angyalkától”, hogy szüleik ne veszítsék el állásukat – a szakszervezet szerint ezzel jár, ha a parlament megszavazza a dohányipart érintő újabb törvényeket. A politikusok a csokit megették, a törvényt megszavazták.

Túl azon, hogy most meg van lőve az angyalka rendesen (anya munkahelye helyett most mit tegyen a fa alá?, legót?, apáé helyett fémépítőt?, tényleg, van még fémépítő egyáltalán?), nem tudtunk nem arra gondolni, hogy ez az egész csokievési performansz egyszerű figyelemelterelés volt.

 

Szóba jött a vasárnapi zárva tartás, a képviselők útdíjmentessége, az M0-s fizetőssé tétele, a miniszterelnök kiemelkedően jól stylingolt főtanácsadójának Gucci táskája – a legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyvvel végül azonban Mr. Bateman állt elő, aki szerint Lisa Ann, a kétségkívül népszerű amerikai pornócsillag decemberi visszavonulásának hírét akarták így jelentéktelenné tenni a mi felelős vezetőink. Legalábbis csökkenteni az ennek nyomán valószínűleg elemi erővel kitörő magyar népfelháborodást.

Helyettünk viszont senki ne legyen okos! Előrelátó! Veszteségminimalizáló! Majd azt mi tudjuk. Egy emberként rohantunk jó hazafinak lenni a CBA-ba, és vettünk hat tábla egész mogyorósat. Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra – ez csak öt, de mi van, ha az egyik táblával történik valami? Biztonsági játékosok vagyunk. (Semjén Zsolt családjáról eléggé el nem ítélhető módon semmit nem tudunk, legjobb barátait, a fürjet [Coturnix coturnix], az erdei szalonkát [Scolopax rusticola] és az egerészölyvet [Buteo buteo] pedig mégsem akartuk csokoládéval zaklatni.)

A közeli Copy Generalban nyomtattunk öt matricát. „Mi pedig azt szeretnénk az angyalkától – írtuk a levonókon –, hogy édesapád a lehető leggyorsabban elveszítse az állását, úgyhogy ha felvetődik otthon, szavazz azonnali igennel a szabad elvonulást jelentő azonnali nyugdíjazásra.” Dr. Sbock javaslatára odaírtuk még azt is, hogy „léci!”, még jó, hogy van köztünk egy ilyen tanult, jól nevelt, az etikettben járatos ügyvéd is. „Adjuk fel postán!”

Szerencsére megúszta a biztonsági tábla, úgyhogy a hivatal felé felbontottuk – és döbbenten regisztráltuk, hogy finom. Ettük, ettük s arra gondoltunk: de hiszen ez kiváló! Bateman felvetette, hogy mi van, ha nem is az ipari mennyiségű cinizmus és figyelemelterelő szándék volt a domináns csokievéskor, hanem az éhség? „Hát mentél te már neki egy-egymaratoninak tűnő parlamenti napnak, apikám?”

Megtorpantunk a Nyugati posta bejáratánál. „És ha csak szereti? Vagy azt neki nem szabad? Egy miniszterelnöknek? Meg amúgy is, nekik, a gyerekeknek nem jár a boldog karácsony?” – kérdezte a Sbock. Ekkor egy csengőhang Stille Nachtba fordult mellettünk, mire Thompsont rázni kezdte a zokogás. „Ne hagyjuk a francba az egészet?” – indítványozta kérdőleg Bateman. „De jár. De, hagyjuk!” – hagytam helyben egyelőre, kicsit kedvetlenül. Aztán arra gondoltam, otthon azért mindenképpen írok egy levelet az angyalkának, derítsük ki együtt, jövőre honnan szerzünk öt doboz fémépítőt a fa alá – apa állásának hűlt helyére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.