Politikai nyomásra verték szét az Origót - írta a Lázár-cikkek szerzője

Sáling Gergő váratlanul, június 2-án távozott az Origo főszerkesztői posztjáról, őt követte több munkatársa, szinte az egész Hírek rovat. Bár az Origo és a tulajdonos Magyar Telekom is cáfolta, hogy politikai okok lennének Sáling távozása mögött, az általános vélekedés (és több felmondott munkatárs közlése) szerint a főszerkesztőnek a Lázár János utazásait leleplező cikkek miatt kellett mennie.

Ezt a feltételezést erősíti meg az írásokat jegyző Pethő András panaszlevele, amelyet a Magyar Telekom compliance osztályának (akik a belső ellenőrzést végzik) küldött.

A volt főszerkesztő-helyettes panaszát a 444.hu ismertette. A portál megkeresésére Pethő András nem akart nyilatkozni a levéllel kapcsolatban, de azt megerősítette, hogy annak ő a szerzője.

A levélben Pethő jelezte a Telekom felé, hogy az előző félévben rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét és ezeknek köze volt Sáling távozásához.

„Tudomásom szerint a befolyásolási kísérletek úgy történtek, hogy politikusok környezetéhez tartozó személyek kéréseket fogalmaztak meg a Magyar Telekom menedzsmentjének egyes tagjai számára, akik aztán ezeket a kéréseket több esetben utasításként továbbították az Origo Zrt. vezérigazgatójának, Vaszily Miklósnak” – fogalmaz Pethő.

A volt főszerkesztő-helyettes leírása szerint a kéréseket az igazgató továbbította Sáling Gergőnek, aki ezeket nem hajtotta végre, a szerkesztőség függetlenségére hivatkozva. Pethő leszögezi, hogy az ebből adódó feszültségek szerepet játszhattak a főszerkesztő távozásában.

Bár Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akkori közlései szerint ő sosem szólt bele, hogy a róla szóló cikkek mit tartalmazzanak. Pethő leveléből azonban az derül ki, hogy próbálták utasítani a főszerkesztő-helyettest, halassza el a közérdekű adatok nyilvánosságáért a Miniszterelnökség elleni perindítást, mert az problémát jelent Telekom menedzsmentjének tagjai számára. 

„Erre nem voltam hajlandó. Később, amikor a per során nyilvánosságra került információkról cikket közölt az Origo, a szerkesztőség vezetőjéhez olyan kérés érkezett, hogy távolítsuk el a cikket (amely egyébként a Miniszterelnökség által kiadott információkon alapult, azok tényszerűségét senki nem vitatta). Ez a kérés sem volt teljesítve” – fejti ki Pethő a rájuk nehezedő nyomás kapcsán.

A volt főszerkesztő-helyettes panaszleveléből az a kép rajzolódik ki, hogy az Origóra nehezedő politikai nyomást Várhegyi Attila cége, a Prestige Media Reklámügynökség Kft. Közvetítette. Várhegyi korábban a Fideszben politizált és az ügy kapcsán többen megkeresték, de ő nem akart az origós ügyekről nyilatkozni. Pethő szerint a Prestige Mediához köthető Nobilis Márton többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklósnak vagy egyenesen Sáling Gergőnek. A főszerkesztő minden esetben nemet mondott, ezért nem jelentette helyettese a problémát. Pethő hozzáteszi, Sáling távozásával úgy érezte, a helyzet megváltozott.

Sáling Gergő a 444-nek elmondta, hogy őt nem keresték meg a panasszal kapcsolatban, de rendelkezésre áll, ha bárki hozzá fordulna. A volt főszerkesztő nem ismerte a levél tartalmát, de tudott annak létezéséről. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.