galéria megtekintése

Új főszerkesztő az Origónál

Alig fél év után távozott posztjáról az Origo főszerkesztője. A portál kiadója a tartalomirányítási szervezet átszervezésével magyarázta Sáling Gergő távozását, ám a szerkesztőség éjjeli tiltakozása azt sejteti, más is állhat a váltás hátterében.

Rövid közleményben jelentette be kedd reggel az Origót kiadó Zrt., hogy váltás történt a portál főszerkesztői posztján. Azt írták: „Az Origo Zrt. a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az integrált tartalom előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét.

"kedd délelőtt a kiadó „minden résztvevő számára kínos, feszült" értekezletet tartott, ahol „nyakatekert" mondatokkal magyarázták a főszerkesztő kirúgását. Több újságíró is fontolgatja a felmondását."

Sáling Gergő, az Origo.hu főszerkesztője közös megegyezéssel távozik a médiavállalattól, Magyarország piacvezető online portáljának szerkesztőségi irányítását pedig Pálmai L. Ákos veszi át."

 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Sáling Gergő 12 éve csatlakozott újságíróként az Origo.hu csapatához, főszerkesztőként 2013 novembere óta irányította a szerkesztőség munkáját.

Pálmai L. Ákos négy éve dolgozik az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletág irányítójaként. Ez idő alatt – írták – stabilizálta, majd bővítette a médiavállalat kábeltelevíziós piaci részesedését, kreatív tartalmi és üzletfejlesztési modelljei hozzájárultak a vállalat eredményességéhez.

Az Origo élén az elmúlt három évben több váltás is történt. 2011 őszén távozott Weyer Balázs, a portál főszerkesztője és Nádori Péter, az Origo.hu internetes újság vezetője. Posztjukat egy személyben Gazda Albert vette át, aki két évig vezette az Origót, majd 2013 októberében közös megegyezéssel távozott. Ekkor nevezték ki főszerkesztőnek Sáling Gergőt.

A szakma politikai okokra gyanakszik

Noha a társaság közleménye szerint a váltásnak kizárólag szakmai okai voltak, ebben többen kételkednek. A 444.hu – amely már keddre virradó éjjel hírt adott a főszerkesztő menesztéséről – azt írta: „Nem Sáling teljesítményével volt gond. A felmondás mögött régóta tartó politikai nyomás állhat a kormányzatot érintő cikkek miatt. Érezhető feszültséget okozott a szerkesztőség és a tulajdonos körül például az, hogy a választások idején az Origo (más lapokkal együtt) szolidaritást vállalt a 444, a Cink, a Hír 24 és a Magyar Narancs mellett, miután ezeket a lapokat nem engedték be a Fidesz választási rendezvényére."

„nem mondom, hogy nem volt benne a levegőben a váltás, tudtuk, hogy nagy nyomás van a főszerkesztőn"

A portál értesülései szerint az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy megjelentek az Origón a Lázár János kétmilliós hotelszámlájáról szóló tényfeltáró cikkek. Mint emlékezetes, részben egy megnyert pernek is köszönhetően az Origo derítette ki, hogy a Miniszterelnökséget veze-tő Lázár János három munkaútja összesen hét éjszakájának, két-két személyre szóló szállodai költsége kétmillió forint volt. A kormányzat jelezte, hogy a költségtérítés jogszerű volt, ennek ellenére Lázár a költségvetés javára átutalta ezt az összeget.

A 444.hu felidézte: Lázárt nagyon érzékenyen érintette az ügy, ez abból is kiderült, hogy a cikkek megjelenése után „sértett hangú közleményben", szokatlan módon név szerint is említette a cikk szerzőjét, Pethő Andrást.

Az origo "meghekkelte" saját magát

Azt, hogy a váltásnak más okai is lehetnek, mint amit a kiadó állít, jól jelzi: keddre virradóan sajátos módon tiltakozott az Origo szerkesztősége. Több cikk címébe is beleírták Sáling Gergő nevét. Kedd reggel pedig azt lehetett rövid ideig olvasni a portálon: „Tiszteletet az Origo.hu főszerkesztőjének!" – ezzel nyilvánvalóan a Fidesz elhíresült kampányszlogenére utaltak.

Sáling: "sem cáfolni, se megerősíteni nem tudom"

„Nem a saját kezdeményezésemre, de közös megegyezéssel távozom – mondta lapunknak Sáling Gergő. A volt főszerkesztő kérdéseinkre csak annyit közölt: „A megjelent információkat nem áll módomban sem cáfolni, sem megerősíteni."

Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója elmondta, a főszerkesztőváltás valódi oka az, amit először is kommunikáltak, hogy az eddigieknél szorosabbra szeretnék fűzni a vállalaton belüli üzletágak együttműködését. Az Origo.hu eddig majdnem egy önálló szigetként működött a vállalatcsoporton belül, ezen szeretnének változtatni, hogy minden üzletág hatékonyabban és racionálisabban működjön. Vaszily Miklós nem titkolta azt sem, hogy az Origo.hu korábbi főszerkesztője nem támogatta ezt a tulajdonosi elképzelést, ezért állapodtak meg abban, hogy közös megegyezéssel elválnak útjaik. A vezérigazgató nyomatékosan cáfolta, hogy bármilyen politikai nyomásra bocsátották volna el Sáling Gergőt. A vezérigazgató ugyanakkor a főszerkesztőváltás időzítését maga sem tartja a legszerencsésebbnek, miután a kormánypártok hétfőn jelentették be a reklámadó bevezetését.

Lapunk információi szerint annál némileg árnyaltabb a kép, hogy egyszerűen a Lázár-ügy miatt kirúgták a főszerkesztőt. Úgy értesültünk, hogy az Origo menedzsmentje már hónapok óta készült a váltásra, s keresték Sáling utódját. Úgy tudjuk: szakmai kvalitásait nem vonták kétségbe, ám a menedzsmenttel több konfliktusa is volt.

Információink szerint a menedzsmentnek azért Pálmai L. Ákosra esett a választása, mert ő az elmúlt években sikeresen irányította a tévés üzletágat, és kiegyensúlyozottnak tartják a kapcsolatát a kiadó vezetésével.

Szerencsétlen időzítés?

Szakmai körökben azonban többen is felhívták a figyelmet arra: az új főszerkesztő – aki egyébként korábban több évig a TV2 Aktív című bulvárműsorának egyik vezetője volt – még soha nem irányított ekkora és ilyen típusú szerkesztőséget. Emellett forrásaink közül többen is úgy fogalmaztak: „legalábbis szerencsétlen az időzítése" a váltásnak, mert ha még alaptalanok is lennének a pletykák, nehéz megmagyarázni, hogy nincs összefüggés a kirúgás és a Lázár-cikkek közlése között.

A szerkesztőség egyik munkatársa érdeklődésünkre úgy fogalmazott, „nem mondom, hogy nem volt benne a levegőben a váltás", tudtuk, hogy nagy nyomás van a főszerkesztőn, de menesztésének időzítése és módja sokukat megdöbbentette. Mint elmondta, kedd délelőtt a kiadó „minden résztvevő számára kínos, feszült" értekezletet tartott, ahol a közleményben is szereplő „nyakatekert" mondatokkal magyarázták a főszerkesztő kirúgását. Kérdésünkre hozzátette: több újságíró is fontolgatja a felmondását.

Időközben a Kettős Mérce a Facebookon tüntetést szervez: „Kedden délután 5 órakor találkozzunk a Dob utcánál, az Origo székháza előtt, (...) és fél 6-kor pontban vonuljunk át a Kossuth térre a Parlament elé. (...) Fejezzük ki a szolidaritásunkat az Origo munkatársai felé."

Az Origo tagadja a politikai kapcsolatot

Az Origo kedd kora délután újabb közleményt adott ki: "A médiában megjelent találgatásokra reagálva az Origo Zrt. a leghatározottabban cáfolja, hogy a ma reggel bejelentett főszerkesztő váltás mögött bármilyen politikai ok vagy nyomás gyakorlás húzódna meg. A döntés mögött az Origo Zrt. integrált tartalom előállítási stratégiájának megvalósítása áll, melyben a vállalathoz tartozó eddig elkülönülten működő különböző tartalmi egységek tartalomirányítási szervezeteit, szerkesztőségeit egységes irányítás alá helyezi."

"Az átszervezés célja a hatékonyabb és szinergiákat jobban érvényesítő szervezet kialakítása. E stratégia érvényesítése érdekében kerül az Origo szerkesztőségének élére Pálmai L. Ákos, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideo üzletágának vezetője" áll a közleményben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.