Újra gyilkoltak a rendőrök St. Louisban

Egy 23 éves férfi elbarikádozta magát anyja házában, majd amikor a rendőrség többszöri felszólításának eleget téve előjött egy bibliával és egy késsel a kezében, lelőtték.

„Fekete forradalomról" beszélt az a 23 éves férfi, akivel végeztek szombaton a rendőrök St. Louis külvárosában.

A rendőrség közleménye szerint a fiú, Thaddeus McCarroll - akinek etnikai hovatartozását nem hozták nyilvánosságra -  kizárta anyját a házából, majd késekkel és egy karddal felfegyverkezve várta a járőrök érkezését. Két órás tárgyalás után végül egyik kezében egy Bibliával, a másikban egy késsel elhagyta az épületet. Amikor a felszólítás ellenére nem dobta el a fegyvert, rálőttek. A golyó megsebesítette, de nem ölte meg, ő pedig a rendőrök elmondása szerint nekik rontott, így újból tüzeltek. McCarroll a helyszínen belehalt sérüléseibe – írja a Reuters.

St. Louis, és különösen elővárosa, Ferguson az utóbbi időben szinte kivétel nélkül a rendőri brutalitás és a rasszista indíttatású gyilkosságokkal kapcsolatban kerül a címlapokra. Tavaly augusztusban Darren Wilson rendőr agyonlőtte a fegyvertelen, fekete Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki.

Októberben újabb eset borzolta a kedélyeket: néhány kilométerre Fergusontól egy helyi rendőr megölte a 18 éves Vonderrit Myerst, mondván a fiatal fiú fegyvert rántott rá, ám a család tagadta, hogy fegyver lett volna Myersnél.

Novemberben aztán ismét ezrek vonultak utcára, miután a vádesküdtszék úgy döntött, nem emel vádat Darren Wilson ellen. A városban elszabadult a pokol: egy órával a bejelentés után már üzletek és rendőrautók égtek, lövések dördültek, a rohamrendőrök pedig könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést.

Idén március elején aztán az amerikai igazságügy-minisztérium közzétette nyomozati anyagát, mely szerint a fergusoni rendőrség rutinszerűen elfogult a feketékkel szemben az ellenük folytatott eljárások során. Mint írták, a rendőrök gyakran tettek rasszista megnyilvánulásokat, és a statisztikák szerint míg Ferguson 67 százaléka afroamerikai, addig az őrizetbe vettek 93 százaléka fekete bőrű. Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, hogy feketéket ér a legtöbb esetben rendőrkutya-harapás is. A dokumentum nyilvánosságra hozatala után Thomas Jackson fergusoni rendőrfőnök bejelentette távozását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.