Lelőttek egy fegyvertelen fekete kamaszt St. Louisban

Rendőrök és tüntetők csaptak össze a Missouri állambeli városban csütörtök este. Az amerikai St. Louisban azért kezdődtek újra zavargások, mert egy rendőr lelőtt egy afroamerikai tinédzsert szerdán. Augusztusban egy kísértetiesen hasonló eset történt a Missouri-i Fergusonban, amely miatt napokig tartó összecsapások zajlottak a városban.
Két napja tartanak a zavargások St.Louisban, miután egy helyi rendőr lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai fiatalt. A fekete lakosság rasszista indíttatással vádolja a rendőrséget, és a gyilkosság szövetségi kivizsgálását kéri. A fiú lelövése csak olaj volt a tűzre, miután a lakosság egyébként is feszült az augusztusban hasonló esetben elhunyt Michael Brown halála miatt.

A rendőrség azt állítja, a járőrük azért lőtte le a 18 éves Vonderrit Myers Jr.-t, mert az fegyvert rántott rá. A család állítása szerint a fiatal fegyvertelen volt.

Csütörtök éjszaka több mint 400 tüntető vonult az utcára, akik mérgesen ordítoztak az őket körülvevő rendőrökkel. A demonstráció egy ponton nagyon eldurvult. Péntek hajnalra a rendőrsorfal előrenyomult, és oszlatni kezdte a tömeget, mialatt a tüntetők szidalmazták és átkozták őket – számol be a történtekről a Reuters.

A St. Louis-i rendőrkapitány, Sam Dotson elmondta: a tüntetés alatt valaki egy kést dobott a tömegbe, amely áthatolt egy rendőr mellényén, megsebesítve a vállát. A rendőrfőnök hozzátette, a demonstrálók több autót és épületet megrongáltak és nemzeti lobogót is égettek. A rohamrendőrök két embert vettek őrizetbe a hajnali órákban, ennek során az egyik tiszt kisebb sérüléseket szenvedett.

Sam Dotson úgy informálta a sajtót, hogy a 32 éves rendőr egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és szerda este egy három emberből álló csoportot üldözött. Az egyik közülük fegyvert rántott rá. Őt lőtte le a rendőr.

Az eset csak néhány kilométerre történt Fergusontól, ahol Michael Brown augusztusi halála miatt többnapos zavargások törtek ki. A többségében feketék lakta negyedben elszabadultak az indulatok. A dühös tömeg fosztogatott, gyújtogatott, és több épületet megrongált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.