galéria megtekintése

Tizenkét emberre dühös az ország

Zavargások törtek ki Fergusonban és az Egyesült Államokban másutt is, miután a vádesküdtszék úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr ellen, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Már egy órával a bejelentés után üzletek és rendőrautók égtek, lövések dördültek, a rohamrendőrök pedig könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést. Kedden találtak egy holttestet is.

Napokon át lélegzet-visszafojtva várta Ferguson és vele egész Amerika, hogy az esküdtszék vádat emel-e Darren Wilson ellen. A fehér rendőr augusztus 9-én lőtte agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. Az eset felszínre hozta a bőrszín szerinti, az angolban fajinak nevezett feszültségeket, amelyek évtizedek óta jellemzik a fekete többségű, de fehér vezetésű St. Louis mindennapjait.

Fotó: Jim Young / Reuters

Tüntetésektől tartva Missouri állam demokrata párti kormányzója, Jay Nixon már a múlt héten szükségállapotot hirdetett és mozgósította a Nemzeti Gárdát. A St. Louis megyei bíróság épületét, ahol az esküdtszék összeült, kordonnal kerítették körbe. Sokan elővigyázatosságból bedeszkázták az üzletek ablakait. Egyes iskolákban tanítási szünetet rendeltek el. A rendőrök is egész nap nagy erőkkel készültségben álltak. „Gyilkosok, nem vagytok mások, mint gyilkosok", üvöltötte megafonnal a kezében egy nő a tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözött, sorfalat álló rendőrök arcába a Reuters jelentése szerint. Mindenki tűkön ült már ekkor.

– Azt hittem, hogy fotósként a nagy augusztusi tüntetés volt életem legnehezebb napja, de a hétfő este sokkal rosszabb volt. Persze augusztusban is volt fosztogatás, tüntetés, lövöldözés, tengernyi rendőr, akik könnygázzal oszlattak, de nem ennyi. Hétfő este azonban tizenkét üzlet égett porrá – mondja kérdésünkre telefonon Robert Cohen, a St. Louis Post-Dispatch helyi lap fotóriportere. – A rendőröket kiszorították a területről, így nem tudtak mit csinálni, és a tűzoltóknak sem lett volna biztonságos közbeavatkozni. Úgyhogy az emberek csak álltak a West Florissan sugárúton, és nézték, hogy lángol az utca – tette hozzá.

 

– Hogy folytatódik-e az erőszak? Ha az augusztusi forgatókönyv ismétlődik meg, akkor igen, folytatódnak majd a tüntetések. De ha a rendőrségnek van valamilyen új terve az emberek megfékezésére, akkor talán nem. Hallottam, hogy már kiküldték a Nemzeti Gárdát, de nem tudom, mi lesz a szerepük – mondta.

Fotó: Jason Redmond / Reuters

Mások nem számítanak rá, hogy elfajulnak az indulatok. – Minden rendben van, gond nélkül ki tudtunk nyitni – állítja lapunknak az Emerson Electric elektronikai szaküzlet eladója. Ez annál a sugárútnál, a Canfield Drive-nál van, amelynél Brownt megölték, és ami azóta a tüntetések középpontja lett.

Brown családja és Barack Obama amerikai elnök is nyugalomra szólított fel. „Mélyen csalódtunk, hogy gyermekünk gyilkosa nem fog szembenézni tetteinek a következményeivel", tudatta Brown családja a döntés bejelentése utáni közleményükben. „Megértjük, hogy sokan osztoznak fájdalmunkban, s arra kérünk mindenkit: olyan csatornákon vezesse le a feszültségét, hogy az pozitív változásokat hozzon. Együtt kell dolgoznunk azon, hogy javítsunk a rendszeren, amely hagyta, hogy ez megtörténjék", szólítottak fel ismét a békés tiltakozásra.

Fotó: Jim Young / Reuters

Ám így sem sikerült csillapítaniuk az indulatokat. Obama alig fél órával a helyi főügyész sajtótájékoztatójának vége után már megszólalt a Fehér Házban. De ez események nagyon hamar erőszakos fordulatot vettek. Fergusonban a tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, megpróbáltak felborítani egy rendőrautót, majd gyújtogatni és fosztogatni kezdtek. Legalább három rendőrautó és tíz épület égett.

Kedden egy Canfield Drive közelében parkoló kocsiban találtak egy holttestet. Az áldozat férfi, a személyazonosságáról egyelőre nem közöltek részleteket. Az AP írja, hogy a összetűzések miatt Fergusonban 61, St. Louisban  21 embert vettek őrizetbe, főleg illetéktelen behatolás és rablás vádjával. Különféle sérülések miatt 14 ember szorult kórházi kezelésre. Az erőszak megfékezése érdekében a Nemzeti Gárda 2200 tagját Fergusonba vezényelték.

A CNN jelentése szerint több esetben visszahívták a tűzoltókat az égő épületektől, mert a lövöldözés miatt veszélyben voltak. Ferguson mellett tüntetésekre került sor több nagyvárosban – New Yorkban, Chicagóban, Los Angelesben és Philadelphiában – is. Oaklandben negyven embert vettek őrizetbe az ottani tüntetéseken, Bill Bratton New York-i rendőrfőkapitány arcába pedig művért – vörös festéket – vágtak, amikor kiment a Times Square-en tüntető több száz emberhez.

Fotó: Jim Young / Reuters

A vádesküdtszék augusztus óta összesen 25 napon át ülésezett és 70 órán át hallgatott meg hatvan tanút arról, mi is történt pontosan augusztus 9-én. A tizenkét fős testületnek kilenc fehér és három fekete tagja volt. A főügyész nem árulta el, egyhangú volt-e a döntés, de a szabályok szerint elég, ha csak kilencen egyetértenek. McCulloch főügyész sajtótájékoztatóján hangoztatta, a legtöbb tanúvallomás nem vágott egybe a tárgyi bizonyítékokkal. A tanúk abban sem értettek egyet, Brown valóban feltartotta-e a kezét. „Sok tanú elismerte, hogy nem látta a lövöldözést" – mondta McCulloch.

Brown családja kedden tartott egy sajtótájékoztatót, azt állítva, hogy McCulloch szándékosan hiteltelenítette a fekete tinédzsert a vádesküdtszéki döntés bejelentésekor, és amúgy is, a bejelentés időzítése – hétfő este – „provokatív" volt. A család szerint a Wilson elleni vádemelésről nem egy Missouri állambeli vádesküdtszéknek, hanem szövetségi bíróságnak kellett volna döntenie. A fehér rendőr ellen Brown családja egyébként még indíthat pert, és valószínűleg fog is, a sajtótájékoztatót a hozzátartozók legalábbis azzal zárták, hogy folytatják a kampányt Brown igazságáért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.