Öngyilkos lett az oregoni merénylő

Saját magával végzett Chris Harper Mercer, az 26 éves férfi, aki csütörtökön kilenc emberrel végzett az Oregon állambeli Roseburg egyik főiskolai komplexumában. Mercer többoldalas kiáltványt hagyott hátra, ennek tartalmát azonban a hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

A merénylő maga is abba az osztályba járt, ahol tüzet nyitott a hallgatókra - számolt be a BBC az eset kapcsán tartott sajtótájékoztató alapján. A híradások eltérő adatokat közöltek az áldozatok számáról. A legutóbbi jelentések szerint kilencen haltak meg. A rendőrség nyilvánosságra hozta az áldozatok neveit. A legfiatalabb 18, a legidősebb, egy tanár, 67 éves volt.  

„Hallottam, ahogy levegőért kapkod, de nem tudtam megmenteni” - emlékszik vissza az orvostanhallgató Sharon Kirkham. A lány karjaiban halt meg a barátja, Kim, akit háromszor talált el az ámokfutó.  

Mercer csütörtökön az Oregon állambeli Roseburg főiskoláján, az Umpqua Community College területén kezdett lövöldözni. Egyelőre nem tisztázottak az elkövető okai. A férfi egy többoldalas, gépelt kiáltványt hagyott a helyszínen, ennek tartalmáról azonban nem nyilatkoztak a hatóságok. Két szemtanú beszámolója szerint a vallás lehetett az indíték. Mercer vallásukról kérdezte a diákokat, és azokat, akik kereszténynek vallották magukat, lelőtte.

A férfi otthonában és az egyetemen összesen 14 fegyvert találtak, a támadáskor hat puska volt nála. A korábbi híradások arról szóltak, hogy Mercer a kiérkező rendőrökkel folytatott tűzharc során halt meg. Szombaton azonban John Hanlin megyei sherrif riporterek kérdésére elmondta, az orvosszakértő öngyilkosságot állapított meg a Mercer halálának okaként. A környéken már több száz embert kikérdeztek. Folyik a nyomok ellenőrzése.

Mercer rokonai szombaton kiadott nyilatkozatukban elmondják, hogy „megdöbbentették s mélyen elszomorították” őket a történtek. „Együtt érzünk a családokkal, akiknek meghalt vagy megsebesült a hozzátartozójuk és imádkozunk értük” – áll a nyilatkozatban. A férfi apja a CNN-nek a fia mentális állapotát érintő kérdésére azt mondta „bizonyára volt valami problémája". Mercer 2008-ban belépett a hadseregbe, majd az alapkiképzés megkezdése után alig egy hónappal leszerelték – hogy miért, azt egyelőre nem tudni.

Barack Obama amerikai elnök dühét fejezte ki pénteken a fegyveres erőszak miatt, felhíva a nyilvánosság figyelmét, hogy vegyék rá a politikusokat, támogassák a fegyvertartást szabályozó reformjait. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.