Híres akart lenni az oregoni ámokfutó, válogatott az áldozatai között

Rendőrségi források a 26 éves Chris Harper Mercerként azonosították azt a fegyveres férfit, aki csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben.
Bár hivatalosan egyelőre nem közölték az elkövető kilétét, nevük elhallgatását kérő rendőrségi, illetve kormányzati forrásokra hivatkozva a CBS, a CNN, az NBC és az AP hírügynökség is azt jelentette, hogy Chris Harper Mercer volt a fegyveres.

A Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést és a gyilkosságról maga is felvételt készített. „Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül” – írta Harper Mercer.

A fegyveres támadás áldozatainak számát kezdetben 15-re tették, az állami főügyész később is 13 halálos áldozatról beszélt, a helyi seriff legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor hét sebesültet és tíz halottat említett. Egyes jelentések szerint kilenc áldozatról van szó, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és életét vesztette.

Harpernél négy lőfegyvert találtak. Egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel és mondják el, milyen vallásúak és tüzet nyitott. Arra, hogy Harper milyen vallású hallgatókra lőtt rá, a lap nem tért ki.

Az oregoni mészárlásról Lisa Monaco értesítette Barack Obama elnököt, aki rendkívüli televíziós beszédet tartott az incidens miatt. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az adminisztráció továbbra is prioritásként tekint az amerikaiak megvédésére a fegyveres erőszaktól.

Oregonban egyébként, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-i elkövetett ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit. A háromezer hallgatót oktató Umpqua főiskolán egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyver nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.