Messi ideges lett, a szépségkirálynő visszatámad

A vasárnap este nyilvánosságra hozott Panama-papírok kapcsán a botrányt igyekszik bagatellizálni az érintettek többsége. A focisztár Lionel Messi ideges lett, perrel fenyegetőzik.

A német Süddeutsche Zeitung szerezte meg az offshore cégeket leleplező titkos iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója. A dokumentumok egy Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származnak.  

Az offshore-botrányban számos politikus neve merült fel eddig Putyintól egy uniós biztos feleségén át az izlandi kormányfőig. De nem csak politikusok szerepelnek a listán, Lionel Messi argentin focicsillag neve is felmerült, aki az Independent szerint perrel fenyegeti az őt és édesapját vádoldó El Confidencial című spanyol lapot. A focista egyébként azzal védekezett, hogy mindössze aláírta azokat a papírokat, amiket az édesapja, aki egyben a menedzsere is, odaadott neki szignálásra.
Aishwarya Rai neve is felmerült az offshore-botrányban
Yves Herman / Reuters

Az Indian Express újságírói is segítettek az információk feldolgozásában. 500 indiai neve szerepelt a dokumentumokban, köztük egy ingatlanmágnásé és két híres bollywoodi színészé is. Utóbbiak mindegyike nagyágyú. A filmgyártásban a hetvenes évek óta jelen lévő Amitabh Baccsan és menye, a korábbi szépségkirálynő és a Rózsaszín párducban is feltűnő Aishwarya Rai. A színésznő sajtósa egyelőre csak az ICIJ sajtóorgánum hitelességét kérdőjelezte meg, és azt vitatta, hogy a nyilvánosságra hozott adatoknak bármi valóságalapja lenne.

Az offshore-botrányt kirobbantó International Consortium of Investigative Journalists tényfeltáró újságíró-szervezet egy interaktív oldalt hozott létre, ahol az állami vezetőkre, politikusokra és tisztségviselőkre vonatkozó adatokat mutatják be.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.