galéria megtekintése

Miniszterelnök és kormánya bukhat bele a nagy offshore-botrányba

14 komment

NOL

Minél hatékonyabban eltüntetni a vagyont – ez volt a célja az izlandi miniszterelnöknek és feleségének, akik offshore cégen keresztül több millió dollárt tüntettek el, miközben a bankválság majdnem bedarálta az országot. A nagy offshore-szivárogtatásba a teljes kormány belebukhat. 

Sigmundur David Gunnlaugsson egyszerűen kisétált arról az interjúról, amelyben offshore cégeiről kérdezték. Az izlandi miniszterelnök az egyike azon vezető politikusoknak, akik érintettek az egész világot megdöbbentő offshore-botrányban.

A német Süddeutsche Zeitung szerezte meg az offshore cégeket leleplező titkos iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója. A dokumentumok egy Mossack Fondseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származnak. Ennek az ügyvédi irodának az izlandi miniszterelnök is ügyfele volt.

 

A kiszivárgott dokumentumok szerint Gunnlaugsson társtulajdonos volt a Wintris Inc. cégben, amelyet 2007-ben alapítottak a brit Virgin-szigetekhez tartozó Tortolán. Cégtársa nem más volt, mint felesége, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. A pár a cég alapításakor az Egyesült Királyságban élt, majd később visszatértek Izlandra, ahol Gunnlaugsson 2013-ban miniszterelnök lett. A kormányfő azonban mélyen hallgatott az offshore cégéről, pedig Izland vezetőjeként nem maradhatott volna a cég társtulajdonosa.

A páros offshore cégen keresztül több millió dollárt tartott izlandi államkötvényekben. Közben megkeresték a Mossack Fonseca ügyvédi irodát, amely segített a pénzek elrejtésében. Mindeközben Izland súlyos hitelválságba került, az országnak hitelekre volt szüksége, a külföldi befektetők elhagyták az országot, s a nemzeti valuta is leértékelődött.

Mindez nem érdekelte a miniszterelnököt és feleségét, akinek cége védve maradt a zűrzavar közepette, három izlandi banktól is kapva pénzeket. Több mint 500 millió izlandi koronás hitelt vett fel, majd szépen összeomlott. Később csak a hitelösszeg egy részét kellett visszafizetni – írja a Guardian.

A miniszterelnök mellett a kormány egyes tagjai is érintettek offshore cégekben. A Süddeutsche Zeitung szerint az izlandi kabinet negyede rendelkezett ilyen társaságokkal, köztük Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter és Ólöf Nordal belügyminiszter is. A politikusok mellett Izland gazdag vállalkozói is szerepelnek az iratokban. Az érintettek száma sokkoló, ha azt nézzük, hogy a szigetország lakossága mindössze 330 ezer fő körül van.

Az offshore-botrány kifejezetten kínos Gunnlaugsson számára, aki a külföldi hitelezőket többször keselyűnek nevezte: az egész kormány belebukhat a szivárogtatásba. Jóhanna Sigurdardóttir korábbi izlandi miniszterelnök szerint a botrány után a kormányfőnek le kellene mondania. Az ellenzék várhatóan bizalmatlansági indítványt nyújt be Gunnlaugsson ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.