galéria megtekintése

Kétmilliárd dollárt mozgatott titkos számlákon Putyin haveri köre

8 komment

NOL

A világ legnagyobb offshore-szivárogtatására került sor vasárnap este, melyből kiderült, hogy politikusokhoz közel álló vállalkozók, hírességek és bűnözők hogyan titkolják el vagyonaikat. Többek között az derült ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök holdudvara mintegy kétmilliárd dollárt mozgathatott titkos számlákon. Magyarok is feltűnnek az iratokban, Horváth Zsolt egykori fideszes politikus is érintett.

A német Süddeutsche Zeitung szerezte meg az offshore cégeket leleplező titkos iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója. A dokumentumok egy Mossack Fondseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származnak. A titkos iratok vizsgálatában Magyarországon a Direkt 36 vett részt. Mintegy 215 ezer offshore cégről találtak dokumentumokat.

A kiszivárgott iratok szerint a nem létező cégek létrehozásában globális bankok, például a HSBC, USB is közreműködött. A bankvilág segítette Vlagyimir Putyin orosz elnök embereinek meggazdagodását is. A tényfeltárásban részt vevő The Guardian brit lap szerint bár Putyin neve közvetlenül nem tűnik fel az iratokban, azokból kitűnik, hogy a családja, közeli barátai és a hozzájuk kötődő cégháló is részesült az offshore-pénzekből: mintegy kétmilliárd dollárt mozgathattak titkos számlákon. A Panama-papírokból jól látszik, hogyan jutott vagyonhoz Szergej Roldugin csellista, Putyin legjobb barátja. Roldugint ugyan megkeresték az ügyön dolgozó újságírók egy moszkvai koncertje után, de miután írásban elkérte az üggyel kapcsolatos kérdéseket, nem válaszolt.

Putyin egy másik befolyásos barátja is érintett az offshore-ügyletekben: Jurij Kovalcsuk a Bank Rosszija vezetője. Kovalcsuk a bankja által legalább egymilliárd dollárt fektetett az általa alapított cégbe, a Sandalwoodba, amelyet a brit Virgin-szigeteken jegyeznek. A vállalaton keresztül több offshore-ügyletet finanszíroztak. Az újságírók megkeresték a Kremlt, ahol nem akartak válaszolni a vádakra.

 
Putyin baráti köre hatalmas vagyonokat mozgatott titkos számlákon
Reuters

De nem csak politikusok érintettek a világ legnagyobb szivárogtatásában. A Forbes 500-as listájáról 29 dollármilliárdos neve szerepel az iratokban, de arra is fény derült, hogy sztárok és focisták is rendelkeznek offshore vagyonnal. Jackie Channek legalább hat offshore cége van, de Lionel Messi argentin focista és apja is tulajdonolt egy offshore céget Mega Star Enterprise Inc. néven.

Fideszes üzlete is lelepleződött

A tényfeltáró újságírók szerint több magyar szereplője is van az ügynek. Egyikük Horváth Zsolt, Kecskemét volt fideszes parlamenti képviselője, aki két offshore cégben jelenik meg. Horváth tagadta, hogy külföldi gazdasági érdekeltségei lennének, de érdemben nem válaszolt a kérdésekre: Rolduginhoz hasonlóan ő is írásban kérte a kérdéseket, majd elérhetetlenné vált az őt megkereső újságíró számára. A dokumentumokból kiderült azonban, hogy 2013 októberében – tehát még parlamenti képviselőként – egy Seychelle-szigeteki cégnek lett az igazgatója. Néhány hónappal a parlamentből való távozása után egy másik szigetországbeli cégben is tulajdonrészt kapott, amely játékfejlesztésekkel foglalkozott. Az ügy kínos lehet a Fidesz számára, amely még a 2010-es választások előtt az „offshore-lovagok” ellen indított harcot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.