galéria megtekintése

Aranybányát titkolt el Orbán barátjának a családja

27 komment

NOL

Oroszország és személy szerint Vlagyimir Putyin államfő elleni támadásként értékelik Moszkvában azt a vasárnap este napvilágot látott nagyszabású kiszivárogtatást, amely egyebek között az orosz elnök környezetében folytatott, dollármilliárdos offshore-ügyleteket leplezett le. Az offshore üzletekben Petro Porosenko ukrán elnök és azeri kollégája, Ilham Aliyev családja is nyakig benne van.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője annak ellenére értékelte a fenti megjegyzéssel a sajtóban megjelent anyagokat, hogy azokban Putyin neve gyakorlatilag nem szerepel, csak gyermekkori barátjáé, Szergej Roldugin gordonkaművészé és néhány, az elnöki holdudvarba tartozó üzletemberé, vastagon érintett viszont a botrányban több tucat más külföldi politikus is.

Peszkov már a múlt héten figyelmeztetett
Maxim Shemetov / Reuters

Peszkov azt is tudni véli, hogy a kiszivárogtatás mögött az amerikai külügyminisztérium, a CIA és más titkosszolgálatok állnak. A céljuk az, hogy elhomályosítsák Oroszország Szíriában elért sikereit – mondta a szóvivő, és kijelentette: a szerinte részleteket nélkülöző és spekulációkon alapuló közlésre a Kreml nem látja értelmét reagálni.

 

Peszkov egyébként már a múlt héten figyelmeztetett, hogy a közelgő, ősszel esedékes parlamenti választások előtt a lejáratását célzó sajtótámadás készül az orosz államfő ellen. Sőt még azt is előre közölte, hogy az ügy egyik főszereplője az akkor még csak legfeljebb a zeneértők számára ismert Roldugin lesz. Vagyis a Kreml előremenekült, és valószínűleg ennek a kampánynak része az a múlt héten, az NTV televíziós csatornán megjelent, bő félórás film is, amely az ellenzéket és annak egyik vezetőjét, Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt vette célba, egyebek közt egy intim együttlét titokban rögzített felvételeit is felhasználva.

Szergej Roldugin (balra) a barátja Valgyimir Putyin és Dimitrij Medvegyev társaságában
Szergej Roldugin (balra) a barátja Valgyimir Putyin és Dimitrij Medvegyev társaságában
Dmitrij Astakhov / Reuters

Ugyanakkor Putyinnak aligha van félnivalója: a kiszivárogtatás legfeljebb néhány százalékponttal csökkenti – ha egyáltalán csökkenti – otthoni támogatottságát, amely a Levada Központ független közvélemény-kutató adatai szerint márciusban 82 százalékos volt. És ezen az sem változtat, hogy a kiszivárogtatott dokumentumokban az orosz politika több más szereplőjéről is szó van.

A nemzetközi oknyomozó újságírói akció oroszországi résztvevője, a Novaja Gazeta megírta például, hogy – bár ezt mindketten tagadják – feleségén, a volt olimpiai és világbajnok jégtáncos Tatyjana Navka révén maga Peszkov is érdekelt lehet egy offshore-cégben. A jelentés szerint – bár 2013 óta törvény tiltja nekik – vannak, vagy legalábbis voltak ilyen üzleti érdekeltségei Ramzan Kadirov csecsen elnök egyik bizalmasának, három, a kormányzó párthoz tartozó parlamenti képviselőnek, két területi kormányzónak és unokaöccse, illetve fia révén Nyikolaj Patrusevnek, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárának, valamint Alekszej Uljukajev gazdasági miniszternek és Gyenyisz Zubov belügyminiszter-helyettesnek is.

Petro Porosenko ukrán és Ilham Aliyev azeri elnökre nézve is tartalmaz terhelő adatokat a Mossack Fonseca panamai jogi cégtől kiszivárgott iratcsomag. A civilben milliárdos üzletember Porosenko a hírek szerint egy a Brit-Virgin-szigeteken bejegyzett cég kedvezményezettjeként szerepel, amivel akár több millió dollárnyi adót is megtakaríthatott, Aliyev családja pedig – írja a honlapján a Szabad Európa Rádió – többek között aranybánya-részesedések és egy londoni ingatlan megszerzéséhez használt panamai cégeket. Az azeri elnök felesége, Mehriban Aliyeva 2005-ben egy olyan panamai cég társigazgatója volt, amelynek az AtaHolding befektetési alap állt a tulajdonában, a két lánya, Leyla és Arzu pedig egy olyan panamai cégnek áll az élén, amely azeri aranykitermelést végző vállalatokban volt érdekeltsége.

Az azeri elnöki pár. Offshore állampolgári jogon
Az azeri elnöki pár. Offshore állampolgári jogon
Philippe Wojazer / Reuters

Az azeriek egyébként az oroszokéhoz hasonló szöveggel – „nincs itt semmi látnivaló" – próbálják lerázni a Mossack Fonnseca irataiból következő vádakat. „Ilham Aliyev elnök gyermekei felnőtt emberek. Lehet saját üzletük. Ez semmilyen törvénybe nem ütközik – szögezte le Azer Gasimov elnöki szóvivő, aki kitért egy másik vádra is, amely szerint az elnöki család közvetve jelentős részesedést tudhat magáénak az azeri médiavállalatokban. Azeri állampolgárokról beszélünk. Üzleti szerepet vállalni mindenkinek jogában áll – ismételte meg az elnöki szóvivő.

Mindez abban az Azerbajdzsánban történik, amelynek Magyarország 2012-ben fenntartások nélkül átadta a hazájában azonnal nemzeti hőssé avanzsáló baltás gyilkost, Ramil Safarovot, és amelyet márciusi bakui látogatásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök közeli barátnak, „a világ egyik legjobban tisztelt országának" nevezett. Az azeri-magyar viszonyban amúgy közkeletű fordulatnak számít a „barát” szó. Aliyev is használta, amikor tavalyelőtt Budapesten járt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.