Megvan, mit mondott Abdeslam a kihallgatásán

A pénteki elfogása és a keddi támadások között csupán egy órán át kihallgatott Abdeslam megerősítette, hogy Abdelhamid Abaaoud volt a november 13-i támadások kitervelője. Azt is elmondta, hogy saját maga a párizsi támadásokhoz nyújtott logisztikai segítséget. Vallomása néhány ponton ellentmond a hatóságoknak.

A pénteki elfogása és a keddi támadások között csupán egy órán át kihallgatott Abdeslam megerősítette, hogy Abdelhamid Abaaoud volt a november 13-i támadások kitervelője, valamint azt is bevallotta, hogy a párizsi támadásokban logisztikai segítséget nyújtott - írja a francia BFMTV oldalra hivatkozva az Index.

Az információk a szombati kihallgatáson készült jegyzőkönyvből származnak, melyek szerint Abdeslam elismerte, hogy autókat és hotelszobákat bérelt testvére, (a támadásokban elhunyt) Brahim kérésére.

Abdeslam azt mondta, hogy a támadók közül bátyján kívül csak a legfiatalabb merénylőt, a stadionnál robbantó Bilal Hadfit, és azt a férfit ismerte, aki később az Abdelhamid Abaaoud Saint-Denis-i lakása elleni rendőri akcióban halt meg. Pénzzel mindig Brahim látta el, és ő volt az, aki a támadások előtti robbanóövet feltette rá.

Vallomása a következő ponton ellentmondásba ütközik, ugyanis azt állította, hogy Abaaoudot a bátyján keresztül ismeri, és csak egyszer, a támadások előtti este találkozott vele. A Le Figaro azonban úgy tudja, hogy Abaaouddal együtt ítélték el őket 2010-ben.

A novemberi merényletek estéjén ő vezette a később megtalált Renault Cliót. Amikor azonban Bilal Hadfival és két másik társukkal együtt a Stade de France-hez értek, Abdeslam úgy döntött, hogy mégsem akar öngyilkos merénylőként meghalni, így társait kitette, ő pedig elhajtott. A férfiaknak egyébként nézőként kellett volna a stadionba jutniuk.

Abdeslam állítása szerint a párizsi támadások után csak azt a Mohamed Abrinit kereste meg, aki az egyik legkeresettebb ember most Európában.

A hónapokig bujkáló, Magyarországon is járt terrorista azt állította, hogy nem ismerte fel a neki mutatott fotókról Najim Laachraouit, a kedden a brüsszeli reptéren robbantó és a rendőrök szerint a párizsi támadók robbanóöveit készítő merénylőt. Ez valószínűleg szintén nem igaz, mert a belga ügyészség szerint tavaly szeptemberben hamis papírokkal, egy kocsiban mentek Budapestről Bécsbe. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.