galéria megtekintése

Magyarországon találkozhattak a párizsi merénylők

23 komment

NOL/MTI

Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban – írta a belga RTL televízió honlapja szerdán.

A francia RTL kedd esti híradójában elhangzottakat ismertető cikk szerint Abdeslam szeptemberben járhatott Magyarországon egy Belgiumban bérelt autóval, és ekkor vehette fel a Szíriából érkező két embert, akik később részt vettek a párizsi merényletekben.

A Magyarország felől érkező Abdeslamot és két társát szeptember 9-én állítólag ellenőrizték is az osztrák hatóságok. Utóbbiak személyazonossága nem ismert a nyomozók előtt, de feltehetően a párizsi gyilkos kommandó Szíriából visszatérő tagjai voltak.

Salah Abdeslam, terrorizmus, Párizs, menekültek
Az Abdeslam család kapucsengője Brüsszel Molenbeek negyedében
Virginia Mayo / MTI/AP

 

A fenti hipotézist már csak azért is hihetőnek tartják a nyomozók, mert Abdeslam az év folyamán többször járt Európában bérelt autóval – olvasható a nyomozati forrásokra hivatkozó cikkben. A férfit augusztus 4-én Görögországban ellenőrizték, amikor az olaszországi Bariba induló kompra szállt fel. Ekkor sem volt egyedül: autójában az a marokkói származású, belga állampolgárságú)Ahmed Dhamani ült, akihez később a párizsi merényletek szálai ugyancsak elvezettek. Őt november 20-án elfogták Törökországban – emlékeztetett a cikk szerzője rendőrségi forrásra utalva.

Salah Abdeslam Európát átszelő utazásai azt jelzik, hogy a fiatalember szervezői feladatokat láthatott el a merényletek előkészítésében és elkövetésekor. Ezt az állítást erősíti az is, hogy ő bérelte a párizsi támadásokhoz használt két autót Belgiumban, és a támadók párizsi szállását is ő biztosította.

terrorizmus, Párizs, Salah Abdeslam
Salah Abdeslam a párizsi vérengzés óta szökésben van

A brüsszeli születésű Abdeslam ellen a párizsi támadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében.

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy Salah Abdeslam visszatérhetett Szíriába, de ezt a hatóságok nem erősítették meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.