galéria megtekintése

Katolikus kisdiák volt, most ő szállította Brüsszelbe a halált

72 komment

NOL

A 24 éves Najim Laachraoui a keddi brüsszeli merényletsorozat egyik terroristája, akinek a pokolgépeit használták tegnap a Zaventem repülőtér és a Maelbeek metróállomás elleni támadásban is. Tavaly abban a brüsszeli negyedben, Schaerbeekben rendezte be a bombagyárát, ahol felnőtt. Bár már másfél éve körözték, egy álnév és némi rábeszélőkészség elég volt ahhoz, hogy Budapesttől Brüsszelig végigkocsikázzon fél Európán. Korábban még az a hír terjedt, hogy szökésben van, de kedden Brüsszelben valószínűleg ő is felrobbantotta magát.

A DNS-minták tanúsága szerint ugyanaz a Najim Laachraoui készítette a tavaly november 13-i párizsi merényletsorozathoz használt pokolgépeket, aki után most folyik a hajtóvadászat a tegnap Brüsszelre lesújtó terror miatt – ennyit már tudni lehet egy nappal azután, hogy a belga fővárosban 31 ember meghalt, 250 pedig megsebesült a kettős merényletben, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Fotó: MTI/EPA

A 24 éves szíriai származású Laachraoui az Iszlám Állam 24 éves parancsnoka. Egészen elképesztő életutat járt be. Gyerekként még egy katolikus iskolába járt – írja a Telegraph –, később elektroműszerésznek tanult. Az nem világos, hogy mikor fordult az iszlám felé és mikor radikalizálódott, de 2013 februárjában elutazott az akkor már két éve polgárháború sújtotta Szíriába, a visszatérése után pedig egymás után kezdte el beszervezni a szélsőséges eszmékre fogékony fiatalokat. Kiválóan ismeri a párizsi merényletsorozat egyik főszereplőjét, Salah Abdeslamot is. Tavaly szeptemberben mellette ült abban a Budapestről Bécsbe tartó kocsiban, amelyet a rendőrök ugyan megállítottak az osztrák–magyar határon, de végül továbbengedték őket. Meggyőzően adták elő, hogy csak turisták, akik átrándulnak az osztrák fővárosba.

 

A rábeszélőkészség annak ellenére elégnek bizonyult, hogy Laachraoui ellen 2014 márciusa óta körözés van érvényben – igaz, ahogyan Abdeslam, ő is álnéven, mint Soufiane Kayal kocsikázott át fél Európán. Utána abban a brüsszeli negyedben, Schaerbeekben rendezte be a bombagyárát, ahol felnőtt. DNS-ét megtalálták a párizsi Bataclan klub és a Stade de France elleni támadásokhoz használt robbanómellényeken is.

Fotó: MTI/EPA

Tegnap Laachraoui azokon a felvételeken is feltűnt, amelyet a brüsszeli Zaventem repülőtér biztonsági kamerája rögzített. Eredetileg azt feltételezték, hogy ő látható a kép jobb oldalán, és ő az, aki kalapot, napszemüveget és világos kabátot visel, de a helyszínen gyűjtött bizonyítékok alapján inkább az valószínűsíthető, hogy a bal oldali alak, a kalapos-napszemüveges társának a személyazonosságáról eddig nem hoztak nyilvánosságra információkat. Középen Ibrahim Bakraoui halad, akivel a feltételezések szerint Laachraoui öngyilkos merényletet hajtott végre. Ibrahim Bakraoui fivére, Khaled a Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát. (A kalapos-napszemüveges terrorista láthatóan nem a halálra készült a repülőtéren. Nem feketébe bújt és nincs rajta kesztű sem, amely a detonátort leplezné. Az ő csomagja, amely az egyik pokolgépet rejtette, nem is robbant fel.)

Ami a pokolgépeket illeti, Laachraoui specialitása a dzsihadisták világszerte kedvelt robbanószere, az aceton-peroxid, amelyet csak Mother of Satan becenéven ismernek, mert játszi könnyedséggel robban a lehető legváratlanabb helyzetekben is.

Laachraouit most hétfőn nevezték meg először a novemberi párizsi merényletsorozat gyanúsítottjaként – egy nappal azelőtt, hogy a belga kommandósok először lecsaptak volna arra a lakásra, amelyben Abdeslammal együtt rejtőzködött.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.