Megszavazta a román parlament az új kormányt

A bukaresti törvényhozás bizalmat szavazott Dacian Ciolos kormányának. A volt uniós agrárbiztos és miniszterei várhatóan még kedden leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.
Ciolos az utcai tömegmegmozdulások nyomán két hete lemondott Victor Pontát követi a kormány élén. A bizalmi szavazást követő beszédében az új miniszterelnök a társadalom bizalmának a helyreállítását nevezte legfontosabb feladatának. Ennek érdekében átláthatóbb és felelősségteljesebb döntéshozatalt, a párbeszédre való nyitottságot ígért.

A Ciolos-kormány és programja 389 szavazatot kapott a szükséges 274 helyett. A szakértői kormányt a legtöbb parlamenti frakció támogatta, beleértve a távozó koalíciós kormány gerincét adó Szociáldemokrata Pártot (PSD), amelynek egy korábbi minisztere foglalja el a regionális fejlesztési miniszteri posztot. Vasile Dancu szociológus professzorról van szó, aki a 2000 és 2004 közötti Nastase-kormány propaganda-minisztere volt.

A kabinet beiktatását számos incidens előzte meg. A fejlesztési miniszternek és kormányfő-helyettesnek jelölt Vasile Dancu nem tudott részt venni a hétfő esti bizottsági meghallgatáson, mert leesett a kalciumszintje és rosszul lett, azonban Dacian Ciolosnak ennél sokkal nagyobb problémái is adódtak.

Az egészségügyi miniszteri posztra eredetileg jelölt Andrei Baciuról nemcsak az derült ki, hogy fehérnemű-modellként kereste a zsebpénzét, de az is, hogy az önéletrajza sem teljesen pontos: nem szívsebész, hanem csak orvosgyakornok. Rajta kívül a kijelölt kormányfő kénytelen volt visszavonni kedden az igazságügyi tárca élére jelölt Cristina Gusethet, a Freedom House igazgatóját. A bizottsági meghallgatáson nemcsak az derült ki, hogy a hölgynek nincs jogi végzettsége, de a civil szférából érkező jelölt a kormányprogramot, konkrétan a mentelmi jogot és összeférhetetlenségek rendszerét érintő kérdésekre sem tudott választ adni. Pedig a kormányprogram szerint éppen a megreformálásukra készült. Azzal védekezett, hogy olvasta ugyan az alkotmányt, de nem jegyezte meg.

A törvényhozók hozzáállását jól mutatja, hogy a bizottság ennek ellenére megszavazta Guseth jelölését, Dacian Ciolosnak kellett visszavonnia a jelölését. Guseth helyére a Brüsszelből kedd reggel érkezett Raluca Pruna lépett. Ő az Európai Bizottság szakértője, a romániai Transparency International alapítója és volt elnöke.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.