Hatalmas a düh, a miniszterelnök fejét akarják a klubtűz miatt

Körülbelül 15 ezren vonultak utcára kedden este Bukarestben a múlt pénteki tűzeset felelőseinek elszámoltatását, gyors és átlátható vizsgálatokat követelve. Az Egyetem (Universitatii) téren gyülekező tömeg a román főváros 4. kerületi polgármestere, Cristian Popescu Piedone és Victor Ponta kormányfő lemondását követelte.
– A korrupció öl – skandálták arra utalva, hogy a – feltehetően megvesztegetéssel érdekeltté tett – hatóságok szemet hunytak a rendkívül súlyos rendellenességek fölött, amelyek pénteken a 32 halálos áldozattal járó szerencsétlenséghez vezettek. A 4. kerület ellenőrei röviddel a gyilkos tűz kitörése előtt jártak a Colectiv klubban, de mindössze a személyzet képesítésének a hiányát állapították meg.

A közösségi oldalakon szervezett kedd esti megmozdulás spontán kormányellenes tüntetéssé alakult, a tiltakozók Victor Ponta kormányfő és Gabriel Oprea belügyminiszter távozását sürgették. – „Szégyelljétek magatokat!”, „Piedone gyilkos”, „Oprea gyilkos”, „Nem mehetünk haza, nem engednek a holtak” – kiabálták a kormánypalota felé vonuló tüntetők, fiatalok és idősek vegyesen.

A 15 ezres tömeg teljesen elzárta a kormánypalota felé vezető hatsávos sugárutat, csaknem teljesen betölti a kormánypalota előtti hatalmas teret. Sok kisgyermekes szülőt, családot is látni lehet. Többen a pénteki katasztrófában elhunyt fiatalok fényképét tartották a magasba, mások transzparenseket vittek magukkal „A korrupció öl”, „A politikusok mind vétkesek Románia lemészárlásáért” felirattal. Volt egy kisebb összetűzés is a rendfenntartókkal, de ettől eltekintve nem volt komoly konfliktus.

A bukaresti 4. kerületi polgármester röviddel a tüntetés kezdete előtt közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy emlékművet állít „a bűn nélkülieknek”, és imádkozik a katasztrófában elhunytakért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.