Lemondott Victor Ponta

Lemondott szerdán Victor Ponta román miniszterelnök, miután előző este több tízezer ember követelte az utcán a kormány távozását a múlt pénteki bukaresti katasztrófával kapcsolatban.

A hírt Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be szerda délelőtt. – A partnereink közül egyesek nem akarnak vállalni semmilyen felelősséget, és nem értik meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni – mondta Dragnea hozzátéve, hogy pártja meglátása szerint a kedd esti tüntetés a részt vevő fiatalok véleményén túl az egész társadalom álláspontját tükrözte. – Nem lehet így folytatni – fűzte hozzá.

Megvan Ponta utódja

Mircea Dusa védelmi miniszter lehet Románia ideiglenes kormányfője mindaddig, amíg új kormány alakul Bukarestben. Erről Victor Ponta leköszönő miniszterelnök beszélt a baloldali kormánykoalíció szerdai üléséről távozóban. Ponta kijelentette, a kormány délutáni ülése után nyújtja be lemondólevelét Klaus Iohannis államfőnek. Közben az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette: előre hozott választást akarnak Romániában.

Röviddel később Victor Ponta megerősítette a hírt. A kormánypalotában adott sajtónyilatkozatában arról beszélt: legitim elvárás a társadalom részéről, hogy a pénteki tűzeset miatt a szórakozóhely tulajdonosain túl mások is vállalják a felelősséget.

– Nagy hiba lenne a részemről, ha figyelmen kívül hagynám ezt az elvárást. Nem is lenne korrekt, ha a felelősséget másokra hárítanám: a helyszínre kiszállt emberekre, polgármesterekre, államtitkárokra. Készen állok megtenni a gesztust, amelyet a társadalom jelentős része vár – mondta Ponta hozzátéve, hogy politikai pályafutása során bebizonyította, hogy képes megküzdeni politikusokkal, de soha nem harcol az emberekkel.

Forrás: Inquam Photos / Reuters

Ugyanakkor arra figyelmeztette a politikai szereplőket, hogy a társadalom legitim elégedetlenségét ne próbálják meg kijátszani, mert annak „előreláthatatlan következményei lehetnek”. – Remélem, hogy a lemondásom kielégíti a tüntetők elvárásait, és mielőbb visszatérhetünk a racionális megoldásokhoz – hangsúlyozta a távozó miniszterelnök, kitérve arra, hogy az utóbbi években az ország jelentős gazdasági eredményeket ért el, amelyeket veszélyeztetne egy elnyúló politikai- társadalmi válság.

Ponta lemondásához az vezetett, hogy pénteken tűz ütött ki egy bukaresti klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. Huszonhat ember a helyszínen, hatan a kórházba szállításuk után meghaltak, 135 embert pedig továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak.

A románok minden kívánsága teljesült

A román kormányfő után lemondott szerdán annak a bukaresti kerületnek a polgármestere is, amelyben a múlt pénteki gyilkos tűz pusztított. Előző este több tízezren követelték az elöljáró, Cristian Popescu Piedone távozását, ugyanis részben őt tartják felelősnek a Colectiv klubban tapasztalt rendellenességek miatt, amelyek pénteken a 32 halálos áldozattal járó szerencsétlenséghez vezettek.

A 4. kerület ellenőrei pár nappal a tűzeset előtt jártak a szórakozóhelyen, de mindössze a személyzet képesítésének a hiányát állapították meg. Kedden késő délután Piedone közleményt adott ki, amelyben azt ígérte, hogy emlékművet állít „a bűn nélkülieknek”, és imádkozik a katasztrófában elhunytakért. Közben megkezdődtek a spekulációk a jövendő miniszterelnök személyét illetően. A labda az államfőnél van – az alkotmány szerint saját belátása szerint jelölhet miniszterelnököt –, viszont Klaus Johannis a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok bukaresti találkozója miatt egyelőre nem nyilatkozott. A román alaptörvény szerint szintén az államfőnek kell kijelölnie az ügyvivő miniszterelnököt a távozó kabinetből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.