galéria megtekintése

Huszonhét halott egy bukaresti tűzvészben – háromnapos nemzeti gyászt hirdetnek

0 komment

NOL/MTI

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 27 ember meghalt, több mint száz megsérült.

A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház. Sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeinek száma az Adevaerul szerint 184. Tíz kórház között osztották szét őket. A teremben a tűz eloltása után 26 holttestet találtak a hatóságok, egy ember pedig kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe.

Fotó: Inquam Photos / Reuters

A péntek éjjel 11 óra körül keletkezett tűz okának vizsgálatát már megkezdték, a klubtulajdonost kihallgatták.

 

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a román főváros központjában, a Tabacarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt, az egyik ismert román rockzenekar, a Goodbye to Gravity lemezbemutató koncertje kedvéért mentek el. A  szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, csak utána hallottak robbanást. Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni. A Goodbye to Gravity énekese és a basszusgitárosa is a sérültek között van.

A román kormány szombaton reggel rendkívüli ülést tart a katasztrófa miatt. Nicolae Bănicioiu román védelmi miniszter szerint az országban háromnapos gyászt fognak kihirdetni.

Raed Arafat, helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány, 17 áldozatnak a személyazonosságát nem sikerült még megállapítani. A tűzvész nyomán a mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen. Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető. Arafat szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, hiszen sok sérült súlyos égési sérüléseket szenvedett, légútjai megégtek, nem tud önállóan lélegezni.

Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést. A bukaresti kórházakat szombatra virradó éjjel az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.

Fotó: Inquam Photos / Reuters

A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására.

A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. Az áldozatok többsége fiatal.

Fotó: Inquam Photos / Reuters

A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Klaus Iohannis román államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.