galéria megtekintése

A fél román kormány Brüsszelből jön

2 komment

NOL

Bejelentette kabinetjének névsorát Dacian Ciolos, akit kedden bízott meg a kormányalakítással Klaus Iohannis román elnök, miután a szociáldemokrata Victor Ponta egy héttel korábban benyújtotta lemondását. A volt agrárbiztos kormányának számos tagja volt vagy jelenlegi brüsszeli tisztségviselő.

– Az volt a célom, hogy kompetens embereket válasszak, akiknek van tapasztalatuk a nemzetközi intézményekben vagy a közigazgatásban, akiknek van elképzelésük a rájuk bízott területet illetően – mondta Ciolos vasárnap délután. Hangsúlyozta, a kormánytagok egyharmada nő lesz.

A kabinetben két kormányfőhelyettes is lesz. Egyikük Costin Grigore Borc gazdasági, kereskedelmi és üzleti szféra miniszter. Az 50 éves mérnöknek menedzseri tapasztalata is van. Jelenleg a CRH cementgyárnál dolgozik.

A közigazgatási és fejlesztési minisztériumot kormányfőhelyettesként Vasile Dancu szociológus vezeti majd. A kolozsvári egyetemi tanár egyben az IRES közvélemény-kutató intézet alapítója és vezetője. Közel áll a Szociáldemokrata Párthoz (PSD), a 2000–2004 közötti Nastase-kormány tájékoztatási minisztere volt. A neve felmerült a PSD lehetséges elnökeként is Victor Ponta távozásakor.

 

A külügyi tárca élére Lazar Comanescu kerül. Ő jelenleg elnöki tanácsos, volt NATO- és EU-nagykövet.

A védelmi tárcát egy karrierdiplomata vezeti majd, Mihnea Motoc volt ENSZ-nagykövet. Ő is vezette korábban Románia brüsszeli képviseletét.

A belügyminisztérium élére Petre Toba rendőrfőkapitány kerülhet, a pénzügyi tárcát pedig Anca Dana Dragu Paliu vezetheti. Utóbbi jelenleg az Európai Bizottság alkalmazottja, korábban tíz éven át a Nemzetközi Valutaalap Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője volt.

Cristina Guseth, a Freedom House vezetője lesz az igazságügyi miniszter. Dacian Ciolos hangsúlyozta, hogy Guseth számos projektet irányított, amelyek az igazságszolgáltatás reformját és a szólásszabadságot érintették.

A szállítási minisztérium élére Marian Costescu, egy magán-vasúttársaság igazgatója kerül.

Dacian Ciolos (jobbra) és Klaus Iohannis (balra)
Dacian Ciolos (jobbra) és Klaus Iohannis (balra)
Octav Ganea / REUTERS/Inquam Photos

Az oktatási miniszter Adrian Curaj lesz. Gazdag tapasztalata van oktatási projektekben, tanácsadóként dolgozott többek között a Világbank és az UNESCO-nál.

A szociális és családvédelmi minisztérium élére Claudia Oana Moarcast javasolja Dacian Ciolos. Egyetemi tanár, munkajogot oktat, de több mint 25 éves tapasztalata van a közigazgatásban.

Andrei Baciu lesz az egészségügyi miniszter. Fiatal sebész, romániai és külföldi tapasztalattal, menedzseri múlttal.

A mezőgazdasági miniszter Achim Irimescu lesz. Ő képviseli jelenleg Romániát az uniónál mezőgazdasági ügyekben. Korábban volt mezőgazdasági államtitkár.

Az energiaminiszter Victor Vlad Grigorescu lesz, az Electrica áramszolgáltató igazgatótanácsának a tagja. Ő is dolgozott az Európai Bizottságnál. Az informatikai és tájékoztatási miniszter szintén a magánszférából jön: Marius Raul Bostan a Telekom igazgatótanácsi tagja.

Az európai alapok felhasználásáért Carmen Aura Raducu felel majd. Éveken át dolgozott Brüsszelben, jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bukaresti képviseletének a szakértője.

Környezetvédelmi miniszter Cristiana Pasca Carmen lesz. Ő is igazgató az Európai Bizottságnál.

Művelődési miniszter Vlad Alexandrescu, a Bukaresti Egyetem professzora, aki luxemburgi nagykövet volt, amikor Románia – Luxemburggal közösen – elnyerte az európai kulturális főváros címet.

Az ifjúsági és sportminiszter Elisabeta Lipa sokszoros olimpiai és világbajnok kenus lehet, a bukaresti Dinamo sportklub egyik menedzsere.

A korábbi kormánystruktúra marad, de létrehoznak egy új tárcát, amely az állampolgárokkal való kapcsolattartásért, a társadalmi érdekegyeztetés koordinálásáért felel majd. Vezetője Violeta Alexandru lesz.

Szintén újdonság, hogy a Ciolos-kormánynak kancelláriaminisztere is lesz, mégpedig Ioan Dragos Tudorache jogász személyében. Ő is az Európai Bizottság alkalmazottja, de dolgozott korábban az ENSZ-nek is, Koszovóban.

Dan Stoenescu tárca nélküli miniszter vezeti majd a határon túli románok hivatalát. Fiatal diplomata, jelenleg Románia madridi nagykövetségén dolgozik.

Cristian Ciprian Bucur felel majd a parlamenti kapcsolattartásért. Ő jelenleg a képviselőház jogi bizottságának az osztályvezetője. A kijelölt miniszterelnök szerint a tárca inkább a technikai kérdésekkel foglalkozik majd, a törvényhozással „az egész kormány aktív kapcsolatot tart majd fenn".

A bukaresti parlament szakbizottságai várhatóan már hétfőn elkezdik a miniszterjelöltek meghallgatását, a két ház plénuma pedig kedden bizalmat szavazhat Dacian Ciolos kormányának.

Az új kabinet beiktatásához 274 szavazatra van szükség az 547 fős törvényhozásban. A legnépesebb frakciója a Szociáldemokrata Pártnak van – 197 szenátorral és képviselővel –, majd csökkenő sorrendben a Nemzeti Liberális Párt (PNL – 176), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR – 64), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE – 37), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ – 25), a Nemzeti Demokrata Párt (PND – 12) és a nemzeti kisebbségek (17) következnek. Öt szenátor és 14 képviselő független.

Szombaton Dacian Ciolos rövid megbeszélést folytatott az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével a Bukarest melletti Otopeni nemzetközi repülőtéren. Jean Claude Juncker és Donald Tusk a Törökországba vezető útját szakította meg, hogy – a bukaresti kommentátorok szerint – kifejezze támogatását a volt uniós biztos iránt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.