Machetékkel kaszabolták halálra a bloggert

A szekuláris nézeteket valló Niloy Neelt dakkai otthonában támadta meg egy machetékkel felfegyverkezett csapat.

Az írót Banglades fővárosának Ghoran negyedében található otthonában támadta meg a csőcselék - írja a BBC.

Ő a negyedik olyan, szekuláris nézeteket valló író, akivel idén a keményvonalas iszlamisták végeztek Februárban Avijit Roy és felesége épp egy könyvvásárról tartottak hazafelé, amikor megtámadták őket. Az amerikai állampolgárt korábban többször is megfenyegették ateista és szekuláris írásai miatt iszlám fundamentalisták, ám március elején arról szóltak a hírek, hogy az íróval egy szélsőséges nézeteiről ismert blogger végzett.

Március végén, a lakásától 460 méterre támadták meg a 27 éves Washiqur Rahmant, aki állítólag Kutshit Hasher Chhana (magyarul Rút Kiskacsa) álnéven publikálta szerzeményeit. 

Májusban maszkot viselő és szintén machetékkel felfegyverkezett végeztek Ananta Bijoy Dasszal, miközben ő épp a munkahelye felé tartott. Ő is ateista volt, és az Avijt Roy által alapított Mukto-Mona nevű szekuláris blogba írt.

Bangladesben az iszlamista szervezetek régóta hangoztatott vágya, hogy az ateista írókat nyilvánosan végezzék ki. Új törvényeket szeretnének hatályba léptetni, amelyek az iszlámot kritizáló írások és írók ellen lépnének fel. Azután, hogy 2013-ban az iszlamisták végeztek Ahmed Rajib Haider szekuláris értelmiségivel, több tízezer tüntető vonult az utcára a világi nézetek védelmében. A szélsőségesek válaszul szintén tüntetéseket szerveztek, és fennhangon hirdették, hogy az istenkáromlókat ki kell végezni.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.