Lakásától ötszáz méterre végeztek egy bloggerrel

A szekuláris nézeteket valló írót hétfőn Dakkában, Banglades fővárosában támadták meg.

„Brutálisan, hatalmas késekkel felfegyverkezve végeztek vele a Begun Bari negyedben, a lakásától 460 méterre” – mondta hétfőn Wahidul Islam rendőrfőnök, aki hozzátette, két férfit a támadás után azonnal letartóztattak. 

Az áldozatról, a 27 éves Washiqur Rahmanról a rendőrség egyelőre nem tudta megmondani, ateista volt-e. Ennek azért van jelentősége, mert úgy tűnik, Bangladesben véres leszámolások kezdődtek a szekuláris nézeteket valló írók ellen.

Február végén fényes nappal, az utcán kaszabolták halálra Avijit Roy írót, akit korábban már többször megfenyegettek ateista és szekuláris írásai miatt iszlám fundamentalisták. A Bangladesben született amerikai állampolgár belehalt sérüléseibe. Két év alatt a második ateista blogger volt, aki gyilkosság áldozata lett a világnézete miatt, és 2004 óta a negyedik író, akire rátámadtak.

Rahman állítólag Kutshit Hasher Chhana (magyarul Rút Kiskacsa) álnéven publikálta szerzeményeit. „Progresszív és szabad gondolkodású író volt, aki gyakran felemelte hangját a vallási fundamentalizmus ellen” – idézi a Guardian Imran Sarkert, a bloggereket és online aktivistákat tömörítő egyik szervezet vezetőjét.

Bangladesben az iszlamista szervezetek régóta hangoztatott vágya, hogy az ateista írókat nyilvánosan végezzék ki. Új törvényeket szeretnének hatályba léptetni, amelyek az iszlámot kritizáló írások és írók ellen lépnének fel. Azután, hogy 2013-ban az iszlamisták végeztek Ahmed Rajib Haider szekuláris értelmiségivel, több tízezer tüntető vonult az utcára a világi nézetek védelmében. A szélsőségesek válaszul szintén tüntetéseket szerveztek, és fennhangon hirdették, hogy az istenkáromlókat ki kell végezni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.