Már tudják, ki kaszabolta halálra a bloggert

Egy szélsőséges nézeteiről ismert bloggert gyanúsít azzal a rendőrség, hogy fényes nappal, Banglades fővárosában, az utcán halálra késelt egy másik bloggert, az ateista tanokat népszerűsítő Avijit Roy-t.

Avijit Roy-t Dakkában, Banglades fővárosában gyilkolták meg fényes nappal az utcán múlt csütörtökön. Roy és felesége éppen egy könyvvásárról tartott hazafelé, amikor macsetékkel felfegyverkezett támadóik rájuk rontottak és összevissza kaszabolták őket. Az író a kórházban elhunyt, Rafida Ahmed, a felesége pedig súlyos sérüléseket szenvedett, több ujját is elveszítette. A rendőrség most egy embert letartóztatott, akinek köze lehet a brutális támadáshoz: Farabi Shafiur Rahman amúgy ismert iszlám fundamentalista bloggert – írja a The Guardian.

Az egykori fizikus hallgatót már 2010-ben letartóztatták, amikor csatlakozott a Hizbut Tahrir nevű szélsőséges iszlám szervezethez, majd 2013-ban újra őrizetbe vették egy másik ateista blogger, Ahmed Rajib Haider meggyilkolásakor kitört tüntetéssorozat alatt, végül óvadék ellenében szabadon engedték.

Avijit Roy volt a negyedik, ateista és szekularista nézetei miatt megtámadott író Bangladesben 2004 óta. A férfi apja vasárnap elmondta, fia haláláért iszlám fundamentalisták a felelősek, és a rendőrséget hibáztatta, amiért az nem volt képes megvédeni az életét, pedig tudtak a fenyegetésekről.

„Folyamatosan tájékoztattuk a  rendőrséget a fenyegetésekről... Ez a gyilkosság az ő tökéletes kudarcuk” – mondta el a gyászoló apa, aki hozzátette, a fiát is figyelmeztette a rá leselkedő veszélyekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.