Lövöldözés egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon

Végeztek azzal a két férfival, akik tüzet nyitottak egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításnak helyet adó épület előtt, Dallas egyik külvárosában helyi idő szerint vasárnap este.

Egy szemtanú 20 lövésről számolt be, amelyet a garlandi Curtis Culwell Központ előtt elhaladó autóból adtak le – írja a BBC. Az épületben az iszlamofóbnak és szélsőjobboldalinak tartott American Freedom Defense Initiative által szervezett, Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon körülbelül kétszázan lehettek, akiket a lövöldözés után iskolabuszokon szállítottak el a helyszínről.

A BBC úgy tudja, a két fegyverest, akiknek személyazonosságát és indítékát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, lelőtték, az egyik biztonsági őr pedig megsebesült, állapota nem életveszélyes.

Rendőrök lepték el a lövöldözés helyszínét
Mike Stone / Reuters

A kiállításon és karikatúraversenyen az iszlámellenes kirohanásairól ismert szélsőjobboldali holland politikus, Geert Wilders is részt vett. Ő a Twitteren azt írta, hogy biztonságban elhagyta az épületet, amelyet egy hátsó bejáraton át ürítettek ki, tartva attól, hogy a fegyveresek autójában pokolgép lehet.

A helyszínre ezért kivonultak a tűzszerészek is, a környéket evakuálták. A Curtis Culwell Központnál tartózkodó riporterek robbanásról számoltak be – írja a Guardian.

Noha a rendezvény egyik szervezője, Pamela Geller közleményében arra utalt, hogy a történteknek köze van a Mohamed-kiállításhoz, ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. 

Dzsihádisták felelhetnek a támadásért

A Guardian azt írja, a támadás előtt 15 perccel Shariah is Life felhasználónéven kikerült egy bejegyzés Twitterre #texasattack hashtaggel, amelyben egy közelgő támadásról írnak. A profilt azóta törölték, de az egyik újságíró lementette a bejegyzést. Mint írja, a fiókhoz tartozó profilképen az al-Kaida-vezér, Anwar al-Awlaki látható, és a korábbi bejegyzésekben a szélsőséges iszlamistákat, köztük az Iszlám Állam nevű szunnita szervezetet dicsőítették.

Az iszlamista honlapokat figyelő SITE nevű amerikai szervezet is arról számolt be, hogy szélsőséges iszlamisták lövöldöztek Dallas külvárosában. A Dail Mail a szervezetre hivatkozva azt írja, az Iszlám Állam brit harcosa,  Junaid Hussain Twitteren Abu Hussain AlBritani néven azt írta: „két testvér lövöldözött Texasban, a Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon”. „Azt hitték, Texasban biztonságban vannak az Iszlám Állam fegyvereseitől” - tette hozzá. 

Január óta Franciaországban fokozottan figyelnek a szélsőségesekre

Január 7-én a Mohamed-karikatúráiról ismert francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe két felfegyverzett férfi, Chérif és Said Kouachi hatolt be és nyitott tüzet. Az algériai származású testvérpár tizenkét halottat hagyott maga mögött, a szerkesztőség mindegyik vezetőségi tagja életét vesztette.

Január 8-án egy rendőrnő életét vesztette, egy utcaseprő pedig súlyos sérüléseket szenvedett a dél-párizsi külvárosi negyedben történt lövöldözésben. Az elkövető, Amedy Coulibaly másnap egy párizsi kóser boltnál lövöldözött, majd túszul ejtette az üzletben tartózkodókat. Négy túsz életét vesztette.

Az American Freedom Defense Initiative (amerikai szabadságvédelmi kezdeményezés) nevű civil szervezet felel azokért a muszlimellenes reklámokért is, amelyek már feltűntek Chicagóban és San Franciscóban is, és hamarosan a New York-i buszok oldalát „díszítik” majd.

„Zsidókat ölni küldetés, amely közelebb visz minket Allahhoz. Ez az ő dzsihádja. Mi a tiéd?” – szól a felirat, mellette pedig egy fenyegetően kinéző, arcát és fejét kendővel eltakaró férfi is látható.

A szervezet vezetője, Pamela Geller az AP hírügynökségnek korábban azt mondta, a Mohamedet ábrázoló karikatúraverseny célja az volt, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett. A New York-i csoport 10 ezer dolláros jutalmat ajánlott a provokatívnak tartott tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítőjének.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.