galéria megtekintése

Ostrom vetett véget a kettős túszdrámának

Tizenhét ártatlan halott két és fél nap alatt – így ért véget egy terrorista sejt aktivizálódásával kitört zűrzavar Franciaországban. Kommandósok péntek délután kiszabadították a túszok többségét és megölték a túszejtőket Párizsban, illetve Dammartin-en-Goële-ben is, ahol a szerdai-csütörtöki vérengzésekkel gyanúsított terroristák barikádozták el magukat.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni szerdai támadás miatt keresett testvérpár, Chérif és Said Kouachi a fővárostól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goële-ben ejtett túszul egy embert péntek reggel. Ismét tűzharcba keveredtek a rendőrökkel – írta rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség.

Rohamrendőrök a párizsi szupermarketnél
Rohamrendőrök a párizsi szupermarketnél
Michel Euler / MTI/AP

Ahogy arról már beszámoltunk, az algériai származású testvérpár szerdán 12 emberrel végzett a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségében, bosszúból a lap 2012-es és 2013-as Mohamed-karikatúráiért. A Le Figaro jelentése szerint a Kouachi fivérek pénteken egy nyomda telephelyére hatoltak be, ahol fél órán át vívtak tűzpárbajt a kivezényelt kommandósokkal. Péntek kora délután újabb támadás történt: a csütörtöki rendőrgyilkossággal is gyanúsított Amedy Coulibaly egy párizsi kóser boltnál lövöldözött, majd túszul ejtette az üzletben tartózkodókat.

 

Percről percre:

18:27 Percről percre közvetítésünknek ez a része ezennel véget ér. Mindenkinek köszönjük a kitartó figyelmet! A túszdráma további fejleményeiről természetesen továbbra is beszámolunk, a friss híreket ebben a cikkben olvashatják.(A percről percre tudósítást Ágoston Zoltán, Kővári Panka és Nyusztay Máté szerkesztették.)

18:07 Korábbi jelentések öt vagy hat párizsi túszról szóltak, de friss jelentések szerint tízen menekültek az épületből a rendőrségi roham kezdetekor.

18:00 A Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva írja, hogy Párizsban négy túsz életét vesztette.

17:50 Mindkét helyszínen kiszabadították a túszokat, az összes túszejtő halott. A további fejleményeket itt követhetik.

17:35 A rohamról és a túszok kiszabadításának legfrissebb fejleményeiről itt olvashatnak részleteket.

17:31 Az AFP szerint a Kouachi fivérek törtek ki és kezdtek el lőni a kivezényelt biztonságiakra Dammartin-en-Goële-ben.

17:25 Roham indult Párizsban is. A kóser szupermarketbe rendőrök hatoltak be. Egy nőt is lehetett látni, miközben elhagyja a helyiséget. Coulibaly a Le Monde szerint halott. A túszok között nők és gyerekek is voltak.

17:18 Az AFP  szerint a kommandósok megölték a Kouachi testvéreket, akik Dammartinban barikádozták el magukat. A túszt sértetlenül kiszabadították.

17:20 További robbanásokat lehet hallani a dammartini nyomdaépületnél – írja a BBC.

17:15 A francia RTL azt írja, hogy lövések hallatszanak a vincennes-i szupermarketnél is.

17:11 A rendőrség megerősítette: megkezdődött a roham Dammartinban, ahol a Kouachi fivérek egy tússzal együtt elbarikádozták magukat.

17:07 Robbanások

Lövéseket és robbanásokat lehetett hallani péntek késő délután Dammartin-en-Goële-ban, ahol a Kouachi fivérek egy nyomdászati épületben elbarikádozták magukat. A The Guardian szerint a lövések pár perccel azután dördültek el, hogy terrorellenes egységeket láttak az épület felé közeledni. Az épület környékén száll a füst. A robbanásról a Sky News a Twitteren közölt fotót.

17:05 Összesen 88 ezer 150 rendvédelmist vetettek be a franciaországi túszejtők kézre kerítésére, köztük 50 ezer rendőrt és 1150 katonát.

17:00 Patthelyzet Dammartinban

A dammartin-en-goële-i túszdráma kezd patthelyzetbe merevülni. A Kouachi fivérek elbarikádozták magukat a túszukkal a nyomdászati cég irodáiban. Pierre-Henry Brandet belügyi szóvivő szerint rendőrségi rohamról egyelőre nincs szó, az elsődleges céljuk a párbeszéd. Ez azonban több időbe telhet.

16:50 Coulibaly háromszor ült

A 32 éves Amédy Coulibaly, a párizsi kóser bolt túszejtője egy Párizstól délre fekvő kisvárosból, Juvisy-sur-Orge-ból származik. Még tinédzser korában bűncselekményekbe keveredett, állítólag egy 2001-es fegyveres rablásért – még kiskorúként – elítélték. A L’Obs szerint 2005 és 2006 között találkozhatott Chérif Kouachival, a szerdai vérengzés egyik elkövetőjével. Mindketten ültek a Párizs déli részén található Fleury-Mérogis börtönben. A hírhedt börtön túlzsúfoltságáról is ismert.

Chérif Kouachi, Said Kouachi, Hayat Boumedienne és Amedy Coulibaly
Forrás: Mashable

A francia média szerint az akkor 25 körüli Coulibaly a börtönben tért át az iszlámra, és ott is vált a vallás szélsőséges követőjévé. A börtön után drogkereskedelemmel kezdett foglalkozni, majd még egyszer elítélték. Ezt követően mint tévészerelő telepedett le a Párizstól 20 kilométerrel délkeletre lévő Grignyben. 2010-ben a terrorelhárítás letartóztatta, azzal vádolva, hogy részt vett a Smaïn Aït Ali Belkacem börtönből való kiszabadítási tervének elkészítésében. Belkacem az 1995-ös párizsi metrómerényletek egyik kulcsfigurája volt. A Coulibaly lakásán végzett házkutatás során Kalasnyikov-lőszereket találtak nála. Ezért ismét lecsukták, egy évvel ezelőtt szabadult.

16:47 Nyílpuskával gyakoroltak

A rendőrség továbbá keresi Coulibaly partnerét, a 26 éves Hayat Boumedienne-t, aki 2010 óta a férfi párja. Amikor tavaly tavasszal Coulibaly befejezte négyéves börtönbüntetését, Hayat a börtön előtt várta. Coulibaly a nőnél élt szabadulása után.  Boumedienne-t a rendőrség 2010-ben kikérdezte, a Le Monde szerint a lány azt vallotta, hogy egy Djamel Beghalnál tett látogatásuk során nyílpuskával végeztek lőgyakorlatot. (A Le Monde szerint Coulibaly és Kouachi mentoraként tekintett Beghalra, akit egy Párizsban tervezett terrorcselekmény miatt ítéltek el.)

16:40 Sarkozy közelébe került Coulibaly?

Coulibalyval a Le Parisien 2009-ben készített interjút. A férfi akkor, 27 évesen azt mondta, találkozik Nicolas Sarkozy akkori elnökkel egy program keretében, amellyel az Élysée-palota a fiatal munkanélkülieket alkalmazó cégeket támogatta. „Nem tudom, mit fogok mondani neki. Szerintem hellóval kezdem. Remélem, tud munkát keríteni” – nyilatkozta a lapnak.

16:30 Egy óra alatt – délután 2 és 3 között – húszezren használták a Twitteren a #vincennes hashtaget, azaz ennyiszer posztoltak a párizsi bolti túszejtésről. 

16:22 Ha támadnak, gyilkolni fog

„A Coulibaly azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goële településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" – nyilatkozta a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figarónak. Ezzel megerősítették: a Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goële településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz.

16:20 Zsidó iskola volt a célpont?

Nem a rendőrnő, hanem egy közelben lévő zsidó általános iskola lehetett Amedy Coulibaly eredeti célpontja – értesült a CNN. Coulibaly csütörtökön gyilkolta meg a rendőrnőt, aki az iskola közvetlen közelében posztolt.

Kommandósok vették körbe a párizsi kóserboltot, ahol Amedy Coulibaly 6 embert tart fogva túszként
Kommandósok vették körbe a párizsi kóser boltot, ahol Amedy Coulibaly 6 embert tart fogva túszként


Charles Platiau / Reuters


16:15 Elővigyázatosságból bezáratták a rue de Rosiers összes üzletét. Az utca a párizsi zsidó közösség egyik központja.

16:12 Összefognak

Párizsban a francia csendőrség elit alakulata, a GIGN és a rendőrség speciális egységét jelentő RAID a két szervezet történetében először hajt végre közös akciót.

16:10 Nem az én nevemben

A „Je suis Charlie” (Én vagyok Charlie) szolidaritási mozgalom után újabb akció indult: muszlim vallású emberek „Not in my name" (Nem az én nevemben) feliratokkal szelfiznek a közösségi hálózatokon, így üzenve, hogy hívőként elítélik az iszlám nevében végrehajtott terrortámadásokat.

16:00 Újra támadhatnak

Egy terrorista-szakértő újabb támadásokra figyelmeztet. Myriam Benraad a Buttes-Charmont csoportot tanulmányozta (amelynek a Kouachi fivérek és a szenegáli származású Coulibaly is tagjai voltak), és azt mondta: a sejt újra működni kezdett, és valószínűleg újabb támadásokat is tervez. A sejtnek 2005-ben több mint húsz tagja volt, akik közül még hárman ültek börtönben. (Origo)

15:57 A szupermarket környékén mindenkit evakuálnak. Felhúztak egy második biztonsági kordont is, sokkal távolabb a szupermarkettől, mint az elsőt.

15:52 A francia RTL írja, hogy Coulibalyval délután háromkor elkezdtek tárgyalni a túszai elengedéséről. A férfi azt akarja, hogy a Kouachi fivéreket azonnal hagyják szabadon távozni. „Vérfürdőt” ígért, ha ezt nem teljesítik.

15:45 Az összes boltot bezáratták a második túszejtés, a párizsi kóser szupermarket környékén – jelentette az AP.

15:42 Válságstáb

Összehívták a francia kormány rendkívüli ülését az elnöki palotába. Az ülésen ott lesz Francois Hollande elnök, Manuel Valls miniszterelnök, Bernard Cazeneuve belügyminiszter és  Christiane Taubira igazságügy-miniszter. 

15:39 Vaklárma

Egy téves riasztás miatt ürítették ki a Trocadero teret. Elterjedtek olyan hírek is, hogy lövöldözés volt a téren, de ezt utóbb a rendőrség szóvivője cáfolta, ahogy azt is, hogy támadásra lehetett számítani a téren. A teret viszont valóban ellepték a rendőrök, ezt több fotón is megörökítették. A teret azóta újra megnyitották, és a metrót is újraindították.

15:35 A fivérek elengedését követeli a túszejtő

Egyre több részlet derül ki a párizsi kóser bolt túszejtőjéről, Amedy Coulibaly-ról. A 32 éves férfi Juvisy-sur-Orge-ból, Ile-de-France-ból származik. A Le Monde azt írja, Amedy Coulibaly és Chérif Kouachi elvakult követője volt az al-Kaida egyik ismert emberének, Djamel Beghalnak. Beghal volt az, aki 2001-ben beszervezte Richard Reidet, a cipőjébe rejtett bombáról hírhedt brit merénylőt. Lehallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy Kouachi a börtönben ismerte meg őt, és Coulibalyval együtt járt a terrorista dél-franciaországi, murat-i házában is. A szintén körözés alatt álló, 26 éves Hayat Boumeddiene – akiről korábban azt hitték, szintén részt vesz a túszejtő akcióban – 2010 óta Coulibaly párja, a férfi otthonában élt, míg Coulibaly börtönbüntetését töltötte. A férfi állítólag akkor engedi el a túszokat, ha a Kouachi fivéreknek szabad utat adnak a rendőrök.

15:30 Rendőrségi akció zajlik a párizsi Trocaderón. A Twitteren közzétett fotók alapján az Eiffel-torony közelében lévő teret kiürítették, a rendőrök fedezékekbe húzódtak, egyikük a metró kijáratánál áll, fegyverével a lépcső felé célozva.

15:29 Alvó ügynökök?

A biztonsági erők a legveszélyesebb emberekre koncentrálnak, de nem követhetnek mindenkit.  Ezek az emberek – talán évekre, de minimum hónapokra – eltűntek, vagy csak elaludtak. És a közelmúltban újra aktivizálódtak – nyilatkozta Arnadu Danjean, a francia külső hírszerzés volt tagja. 

15:25 Elítélte a szerdai párizsi terrortámadást a libanoni síita mozgalom, a Hezbollah vezetője. Haszan Naszrallah sejk embertelennek nevezte a történteket.

15:18 Ami a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni szerdai támadást illeti, az első halálos áldozat egy Frédéric Boisseau nevű karbantartó volt, aki az első napját töltötte a munkahelyén. A Kouachi fivérek Kalasnyikovot fogtak rá az épület halljában, megkérdezték tőle, hol vannak a szerkesztőség irodái, majd lelőtték.

15:00 Az AP szerint néhány túsz súlyosan megsérült a párizsi kóser boltban. A Reuters szerint egy ember sérült meg, összesen hat túsza van a támadónak. Az AFP előzőleg 2 halálos áldozatról számolt be.

15:05 A rendőrség lezárta a párizsi körgyűrűt, hatalmas a dugó – jelentette a France24.

15:03 Egy szemtanú a szupermarketnél azt mondta, egy Kalasnyikovot lóbáló fekete férfit látott a bolt előtt. „Bement, aztán tüzet nyitott” – mondta a Guardiannek.

15:00 Letartóztatások a szupermarketnél

Két embert letartóztattak a rendőrök a párizsi kóser bolt mellett, de egyelőre nem tudni, közük van-e a túszejtéshez.

A Reuters felvételein látható, hogy egy robogóról szedtek le és tepertek a földre két fiatalt, miután fegyvert fogtak rájuk.

Két embert rángattak le egy robogóról a párizsi túszdráma helyszínén
Két embert rángattak le egy robogóról a párizsi túszdráma helyszínén
Youssef Boudlal / Reuters

14:59 A Le Monde szerint a párizsi rendőrség cáfolja, hogy lennének halálos áldozatai a második túszejtésnek. Rendőrségi források korábban a francia hírügynökséggel azt közölték, hogy legalább ketten, de lehet, hogy többen meghaltak a lövöldözésben. 

14:45 A kóser bolti túszejtő kapcsolatot kezdeményezett a rendőrséggel – írja a BBC.

14:37 A Le Monde értesülése szerint 6 túsz van a párizsi kóser boltban.

Fegyverrel kényszerítettek le két embert egy robogóról a párizsi kóserboltnál
Fegyverrel kényszerítettek le két embert egy robogóról a párizsi kóser boltnál
Youssef Boudlal / Reuters

14:43 Négy elkövető lehet

Összesen négy embert keres a párizsi rendőrség a napokban elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben, a Kouachi fivérek mellett egy Hayat Bouemeddiene nevű 26 éves nőt és egy Amedy Coulibaly nevű 32 éves férfit. Coulibaly a rendőrnő feltételezett gyilkosa és a pénteki párizsi túszejtő. Bouemeddiene-ről egyelőre annyit tudni, hogy Coulibaly barátnője. A fotóikat is közzétették.

14: 29  Legalább két halottja és több sebesültje van a párizsi szupermarketnél kitört lövöldözésnek – jelentette az AFP.

14:27 Szemtanúk szerint a lövöldözés 20 másodpercig tartott a párizsi boltnál.

14:25 Ő lehet a párizsi túszejtő – lásd korábbi cikkünket.

14: 20 Két gépfegyvert láttak a párizsi bolti túszejtőnél – állítja a francia média. 

14:15 A Porte de Vincennes-n található kóser szupermarket (ahol az új túszejtés történt) közelében lévő iskolákat is lezárják – írja az AFP.

13:58 Gyerekek a túszok között

A csütörtöki rendőrgyilkosság gyanúsítottja öt túszt tart fogva a Párizs keleti részén lévő kóser szupermarketben. A túszok között nők és gyerekek is vannak a francia BFM TV szerint. A gyanúsított állítólag azt mondta a rendőröknek : „Tudjátok, ki vagyok!" A tévé szerint legalább egy ember megsérült. A hírt az AFP is megerősítette. A Le Monde szerint a térségben a rendőrök mindenkit evakuálnak.

13:55 Erősen felfegyverzett rendőri egységek közelednek a Párizs keleti részén történt támadás helyszínére – jelentette a BBC.

13:52 Közzétették az első képeket a párizsi túszejtésről a Twitteren. Az egyik felvétel szerint rendőrök egy autó fedezékébe húzódtak, a másikon rendőrök rohannak a helyszínre. A harmadik felvételen egy étterem vendégei és egy kommandós láthatók, ahogy a földhöz lapulnak.

Ebben a háztömbben van a szupermarket, ahol túszokat ejtett a csütörtöki rendőrgyilkosság gyanúsítottja

13:47 Akár tíznél is több embert is túszként tarthat fogva a csütörtöki montrouge-i rendőrgyilkosság feltételezett elkövetője – jelentette a Le Point. A francia hírügynökségek egy 32 éves terroristát emlegetnek.

13:37 Új túszejtés, lövöldözés Párizsban

Egy fegyveres túszt ejtett egy kóser üzletben Párizs keleti részén délután 1 óra körül – közölte a France24 hírtelevízió. Rendőrségi források szerint lövöldözés is volt a helyszínen, egy ember megsérült. A rendőrség feltételezése szerint az elkövetőnek szerepe lehetett a csütörtöki, Montrouge-ban történt rendőrgyilkosságban.

12:14 Csak egy túszt ejtettek

A korábbi hírekkel szemben nem 10, hanem 1 túszt ejtett a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető testvérpár – erősítette meg a párizsi rendőrfőnök és egy helyszínen lévő rendőrtiszt is a The Guardiannek.

12:10 Jattoltak

Kezet fogott egy nyomdai alkalmazott péntek reggel az egyik gyanúsítottal – értesült a France Info rádió. Az alkalmazott éppen a nyomda tulajdonosához ment találkozóra. "Mind kezet fogtunk, majd a férfi azt mondta, menjek el". A fegyveres azt mondta, civileket nem ölnek. "Furcsa volt" – tette hozzá a nyilatkozó férfi. 

12:02 Hollande a megbélyegzés ellen

Francois Hollande francia államfő a muzulmánok megbélyegzésének elutasítására kért mindenkit, miután a szerdai párizsi vérengzést követően több erőszakos cselekményt követtek el Franciaországban muzulmánok ellen, és imahelyeket szentségtelenítettek meg. "A lakosság megnyugtatása, annak hangsúlyozása, hogy jogállamban élünk, az együttélés szándékával, a megbélyegzések, a legelkeserítőbb csúsztatások elutasítása a célunk" – mondta az államfő a prefektusokkal a francia belügyminisztériumban tartott egyeztetésen.

12:00 Tárgyalnak

A Le Telegramme tudósítása szerint bejutott a túsztárgyaló a terroristákhoz, és sikerült beszélnie a Kouachi testvérekkel. Egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel.

11:55 A jemeni szál

Said Kouachi 2011-ben hetente utazott Jemenbe, ahol találkozott a korábbi al-Kaida-hitszónokkal, Anwar al Awlakival – írja jemeni hírszerzési forrásokra hivatkozva a Reuters. A férfi egyike volt azoknak a külföldieknek, akik vallástudományi tanulmányokat folytattak az országban. Azt azonban eddig nem erősítették meg, hogy az al-Kaida az Arab-félszigeten képezte-e ki Kouachit.

11:30 Nyomda a célpont

A Création Tendance Découverte nyomdai cég munkatársai közül ejtettek túsz(oka)t a terroristák; az iTélé szerint egy nőt tartanak fogságban.

Ide fészkelte be magát a Kouichi-testvérpár

11:29 Ismerős gyilkosok

Ismerték egymást a Kouachi testvérek és a csütörtöki rendőrgyilkosság most azonosított tettese – értesült a France 2. A Le Point francia lap szerint a két támadás elkövetői ugyanahhoz a buttes-chaumont-i dzsihadista csoporthoz tartoznak. Ez a sejt intézte a dzsihadisták iraki toborzását és utaztatását 2005-ben. A rendőrnő egy közlekedési baleset miatt érkezett csütörtökön a helyszínre, ahol a golyóálló mellényt viselő merénylő reggel 7 óra 15 perc körül egy automata fegyverrel tüzet nyitott rá. Egy szemtanú beszámolója szerint az elkövető, aki sötét ruhát viselt, de nem fedte el arcát, futva menekült el a helyszínről.

11: 25 „Most már szinte biztosak vagyunk benne, hogy az a két személy van az épületben (akik a Charlie Hebdo elleni támadást elkövették – a Szerk.) – nyilatkozta a francia belügyminiszter szóvivője a francia iTele-nek.

11:24 Tudtak róla

Francois Hollande francia elnök a belügyminisztériumban tartott gyűlésen elismerte: a hatóságok tudták, hogy lehetségesek a támadások. Az államfő szerint a terrortámadások ügyében európai szinten kell cselekednünk. Az elnök megerősítette, hogy az érintett országok belügyminiszterei találkoznak vasárnap. Hollande kiemelte, hogy biztonsági intézkedéseket kell tenni az országszerte várható tüntetések miatt, amire "minden állampolgárt szívesen várnak".

11:23 Félnek az iskolások

"Mindenki felhívta a szüleit, hogy tudják, jól vagyunk. És igen, várnunk kell. Azt mondták, hogy maradjunk az iskolában, és maradjunk nyugodtak, de nem tudunk, nagyon félünk" – idézi a BBC a Dammartin-en-Goële-ben lévő középiskola egyik tanulóját.

11:19 Mártírokként akarnak meghalni – mondta az Unió a Francia Demokráciáért (UMP) párt egy helyi politikusa a terroristákról.

10:14 A Charles de Gaulle nem törli járatait, és minden kifutópályát nyitva hagy – közölték a reptér hatóságai.

11:13 Nem vallásháború

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút. A kormányfő arra is utalt, hogy "feltehetően" újabb biztonsági intézkedések elrendelésére lesz szükség a terrorfenyegetettség miatt. "A terrorizmus ellen folytatunk háborút. Nem pedig egy vallás vagy civilizáció ellen" – hangsúlyozta a kormányfő a prefektusokkal a francia belügyminisztériumban tartott egyeztetésen.

11:07 A Fehér terv olyan esetekre van, amikor fennáll a veszély, hogy nagy lesz az áldozatok száma – írja a Le Monde francia lap azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok aktiválták a sürgősségi riasztási tervet.

11:00 Nincs áldozat

A francia belügyminisztérium a Twitteren azt közölte, hogy eddig nincs sem halottja, sem sebesültje a péntek reggeli túszejtő akciónak.

Kommandós őrzi a Dammartin-en-Goële felé vezető utat
Kommandós őrzi a Dammartin-en-Goële felé vezető utat
Yoan Valat / MTI/EPA

10:54 Lezárták a repteret

Lezárták a Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét péntek délelőtt a francia hatóságok. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goële-tól, ahol a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett merénylet gyanúsítottjai egy túszt ejtettek. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le – jelentette az MTI. Az érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják, vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat.

10:50 A Le Figaro értesülése szerint a rendőrség azonosította azt a lövöldözőt is, aki csütörtökön meggyilkolt egy rendőrnőt Montrouge-ban, egy utcaseprőt pedig megsebesített.

10:40 A Reuters szerint öt helikoptert vetettek be a rendőrök a terroristák megfékezésére.

10:37  Dammartin-en-Goële lakosait megkérték, hogy maradjanak otthon. A gyerekeket nem engedik ki az iskolákból a város honlapján megjelent tájékoztató szerint.

10:34 Egy párizsi ügyész cáfolja, hogy halálos áldozatot követelt volna a reggeli lövöldözés – jelentette a BBC.

10:30 A leszálló repülőket irányváltoztatásra kérik, hogy elkerüljék Dammartin-en-Goële-t – írja a Le Figaro.

10: 28 Az AFP szerint nem egy építkezési, hanem egy nyomdászati cég a túszdráma helyszíne a Dammartin-en-Goële-i ipari parkban.

10:26 Újabb kocsit loptak

Montagny-Sainte-Félicitéből egy tanárnő autóját lopták el a terroristák; fegyverrel fenyegették, majd a nőt elengedték, és elhajtottak a szürke Peugeot-val.

Csendőralakulat érkezik a túszejtés helyszínére péntek reggel
Csendőralakulat érkezik a túszejtés helyszínére péntek reggel
Christian Hartmann / Reuters

10:24 Új célpont

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egyelőre csak annyit erősített meg, hogy a Kouachi fivérek ellen indított, kis híján 48 órája tartó hajtóvadászat fő helyszíne Dammartin-en-Goële. A település felett a BBC riportere öt katonai helikoptert látott körözni. A France Info rádió szerint a Dammartin-en-Goële-i iskolásoknak megtiltották, hogy elhagyják a tantermeket.

10:20 A Reuters szerint egy ember életét vesztette, többen megsebesültek. (A hírt később cáfolták.)

10: 13 Tíz túszt ejthettek

A Le Figaro francia lap szerint folynak a tárgyalások az emberrablókkal. A hírt még nem erősítették meg. Dammartin-en-Goële-re összpontosítva helikoptereket is bevontak a biztonsági műveletekbe. A terroristák túszokat ejthettek. A France2 szerint 10 túszról lehet szó.

10:00 Tűzpárbaj

A lövöldözés mintegy fél órán át tartott abban az övezetben, ahol csütörtök óta keresik az elkövetőket. A France Info hírrádió és az I-télé hírtelevízió értesülése szerint a két gyanúsított reggel gépkocsit lopott Crépy-en-Valois-ban. Az RTL rádió úgy tudja, túszt is ejtettek, ezt azonban más források eddig nem erősítették meg.

9:44 Folytatódik a hajtóvadászat

Folytatódott péntek reggel a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadással gyanúsított Chérif és Said Kouachi üldözése Franciaország északi részén, a Pikárdia nevű régió erdős részein és kisebb falvaiban. Reggel 8 órakor a bűnügyi rendőrség különleges osztagának több furgonja is feltűnt a Párizstól mintegy nyolcvan kilométerre északkeletre található övezetben. Ide szűkítették a hatóságok csütörtökön a hajtóvadászatot a párizsi merénylet két gyanúsítottja után, mert egy benzinkutas felismerte őket a környéken.

"A kutatás folytatódik, elsősorban az erdős részeken" – mondta egy rendőrségi forrás a francia hírügynökségnek, miután az éjszaka a különleges egységek egy részét visszavonták, és csak kisebb rendőri erők tartózkodtak a helyszínen, a helikopterek viszont továbbra is a térségben köröztek.

A két gyanúsított, az algériai származású, Párizsban született és nevelőintézetben felnőtt testvérpár egy szürke Renault Clio típusú autóban egy autópályán tért be egy benzinkúthoz csütörtökön Villers-Cotteret település mellett, hogy üzemanyagot raboljon. A kút üzemeltetője – akire fegyvert fogtak – egyértelműen felismerte a Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin szerkesztősége elleni szerdai párizsi támadás gyanúsítottjait. Elmondása szerint járművükben fegyverek voltak. A környékre vezető útvonalakat felfegyverezett katonák és csendőrök ellenőrzik, a környező falvakat elhagyó minden gépkocsit megállítanak és átvizsgálnak. A körzetet Párizzsal összekötő nagyobb utakon rendőrségi autók sorakoztak fel.

A rendőrség felfegyverzett és maszkot viselő elitalakulatai ellenőrzik a retzi erdőbe vezető útvonalakat, ahol csütörtök este összpontosult az elkövetők keresése.

Rendőri erők kutatnak Párizstól északra csütörtök este
Csendőri erők kutatnak Párizstól északra csütörtök este
Christian Hartmann / Reuters

"A dzsihadisták abban reménykedtek, hogy meghunyászkodunk, de ennek épp az ellenkezőjét sikerült elérniük" – írta Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja pénteki számában a szerdai párizsi terrortámadással összefüggésben. A La Libre Belgique publicistája véleménycikkében azt írta: térdre akarnak bennünket kényszeríteni, talpra hát!

Francis Van de Woestyne úgy véli, a bolygót megrázó lökéshullám egyetlen olyan polgárt sem hagyhat hidegen, aki szívén viseli a szabadságot, az egyenlőséget és a toleranciát.

"Tömegek mozdultak meg, emelték kezüket magasba, hallatják hangjukat, ragadnak ceruzát, vagy emlékeznek némán a munkájuk közben meggyilkolt újságírókra, rendőrökre" – írta a cikk szerzője.

Van de Woestyne szerint a rémtettre a higgadtságban, a toleranciában és az igazságszolgáltatásban rejlik a válasz. A publicista úgy véli, a gyilkosok és felbujtóik elárulják hitük üzenetét, és egyetlen cél vezérli őket, hogy minél nagyobb, áthidalhatatlan szakadékot teremtsenek a muzulmánok és a többi ember között.

"A terror légkörét megteremteni, erőszakhullámot kirobbantani a muszlimok ellen. Ezt akarják az iszlám harcosai" – állapítja meg az újságíró, hozzátéve: el kell kerülni a gyűlölet, az erőszak és a halál csapdáját.

Francis Van de Woestyne szerint mindkét félnek kezet kell nyújtania, és fel kell ismerni, hogy a társadalmat nem lehet muszlimokra és nyugatiakra osztani. Egyazon ország polgárairól van szó, akik tartoznak egymásnak azzal, hogy tiszteletben tartják közös emberi értékeiket – áll a pénteken megjelent publicisztikában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.