„Zsidókat ölni küldetés, amely közelebb visz minket Allahhoz”

A fenti mondat áll azon a reklámon, amelyet a New York-i buszokra helyeznek ki. A helyi tömegközlekedési vállalat, a Metropolitan Transportation Authority (MTA) tiltakozott ugyan, ám John Koeltl bíró a szólásszabadságra hivatkozva visszautasította kérelmüket.

„Zsidókat ölni küldetés, amely közelebb visz minket Allahhoz. Ez az ő dzsihádja. Mi a tiéd?” – az American Freedom Defense Initiative (amerikai szabad védelmi kezdeményezés) nevű civil szervezet reklámja, amely már feltűnt Chicagóban és San Franciscóban is, hamarosan a New York-i buszok oldalát „díszíti” majd. A felirat mellett még egy fenyegetően kinéző, arcát és fejét kendővel eltakaró férfi is látható.

A metropolisz tömegközlekedési vállalata ugyan nem volt elragadtatva az ötlettől, ám John Koeltl manhattani bíró visszautasította keresetüket a szólásszabadságra hivatkozva, és kifogásolta azon érvüket is, mely szerint a hirdetés erőszakra és terrorizmusra buzdít.

Mint a bíró mondta, ugyan mérlegelte a biztonsági kockázatokat, ám úgy véli, az MTA és a vállalat elnöke, Thomas Prendergast „alábecsülik a New York-iak toleranciáját, és túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a reklámok hatásának. Nehéz elhinni, hogy a New York-iakat erőszakra sarkallná az a reklám, amely Chicago és San Francisco lakóit sem ösztönözte ilyesmire” – idézi a Reuters Koeltlt.

Az MTA 30 napos türelmi időt kapott, még fellebbezhet a döntés ellen. Adam Lisberg, a cég szóvivője közölte, csalódtak az ítéletben, most átgondolják a lehetőségeiket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.